Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE KÄLLBY 12:1 - husnr 1, KÄLLBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄLLBY KYRKA (akt.)
2003-06-25
Interiörbeskrivning
KÄLLBY KYRKA - Kyrkan består av ett långt brett och högt långhus, smalare rundat kor i öster, lägre och smalare sexkantig sakristia öster om koret samt vapenhus i tornets bottenvåning. Kor och sakristia sammanbinds genom en smal gång/förrum. Interiören präglas huvudsakligen av nyklassicistiska stilideal.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom sidogångar (upptagna 1951), bred mittgång och tvärgång i norr. Förutom dörren till vapenhuset finns en dörr/port och ett mellanliggande vindfång på norra sidan. Över västra partiet av långhuset är en läktare. Under läktarens västra del är en mindre underbyggnad. Under läktaren saknas bänkar.
GOLV - Golvet, inlagt 1925,utgörs av hyvlade kalkstenar. I tvärgången ligger en gravhäll och under läktaren en del till en gravhäll. Bänkarna är placerade på ett undergolv av smala, tvärgående brunlaserade bräder med marmorerade sarger. I mittgången ligger en gråmelerad gångmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i vitt. Väggarna har en målad, mörkgrå bröstning, som når strax över bänkhöjd. Väggarna avslutas upptill med en bred, kälad taklist av trä. På sydväggen hänger, mellan de östligaste fönstren två svarta inmurade minnestavlor av sten med grå målad inskription. Den östra är tillägnad Jakob Scherping, död 1759 och den västra Erland Giötberg, död 1798. På samma vägg, mellan de två västligaste fönstren, hänger en kyrkans gamla altartavla från 1793. Denna föreställer Jesus i Getsemane. På nordväggen sitter en medeltida madonnaskulptur samt väster om henne två epitafier över Laurentius Lanerius och Petri Undenius. På nordväggens västra del hänger ett oljemålad porträtt av kyrkoherde Adolf Roos. På varje långsida hänger även två stora ljusarmar av mässing. Mot läktarunderbyggnaden är en vit plankvägg.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren till vindfånget innanför nordporten samt själva nordporten utgörs av rektangulära pardörrar. Varje dörrblad är indelat i fyra lika stora liggande speglar. Dörren är ny och ådrad i ljusgrått. Dörren till vapenhuset är en pardörr, målad i olika grå nyanser. Varje dörrblad är uppdelat i två större speglar och häremellan en mindre.
FÖNSTER - Långhuset har tre större, vita fönster på sydsidan och två på nordsidan, ett på varje sida av porten. De rundbågade fönstren är indelade sex lufter genom korsposter. Varje luft indelas genom träspröjs i sex rutor samt genom blyspröjs i ännu mindre rutor med färgat s.k. antikglas. Fönsterbågar och glas insattes 1951. De är placerade i tämligen grunda, putsade och vitmålade smygar.
TAK - Det putsade och vitmålade taket är stickvälvt. Under läktaren är ett vitt brädtak.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Norr om mittgången är en läktartrappa utmed västväggen. Den raka trappan har naturfärgade, inbyggda trätrappsteg samt räcke. Under trappan är ett förråd och framför trappan är en vit plankvägg mot öster. På motsvarande sida av mittgången är en likadan plankvägg. Den är öppen i norra delen , där ett kapprum är inrett. I södra delen är ett förråd. Förråden på båda sidor nås genom släta vita trädörrar.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg samt genom bänkskärmar. Korets västra del, troligen utvidgat senare, är av samma bredd som långhuset. Den östra delen är smalare och rundad. Altaret är placerat ca en meter framför den rundade östväggen och den ovala altarringen omfamnar altaret. Vid varje sida av altaret är en senare gråmålad brudbänk med hel ryggbricka. Bakom altaret är i väggen en rektangulär öppning till sakristian. På kortväggarna som bildas mot väster, mellan korets smalare och bredare del, hänger två nummertavlor. Utmed sydväggen i korets bredare del är ett dopaltare samt här framför en dopfunt. Utmed motsvarande nordvägg står predikstolen med trappan utmed den korta östväggen. Framför predikstolen står ett piano.
GOLV - Korgolvet utgörs av kvadratiska, röda och grå kalkstenar, lagda diagonalt. Framför altarringen ligger en lång matta i mångfärgade geometriska mönster. Mattan är vävd vid Agda Österbergs ateljé, Varnhem. Innanför altarringen är golvet ytterligare upphöjt och belagt med grå heltäckningsmatta.
VÄGG - Se "långhus". Över dopaltaret hänger en modern oljemålning föreställande Kristus.
DÖRR - Ingången till sakristian är en rektangulär öppning i muren.
FÖNSTER - Koret har ett större rundbågigt vitmålat fönster mot sydöst och ett mot nordöst. Fönstren har samma utformning och placering som långhusfönstren. Blyspröjsarna är dock betydligt mindre och glasen i starkare gröna och lila färger. I öster, över gången till sakristian, är ett runt fönster med blyspröjs. Spröjsarna bildar i mitten en inskriven stjärna, omgiven av bland annat små halvcirklar. Glaset är ofärgat och fönstret placerat i en rund nisch..
TAK - Se "långhus".
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1951 består av en polerad kalkstensskiva, placerat på ett slätputsat och vitmålat tegelunderrede. Dopaltaret från 1951 består av en grund och smal slipad kalkstensskiva, som vilar på två svängda gavlar av samma material.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning från 1951 består av ett kvarter i söder och två i norr. Det södra kvarteret innehåller 13 bänkar det nordöstra sex bänkar och det nordvästra fem stycken. Bänkskärmar finns på båda sidor av tvärgångarna, samt mot koret och läktaren. De rektangulära gavlarna är målade med ljust grågrön ådring. De pryds av vardera en stor utsparad spegel, marmorerad i två grå nyanser och inramad av en guldfärgad list. Invändigt är bänkarna grågrönådrade med marmorerade överliggare. Bänkarna pryds av likadana speglar som gavlarna. Korbänkarna är grå med hela ryggbrickor och karmar, troligen 1860-tal. De var före 1925 placerade på läktaren.
PREDIKSTOL - Den grågrönådrade predikstolen i nyrokoko, troligen 1860-tal, är rund med bukig "midja". Den indelas i fält genom pilastrar prydda av vardera två guldfärgade kannelyrer. Korgens nedre del pryds av vertikala lister . På den övre profilerade sargen står en skulpterad timglashållare i form av en ängel. Predikstolen vilar på en konformad fot. Den svängda trappan går upp från söder och följer östvägen. Den har brunlaserade inbyggda steg.
ORGEL -Orgelpiporna är indelade i tre större fält och häremellan två mindre. Mittfältet är något högre. Den grönådrade fasaden med guldfärgade lister har dekor i form av volutformade enkla växtslingor i relief utmed sidorna samt på överstycket. Fasaden kröns av fyra skulpterade guldfärgade oljelampor samt över mittfältet en snidad strålgloria. Den mekaniska orgeln har elva stämmor, fördelade på två manualer samt pedal. Orgeln inköptes från Nordfors och co 1964.
LÄKTARE - Läktaren är troligen från 1860-talet, men utvidgades 1908. Den vilar på två rader med vardera fyra fyrsidiga pelare. De främre mittpelarna är fästa vid bänkar invid mittgången. De gråmålade pelarna pryds i övre partiet av ljusare grå kannelyrer. Läktarbröstet har utbyggt brett mittparti/balkong. Det består av ett högt gråådrat skrank med dekor i form av höga speglar i samma färg. Speglarna inramas av guldfärgade lister. Ovanpå skranket är ett lågt järnräcke. Läktargolvet är täckt med grön heltäckningsmatta. I norr står två bänkar av samma utformning som långhusbänkarna. I söder är två gradänger med lösa stolar. I nordväst går är en slät vit dörr, som leder till läktartrappan.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av en oljemålning som avbildar Kristi nedtagande från korset. Tavlan har mörka färger med ett rött inslag. Tavlan omges av en rundbågad brun ram med utanpåliggande guldfärgad dekor i form av stiliserade växtornament. Altartavlan är signerad "Johan Lindström 1844" och inköptes till kyrkan på 1880-talet.
ALTARUPPSATS -Den skulpterade altaruppsatsen är målad i ljust blått. Altartavlan omges på norra sidan av en skäggprydd Aron med stav och på den södra Moses med en bok. Figurerna omges av akantusrankor med guldlister. Över tavlan är treenighetens triangel samt Kristus med segerfanan, flankerad av två änglar med språkband. Altaruppsatsen är tillverkad 1951 av E Walldeby, Göteborg.
ALTARRING -Den ovala altarringen består av ett gråmålat skrank med rektangulära, horisontella nedsänkta speglar innanför guldfärgade lister. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med grått tyg. Altarringen, troligen 1860-tal, sänktes 1951.
DOPFUNT - Dopfunten från 1100-talet har cylindrisk cuppa samt en låg fotskiva av samma bredd. Foten utvidgar sig något nedåt och har placerats på ett runt kalkstenspodium. Cuppan har reliefdekor i form av arkader . I varje arkad finns olika geometriska ornament , såsom liljor, spiraler. Funten tillskrivs stenmästare Johannes. Den placerades 1951 på nuvarande plats.
NUMMERTAVLA - De vita, nya nummertavlorna är rundbågiga och omges av en profilerad enkel ram i rött, grått och guld.
MADONNA - En stående madonna av ek är från 1400-talet. Maria och Jesusbarnet är skurna tillsammans. Maria håller Jesus med vänster hand och med höger hand håller hon hans fot. Maria har en hätta, utslaget hår, fotsid draperad mantel med flätat band i halsen, samt fotsid klänning. Jesus är naken och håller ett äpple som symboliserar jorden.
VAPENHUS - Vapenhuset är inrymt i det medeltida tornet.
GOLV - Golvet består av grovt hyvlade kalkstenar. Utmed sydväggen är en liljesten och ett liljestensfragment inmurade i golvet. På golvet ligger en stor matta.
VÄGG - Väggarna i norr och söder är en fortsättning på tunnvalvet - se "tak". Väggarna har mycket tunn puts så att sandstenskvadrarna framträder. Framträder gör även 1600-talsmålningar i form av växtornament i rött och svart över dörröppningarna i öster och väster. I öster är väggen inuti dörröppningen klädd med vit stående träpanel. Utmed nordväggen är en stavkorshäll rest.
PORT/DÖRR - Porten i väster är rektangulär och gjord av järnlameller. Den är placerad i en vid, rundbågig, djup nisch, troligen den ursprungliga.
FÖNSTER - I norr och söder är vardera ett smalt, vitmålat fönster indelat i kvadratiska, diagonalt placerade, rutor. De är placerade i murade och slätputsade smygar. Dörren till långhuset är placerad i en rumsbred djup, ursprunglig rundbågig öppning.
TAK - Taket består av ett murat tunnvalv med tunn puts och fragment av målning. Se "vägg".
SAKRISTIA - Sakristian består av smalt förrum/korridor samt själva sakristian. Inredningen är från 1951.
FÖRRUM -
GOLV - Golvet utgörs av små kvadratiska kalkstenar med röd och grå gångmatta.
VÄGG - Väggar är putsade och vitmålade.
DÖRR - Dörr till vindfång framför en nordport utgörs av en slät grågrönådrad rundbågig enkeldörr. Dörr till sakristian är rektangulär, grågrönådrad. Den indelas genom två större speglar och häremellan en mindre.
FÖNSTER - I en rundbågig smyg mot söder är ett smalt rundbågigt fönster, genom blyspröjs indelat i smårutor.
SAKRISTIA - Sakristian från 1884 är sexkantig. Utmed nordnordöstra och sydsydöstra väggarna står rumshöga skåp med grå spegeldörrar. Utmed östväggen är ett grågrönmarmorerat träaltare med speglar och utmed nordöstväggen ett skrivbord.
GOLV - Golvet består av brunlaserade brädor. En matta är grå med orange mönster.
VÄGG - Väggar är putsade och vitmålade.
FÖNSTER - Mot öster, nordöst respektive sydöst är ett vitt, smalt rundbågigt fönster. Det är indelat i smårutor genom blyspröjs och placerat i en rundbågig putsad smyg.
TAK - Taket av vit slätpanel är stjärnvälvt.
TORN - Tornet är en rest av den medeltida kyrkan.
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning två nås via en trappa från läktaren. Trappan är lång och rak med omålade steg. Våning 2 har trägolv, trätak samt murade oputsade väggar. Trappan forsätter direkt till våning 3. Här hänger de två klockorna, varav en omgöts 1829. I varje väderstreck är en rundbågig glugg med lucka. Stegar fortsätter vidare upp.