Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE APOSTELN 1 - husnr 1, SANKT MATTEUS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT MATTEUS KYRKA (akt.)
2002-09-04
Interiörbeskrivning
SANKT MATTEUS KYRKA - Långhus med kor och vapenhus är vidbyggda öster om den syd - nordliga delen av församlingslokalerna. Det kvadratiska kyrkorummet/långhuset har ingång från vapenhus i väster. Nordöstra delen av vapenhuset är avskärmat och fungerar som sakristia. Kyrkorummet domineras av de två kraftiga, välvda limträbjälkar som är placerade korsvis och uppbär taket. Balkarna smalnar under taknivån och dess ändar vilar på golvet ca en meter utanför rummets fyra hörn. Koret är placerat i nordöstra hörnet och dopfunten sydöst om koret. Kyrkans sedan byggnadstiden bevarade interiör är ett exempel på de modernistiska stadsdelskyrkor som uppfördes under 1960 - och 1970-talet.
LÅNGHUS - Kyrkorummet är indelat genom bänkarnas placering. Fasta mittbänkar är placerade diagonalt från sydvästra hörnet. Vid båda sidor står stolar vinkelrätt placerade utmed västra respektive södra sidan. Mellan de tre sektionerna finns gångar. Orgeln är belägen utmed nordväggen med spelbord mot söder. I norr, mellan kor och orgel, och i öster finns sidoaltare. I sydöst står ett piano. Inventarierna är flyttbara.
GOLV - Golvet utgörs av röda tegelstenar, lagda korsvis två och två.
VÄGG - Väggarna är klädda med naturfärgade, släta, ca en meter breda, vertikalt placerade träskivor. Upptill och nedtill avgränsas väggarna av en taklist respektive golvlist, hopfogad av plywood. I väster är på vardera sida om dörren en bred öppning med höga, smala glasrutor i rumshöjd. Dessa är öppningsbara. Framför rutorna hänger gula draperier.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Kyrkorummet har i östra delen av sydväggen en dörr/nödutgång av samma utseende som väggen och i liv med denna. Dörren till vapenhus i väster utgörs av en bred pardörr. Varje dörrblad består av två vertikala naturfärgade, ljusa brädor.
FÖNSTER - Kyrkan har under takfoten fyra rektangulära fönster på vardera östra, södra och norra väggen. De är placerade i längdriktning,. Fönstren är ospröjsade och sitter i grunda smygar av omålat trä. Under de högt sittande fönstren finns ytterligare två fönster vardera i dessa fasader. Dessa är placerade i hörnen och når till golvnivå. De två fönstren vid nordöstra hörnet är delade i tre lufter genom upptill plåtskodda trälister. Mellan listerna går vertikala blyspröjsar med färgad glasmosaik. Färgsättningen i dessa är huvudsakligen blå mot norr och grön mot öster.
TAK - Taket i tältform är täckt av rektangulära plywoodskivor med stavar av samma material emellan. Taket uppbärs av två välvda limträbalkar som korsar varandra i takkrönet och sammanhålls på alla sidor av två horisontella takbjälkar.
KOR - Koret i nordöst avgränsas endast av altarringen framför altaret. Altaret är placerat mitt på korgolvet liksom de lösa knäfallsbänkarna. Över altaret hänger triumfkrucifixet. Predikstolen är placerad i södra delen av koret, men inventarierna är flyttbara.
GOLV - Korgolvet är en fortsättning på långhusgolvet.
VÄGG - Korväggen är en fortsättning på långhusväggen.
FÖNSTER - Se långhus.
TAK - Taket utgör en del av långhusets tak.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret består av en kraftig massiv furuskiva samt ett benpar vid varje gavel.
BÄNKINREDNING - I långhuset finns ett öppet bänkkvarter med sju rader bänkar, varav de fem östligaste är placerade parvis. Bänkarna står direkt på golvet. Bänkarna av furu är omålade med sits och ryggar stoppade och klädda med grönrandigt ylletyg. Gavlarna är vinkelformade Stolarna i väster och söder är av samma typ.
PREDIKSTOL/AMBO - Predikstolen är utformad som en ambo av naturfärgat trä. Framsidan är genombruten och odekorerad.
ORGEL - Orgeln är byggd 1992 av Grönlunds orgelbyggeri AB. Den har tretton stämmor, fördelade på två manualer. Den grönmålade fasaden har profilerat krön, härunder spjälbalustrad och enkla hörnpilastrar med målade fjäderdekor i blått och grått. Under piporna är en enkelt målad gul fris.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen består av ett triumfkrucifix av keramik. Kristus i relief hänger på ett kraftigt förgyllt kors, i sin tur placerat på ett grekiskt kors. Varje korsarm är prydd med ett moln på blå himmel samt en vit evangelistsymbol i relief.
ALTARRING - Altarring utgörs av fyra dubbla knäfallsbänkar, tresidigt placerade framför altaret. Bänkarna är av omålad furu med armstöd av furu och stoppat knäfall, klätt med grönt ylletyg.
DOPFUNT - Den medeltida cuppan till dopfunten kommer från Ryds ödekyrkogård. Den är cylindrisk, nedåt konande och dekorerad med två repstavar. Dopfunten har uttömningshål. Den nygjorda träfoten består av fyra stolpar på hjul.
ÖVRIGT - De två sidoaltarna består av rektangulära furubord. Över norra sidoaltaret är en ikon med Maria och barnet. På östväggen, bakom koret är en ikon med Kristus som håller en uppslagen bok.
VAPENHUS/FÖRRUM - Vapenhuset är beläget i väster. Porten vetter mot söder. Öster och söder om vapenhuset är en stor samlingssal med kök.
GOLV - Golvet är klätt med plastmatta i rött med vissa grå partier.
VÄGG - Innerväggar består av vitmålad vävtapet.
PORT/DÖRR - Dörren från tamburen är en pardörr av naturfärgat trä med glasrutor.
TAK - Taket består av kvadratiska byggplattor.
SAKRISTIA - Sakristian är utåt halvcirkelformad och belägen nordväst om kyrksalen. Dörren mot söder är en slät furudel. Utmed östra och norra väggarna finns skåp av furu med horisontella speglar. Utmed västväggen är ett altare i form av ett träbord med ett krucifix i ikonmålning över.
GOLV - På golvet är engrå plastmatta med röd ram.
VÄGG - Väggarna har samma beläggning som kyrkorummet.
TAK - Taket är täckt med plywoodskivor.
FÖNSTER - Fönstret i öster är vitmålat och placerat i omålad fönstersmyg.