Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE BERGS-KYRKETORP 10:1 - husnr 2, BERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BERGS KYRKA (akt.)
2002-05-21
Interiörbeskrivning
BERGS KYRKA - Kyrkan är en ljus salskyrka, präglad av olika tiders förändringar. Den består av långhus med tresidigt kor i öster, vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i tornets nederdel.
LÅNGHUSET - Långhuset är uppdelat genom en mittgång. I långhusets västra finns en läktare med en mindre läktarunderbyggnad i söder.
GOLV - Golvet består av längsgående, obehandlade ca 15 cm breda furuplankor.
VÄGGAR - Väggarna är putsade och målade i mycket ljust gult. De avslutas nedtill av en grålaserad, enkelt profilerad golvlist. Upptill avgränsas väggarna av en bred, profilerad och marmorerad taklist. En porträttgravsten är uppsatt på vardera sida om öppningen till vapenhuset. Stenen på nordsidan är tillägnad kyrkoherde J.N. Loccinius (1636-1686) med familj.
FÖNSTER - Fönstren, tre på varje långsida, består av ytter- och innerbågar från 1930-talet. De spetsbågade fönstren har enkla, grå bågar som indelar varje fönster i sju lufter. Lufterna uppdelas genom spröjsar av järn i smårutor, med s.k. antikglas,. Fönstren är placerade i utåt avsmalnande, djupa fönstersmygar, liksom fönsterbänkarna målade och putsade som långhusets väggar.
TAK - Taket från 1886 är ett tredingstak av ljust blåmålad pärlspånt. Taket indelas i ett dekorativt rutmönster genom profilerade lister målade i grått, vitt samt engelskt rött.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - På sydsidan har ett förråd inretts under läktaren.
KOR - Koret har ingen klar avgränsning mot långhuset, men torde omfatta kyrkorummet öster om främsta bänken. Det har samma bredd som långhuset samt tresidig avslutningen i öster. Innanför altarringen är, utmed östväggen, en altaruppsats med underrede utformat som ett smalt altare. Mitt på golvet innanför altarringen är ett fristående altare placerat. En dörr på varje långsida leder från kor till sydport respektive till sakristia. Närmast långhuset är predikstolen placerad på nordsidan liksom ett medeltida krucifix. En madonnaskulptur och en dopfunt är placerade på korets på södra sida.
GOLV - Korgolvet består av längsgående, oljade furuplankor. Golvet är under altaret ytterligare förhöjt. Plankorna är här tvärgående.
VÄGGAR - Väggarna är putsade och målade i mycket ljust gult. De avslutas nedtill av en grålaserad, enkelt profilerad golvlist. Upptill avgränsas väggarna av en bred, profilerad och marmorerad taklist.
PORT/INNERDÖRR - En pardörr på sydväggen leder till porten via ett vindfång. De gråmålade dörrbladen har profilerat krön samt vardera tre spegelfyllningar, ådrade i grönt. Dörren sitter i en gråmålad träportal med brutet krön, utbyggd ca 50 cm från väggen. Porten mellan vindfång och kyrkogård består av en pardörr med brädfyllning. En mindre, grå trädörr med tre fyllningar leder från långhuset in till sakristian.
FÖNSTER - Koret har två fönster, i nordöst respektive sydöst. Fönstren har samma utformning och placering som långhusfönstren.
FAST INREDNING
ALTARE - Det fristående och flyttbara träaltaret med åttkantiga ben har blå skiva och grönt underrede med mörka marmoreringar samt förgyllda lister. Det altarliknande underredet till altaruppsatsen är grönt med mörka marmoreringar, förgyllda lister samt bred profilerad sockel. Båda tillkom 1998.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är indelad i två kvarter med 12 numrerade bänkar i varje kvarter. Bänkarna, som är placerade direkt på golvet, har enkla, raka sitsar och ryggar. De är målade i engelskt rött, förutom gavlarna, som har utsparade speglar, ådrade i grått och svart. Bänkarna fick sin nuvarande utformning 1931.
PREDIKSTOL - Predikstolen i provinsiell rokoko, troligen från 1774, är formad som en dryckeskalk med fot. Predikstolen har dekor i form av vertikala lister med guldfärgade kannelyrer. Sarger upp- och nedtill är brutna och profilerade . Predikstolen har ny grågrön målning med marmoreringar och guld.
ORGEL - Orgeln från 1974 är tillverkad av Setterquist o Son. Den har åtta stämmor plus en pedalstämma. Samtliga stämmor är fritt disponibla de två manualerna. Den nyklassicistiska fasaden är troligen bevarad från 1859 års orgel. Den kröns av en skulpterad kerub mellan två lyror och två akantusslingor i guld.
LÄKTARE - Läktaren, troligen från 1886, vilar på 6 pelare, prydda av kannelyrer i guld. Pelarna bär upp ett tak av pärlspont i grått. Läktarbröstet utgörs av balusterdockor, som i efterhand försetts med en bakre skärm, samt i mitten skulpterade och guldfärgade blomstergirlander samt två korslagda trumpeter.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan föreställer Kristus i Getsemane. Oljemålningen är utförd av Sven August Linderoth och uppsattes 1900.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen från 1886 i klassicistisk stil utgörs av en baldakin, vilken uppbärs av två kannelerade pilastrar med joniska kapitäl. Uppsatsen har rik, skuren dekor med ett kors överst och härunder bl.a. bladfriser - allt målat ibland annat blått och guld.
ALTARRING - Altarringen från 1998 är flyttbar. Den består av en barriär med uppåt avsmalnande balusterdockor i guld och med grå marmorering. Armstöd och knäfall är stoppade och tygklädda.
DOPFUNT - Dopfunten från 1100-talet är av sandsten och har uttömningshål. Den uppvisar inga spår av skulptur eller annan dekor. Dopfunten har sentida lagningar och försågs 1998 med ett hjulförsett underrede.
NUMMERTAVLOR - Nummertavlorna är samtida med altaruppsatsen och uppbärs av fyrsidiga pelare. Tavlornas ramar är skulpterade med bland annat guldfärgad lyra och en fransk lilja på krönet.
MADONNASKULPTUR - Bergs kyrka äger en madonnaskulptur av ek från 1200-talet. Denna hänger på sydsidan av långhusets främre del. Madonna och Jesus är skurna i samma trästycke, medan Marias krona är skuren separat.
KRUCIFIX - Ett större skulpterat träkrucifix härrör från mitten av 1200-talet. Kristus bär törnekrona och har korslagda ben. Delar av krucifixet kompletterades på 1950-talet.
VAPENHUS - Vapenhuset utgörs av tornets underdel. Dörr saknas mellan vapenhus och långhus. I vapenhuset förvaras en kista av ek med kraftiga järnbeslag och med dubbla lås.
GOLV - Golvet är en fortsättning av långhusets brädgolv.
VÄGGAR - Väggarna är murade, putsade och vitmålade.
PORT - Västporten av trä består av en pardörr med infällda spegelfyllningar upptill och en utsparad fyllning nedtill. Dörrbladen är samtliga ådringsmålade i gula och bruna nyanser. Vapenhusets sydport av brunmålat trä med listverk sitter i en rundbågad, medeltida nisch.
TAK - Taket består av ett murat, medeltida tunnvalv som når ända ner till golvet och övergår i sidoväggar.
SAKRISTIA - I sakristian finns ett litet altare.
GOLV - Golvet i sakristian betår av obehandlade furuplankor.
VÄGGAR - Väggarna är putsade och målade i gult och avgränsade med enkla, grå tak- och golvlister.
FÖNSTER - Det enda fönstret har sex lufter och förövrigt samma utformning som övriga fönster.
TAK - Taket består av gråmålad pärlspont.
TORN
TORNVÅNINGAR - Våning 1 utgörs av långhusets västparti.
Våning 2 utgörs av en medeltida tornkammare innanför läktaren, varifrån man når våningen via en liten dörr i väster. I kammaren förvaras bland annat en skamstock och en kista med dubbla lås. Trappan som leder till våning tre är en ca 60 cm bred består av en medeltida trappa i muren. Golvet utgörs av obehandlade brädor. Väggen består av murad, tuktad kalksten - medeltida murverk. En enkel, låg trädörr av modernt snitt leder från läktare till tornrum.
De mycket smala gluggarna är placerade på syd-respektive nordsida. Taket är tunnvälvt och av sandsten.
Våning 3: Golv, tak och väggar har samma utförande som i våning 2.
Fönster utgörs av två torngluggar med luckor. I tornvåningen finns de två klockorna. Den stora klockan är från 1671 och den lilla från 1921. Båda har inskription.