Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE BINNEBERG 11:1 - husnr 1, BINNEBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BINNEBERGS KYRKA (akt.)
2002-06-12
Interiörbeskrivning
BINNEBERGS KYRKA - Binnebergs lilla kyrka präglas av framtagna kalkmålningar och inventarier i barock. Kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat, något bredare kor, sakristia norr om koret och vapenhus i tornunderbyggnaden.
LÅNGHUS - Långhuset uppdelas genom en smal mittgång. I väster är en läktare. Predikstolen är placerad utmed nordväggen och dopfunten utmed sydväggen, närmast koret.
GOLV - Långhusets golv utgörs av längsgående, fernissade plankor av gran.
VÄGG - Väggarna är slätpustade och vitmålade. De har på båda långsidor väl bevarade, framtagna kalkmålningar från 1600-talet, helt i Läcköskolans anda. Målningarna utgörs överst av en bred akantusranka i gråbruna färger på gråvit botten. Nordsidans framtagna målningar, vilka är ca 4 meter långa och räcker från tak till 1,5 meter från golv, innehåller en rik, växtornamentik i barockstil. Längst ned i ytans västra parti är en ängel och i dess östra en man med gloria. Sydsidans målningar slutar ca en meter från golv och skildrar bröllopet i Kana. Ett horisontellt gördelband bär texten: "CHRISTUS SAT TILL BORDS M&) Färgerna går i gult och rött på gråvit botten. Väggen avslutas upptill av en vitmålad, skråsågad list. Vägg till vapenhuset består av stående, vitmålade brädor.
PORTAR - På långhusets sydsida syns i putsen, delvis infälld kalkmålningarna, spår av en äldre ingång.
INNERDÖRRAR - Dörren till vapenhuset , troligen från 1900-talets början, har fem spegelfyllningar och ny ådringsmålning i engelskt rött med gröna marmoreringar på speglarna.
FÖNSTER - Långhusets två västliga och östliga fönster sitter parvis placerade De segmentbågade innerbågarna har enkla, smala vita foder. Innerbågarna är indelade i fyra lufter, spröjsade i vardera sex rutor. Spröjsarna är något profilerade Innerbågarna har handblåsta glas. Fönstren sitter i utåt avsmalnande, segmentbågade fönstersmygar, liksom fönsterbänkarna målade och putsade som långhusets väggar.
TAK - Långhusets - korets innertak är plant och utgörs av längsgående, vitmålade brädor.
KOR - Koret från 1733 är tresidigt avslutat. Det är på varje sida ca 15-20 cm bredare än långhuset Tydlig avgränsning mot långhuset saknas. I nordväggen är en dörr till sakristian. Altaret är placerat under ett korfönster i öster. En liten altaruppsats står på fönstrets fönsterbänk. På sydväggen hänger en träskulptur och i taket en svarvad träljuskrona. I koret ligger en matta i enkelt geometriskt mönster i grönt, rödbrunt, gult och grått. Mattan är gjord 1995 vid ateljé Westgotia.
GOLV - Korgolvet ligger i samma nivå som långhusgolvet. Golvet utgör en fortsättning på långhusgolvets plankor.
VÄGG - Korväggarna är slätputsade och vitmålade.
INNERDÖRR - Dörren till sakristian från korets nordsida är troligen från förra delen av 1800-talet. Den brumålade dörren har fiskbensmönstrad fyllning. Såväl gångjärn och rombisk nyckelskylt som dragbygel är handsmidda. Dörren har ett kraftigt stocklås och är placerad i en rektangulär nisch. Ett trappsteg leder ned till dörren.
FÖNSTER - Ett segmentbågat korfönster i öster är med hjälp av metallspröjsar uppdelat i en mängd rutor, målade i rött och grönt. Vissa rutor har målad dekor: "INRI", palmblad, piska, törnekrans, druvklase och två stjärnor. Fönstret är ritat av Axel Forssén och signerat "NP Ringström 1931". Korfönstret är placerat en utåt konande, segmentbågad smyg, målad och putsad som väggarna.
TAK - Innertaket är en fortsättning på långhusets tak.
FAST INREDNING
ALTARE - Det fasta altaret är placerat intill korväggen. Altarskivan utgörs av en kraftig, ca 15 cm tjock kalksten, inbyggd i fönsterbänken. Den yttre kanten är skråhuggen. Altarbordet har på ovansidan, utmed ytterkanten inristade, ålderdomliga inskriptioner, enligt uppgift minuskler, majuskler och runor. Altarbordet är troligen medeltida. Altarets sidor är murade ut från väggen och putsade och målade som denna. Altaret är möjligen medeltida.
BÄNKINREDNING - Kyrkan har två slutna bänkkvarter med vardera tio mycket smala bänkar, skiljda genom den likaledes smala mittgången. De öppna bänkarna står placerade direkt på golvet ända intill ytterväggarna. Bänkarna har raka ryggbrickor av pärlspånt, målade i engelskt rött. De rektangulära gavlarna är målade i engelsk rött och har en gul horisontell list. På varje gavel är en grönmarmorerad spegel med gul ram. Bänkarna från 1915 är försedda med bänkvärmare.
PREDIKSTOL - Predikstolen från 1600-talet i provinsiell barock är tresidig och målad i engelskt rött. I hörnen är joniska kolonner i grönt och guld och under dessa guldfärgade, skulpterade konsoler. Mellan varje kolonn finns två blåmarmorerade speglar, den övre välvd. Spegelramarna är målade i guld och svart. På och mellan varje kolonnplatta är ett skulpterat änglahuvud. Predikstolens sarg pryds av en tandsnittsfris i rött och svart och en pärlstavsbård i guld och silver. Den raka foten är åttkantig. Det rikt skulpterade, svarta bokstödet har på undersidan plattrelief i brunt. Reliefdekoren har skuren inskription: "GS 1658 RSD" samt ett bomärke. Till predikstolen hör ett samtida timglasställ med fyra timglas. Trappan från öster är försedd med räcke samt en skärm. Skärmen är dekorerad med speglar, ådrade i samma färger som predikstolen.
ORGEL - Orgeln med fyra stämmor är tillverkad 1979 av Smedmans i Lidköping. Spelbordet vetter mot norr. Den enkla orgelfasaden av fur är nyligen målad i engelskt rött med fronten i gråblått.
LÄKTAREN - Läktaren vilar på två fyrsidiga pelare, målade i engelskt rött. Det engelskt röda läktarbröstet pryds av tre större och i söder en mindre rektangulär grönmarmorerad spegelfyllning med gula ramar.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARUPPSATS - Som altaruppsats fungerar det nämnda östra korfönstret.
ALTARTAVLA - En skulpterad calvariegrupp, ursprungligen från 1600-talet,är placerad på östra korfönstrets fönsterbänk bakom altaret. Skulpturen avbildar Kristus på korset, till höger Johannes med lyft högerhand och till vänster Maria med dok. Figurerna är monterade på en träplanka, vilken, liksom korset och Marias klädnad, är målad i engelskt rött. Övriga färger är bl.a. guld (mantlar, höftkläde och törnekrona) samt grönt ( Johannes klädnad). Kristus har påfallande kort kropp.
ALTARRING - Altarringen består av ett tresidigt skrank från 1915. Den har samma utförande som bänkgavlar och läktarbröst. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med ljusgrönt ylletyg. Altarringen är placerad ca en meter framför korväggen.
DOPFUNTEN - Den medeltida dopfunten av sandsten har uttömningshål. Cuppan är tärningskapitälformad samt nedtill konande. Den fyrsidiga, uppåt konande foten, är av ljusare sandsten med prickhuggen, heltäckande dekor. På foten är ristat "RK 1949".
NUMMERTAVLOR - En nytillverkad, rektangulär nummertavla med profilerad ram, hänger på långhusets östligaste sydvägg. Tavlan är laserad i engelsk rött.
MADONNASKULPTUR - På södra korväggen finns en s.k. Anna - själv - tredjeskulptur från 1400-talet. Skulpturen, gjord i en urgröpt lövträstam, föreställer Anna sittande med den krönta dottern Maria på sitt högra knä. I Marias knä sitter Jesus framåtvänd och med en uppslagen bok. Figurernas kläder är rikt draperade.
DEL AV ALTARTAVLA/EPITAFIUM
Över dörren till sakristian hänger i koret tre tavlor i halvskulptur, vilka troligtvis tillhört en altartavla/ alternativt epitafium. Den mellersta tavlan föreställer en oval som hålls upp av en ängel på vardra sida. De två övriga skildrar en ängel och växtornament med barockformer. Tavlorna är idag omålade.
LJUSKRONA - I koret hänger en kulsvarvad ljuskrona av björk, troligen 1800-tal, med åtta ljusarmar av mässingstråd.
ÖVRIGT
Kyrkan har bl.a. även , tre elektrifierade mässingsljuskronor, sex ljusarmar av mässing och i den sydöstligaste fönstersmygen två nya mässingsljusstakar och ett krucifix.
VAPENHUS - Vapenhuset utgörs av tornets underbyggnad. Mot söder finns ett mindre, inbyggt skåp och mot norr ett större elskåp. Dörrarna är klädda med likadan panel som väggarna. På sydsidan finns en trappa som leder upp på läktaren.
GOLV - Vapenhusets golv består av likadana, längsgående golvplankor som i kor och långhus.
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade mot väster. Norr om porten finns, i västmuren, fragment av 1600-talsmålningar, bl.a. bakdelen av en varg(?) och ett spjut. Målningarna hittades vid 1994 års renovering. Övriga väggar är klädda med stående, öppen, vitmålad panel.
PORT - Västportens enkeldörr rån 1995 har på insidan slät, brunmålad, stående panel.
TAK - Vapenhusets tak är plant med längsgående, vitmålade brädor av varierande bredd.
SAKRISTIA - I sakristian från 1733 förvaras bl.a. tre äldre stolar och ett bord. Utmed västväggen finns vita, nya textilskåp.
GOLV - Golvet utgörs tvärgående, fernissade brädor av gran.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. De avslutas upptill av en smal, vitmålad list.
INNERDÖRR - Dörren mot långhuset har på insidan vertikal, brunmålad brädfyllning samt långa handsmidda gångjärn med lökformade ändar.
FÖNSTER - Sakristians vitmålade östfönster är kvadratiskt och genom något profilerade spröjsar indelat i fyra lufter. Fönstret sitter i en kvadratisk fönstersmyg, något konande utåt. Fönstersmygens sidor och fönsterbänken är putsade och målade som väggarna. Fönstersmygens tak är täckt av vitmålade brädor.
TAK - Taket är plant och består av tvärgående, vitmålade brädor.
TORN
TORNVÅNINGAR - Första våning utgörs av vapenhuset. En stege leder via en taklucka från läktare till tornets andra våning. Golv, tak och väggar på våning 2 består helt av trä. Våningen har och har två mycket små fönster mot öster. Golv, tak och väggar på våning 3 består helt av trä. Här finns tre ljudgluggar. Här hänger de två klockorna. Storklockan är från 1641 och märkt "1641 SIS". Lillklockan bär bland annat inskriptionen "gjuten i Skara av mst Billsten anno 1747. Våning fyra ut