Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE LOCKETORP 1:16 - husnr 1, LOCKETORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LOCKETORPS KYRKA (akt.)
2002-06-13
Interiörbeskrivning
LOCKETORPS KYRKA - Den nygotiska interiören är till stor del bevarad sedan 1896. Kyrkan består av långhus, polygont, smalare kor i öster, polygon sakristia i norr samt vapenhus i tornunderbyggnaden i väster. En triumfbåge skiljer långhuset från koret.
LÅNGHUS - Långhuset är uppdelat genom mittgång och tvärgångar. Nummertavlorna är placerade vid triumfbågens sidor. Predikstolen är placerad på nordsidan och dopfunten framför ett sidoaltare på sydsidan.
GOLV - Långhusets golv från 1954 består av rektangulära, slipade och polerade mörka kalkstensplattor. Under bänkinredningen utgörs golvet av längsgående, smala granplankor.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitkalkade. De avslutas upptill av ett mycket brett, gråmålat profilerat listverk. Listverket pryds av en skulpterad medaljong över varje dörr och fönster utmed långsidorna. Nedtill avslutas väggen av en smal, grå golvlist.
PORT - En dörr mot söder är placerad mitt i långhusfasaden. Dörren leder ut via ett vindfång. Dörren, en spardörr av svängdörrsmodell, sitter i en rundbågad nisch. Varje dörrblad har tre spegelfyllningar och stor mässingsknopp med gjutet rosettmönster. Vindfångets ytterdörr är en gråmålad pardörr med tre spegelfyllningar på vardera dörrblad.
INNERDÖRRAR - Mellan långhus och vapenhus är ett vindfång. Båda sidor av vindfånget hänger en likadan dörr som på sydsidan. Dörren mellan vindfång och vapenhus sitter i en grund, rektangulär nisch.
FÖNSTER - Långhusets fönster sitter symmetriskt placerade. De gråmålade fönstren indelas genom profilerade spröjsar i smårutor, sammansatta till ett mönster. Mönstret innehåller tre cirklar över varandra förutom halvrunda rutor. Fönstren är placerade i rundbågiga, svagt konande fönstersmygar. Fönstren har s.k. antikglas från 1954. Fönsterbrädorna utgörs av slipade och polerade kalkstensskivor och lutar brant inåt rummet. Under fönstren finns elektriska värmepaneler innanför järngaller.
TAK - Innertaket utgörs av ett tredingstak av ljust blåmålade brädor av olika längd. Taket bärs upp av dekorativa takstolar av tvärgående, gråmålade träbjälkar. Bjälkarna avslutas nedtill av skulpterade konsoler, vilka når ned ca två meter på väggen. Mellan varje takstolssektion finns en vitmålad medaljong med skulpterad rosett. Taket från 1951-1954 är gjort i enlighet med ett ursprungligt tak tak.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnader i långhusets västparti samt i vindfång mellan långhus och vapenhus rymmer förvaringsutrymmen samt läktartrappa. I långhuset utgörs underbyggnaden av en vitmålad trävägg med två vitmålade dörrar från 1976.
KOR - Koret är smalare än långhuset och, tresidigt avslutat i öster. Framför altarringen ligger en symmetriskt mönstrad matta av ylle i främst ljust blå, gula och röda nyanser. Mattan, komponerad av M Ekström, är vävd 1954.
GOLV - Korgolvet är förhöjt framför främsta bänkskärmen. Golvet är av rektangulära, slipade, mörka kalkstensplattor. Innanför altarringen består golvet av längsgående, gråmålade brädor. Närmast altaret är en upphöjd avsats, täckt av en modern matta.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade som i långhuset och avslutas av likadana listverk.
INNERDÖRR - Dörren till sakristian sitter i en rundbågad nisch på norra sidan. Dörren, nyligen ådringsmålad i ljusbrunt, har fyllning av sex speglar innanför profilsågat ramverk. Ovanför dörren är ett tympanonfält av ådrat trä.
FÖNSTER - Koret har tre fönster, ett på vardera sidan av den tresidiga östväggen. Fönstren har dekor av glasmosaik i framför allt blå, grå, vita och röda nyanser. Mosaikerna från 1957 är gjorda i blyspröjsar av Bo Beskow. Det vänstra fönstret skildrar Bebådelsen, Tillbedjan och dopet, medan det högra visar Getsemane, begabbelsen och Golgata. I mittfönstret syns Kristus som skänker Livets Bröd.
TAK - Kortakets tredingstak är slätpustat och vitmålat. Det har likadana dekorativa bjälkar som långhuset, men bjälkarna möts i en stjärna mitt i taket.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1898 består av en kraftig kalkstensskiva på murat, slätputsat och vitmålad underrede. På altaret står ett träkrucifix. Framför det sydöstligaste långhusfönstret står ett sidoaltare av ek. Altaret har på framsidan en spegel med ett snidat kors. De främre hörn lisenerna är dekorerade med snidade bladrankor.
BÄNKINREDNING - Bänkarna från 1898 något förändrades på 1950-talet. De är indelade i två kvarter på sydsidan och två på nordsidan. Bänkkvarteren åtskiljs av mittgången samt av tvärgångar. Inredningen är öppen samt placerad ett stycke innanför ytterväggarna, så att sidogångar bildas. Varje bänkkvarter rymmer sju bänkar. Bänkarnas ryggbrickor är gjorda av pärlspånt och helt raka. Gavlarna är svängda och rikt skulpterade i en klassicistisk, fornnordisk stil. De avslutas upptill av ett fyrpass i en cirkel samt främst av dubbla voluter. Bänkinredningen är har en flammig ådringsmålning i gula och bruna toner.
PREDIKSTOL - Predikstolens femsidig och har på varje sida en rundbågad spegel. Mellan speglarna finns skulpterade, korintiska kolonner. Sargerna upp - och nedtill är rikt profilerade, Foten är skulpterad som en korintisk kolonn. Trappan från öster är genombruten med kolonnformade spjälor. Predikstol och trappa från 1898 är ådrade i mörkbruna, ekimiterande färger.
ORGEL - Orgeln och fasaden är tillverkade vid Smedmans orgelbyggeri, Lidköping, 1973. Orgeln har två manualer och sammanlagt 15 ståmmor. Orgelfasaden är omålad, förutom en gördellisen samt en bruten krönlist, vilka är målade i guld. Spelbordet är vänt mot öster.
LÄKTARE - Läktaren från 1898 uppbärs av tio gulmarmorerade träkolonner med tärningskapitäl. Den har ett utskjutande, rektangulärt mittparti. Läktarbröstet utgörs av små kolonner, vilka bär upp valvbågar. Kolonnerna grupperas genom pilastrar. Bakom kolonnerna är en skärm, möjligen senare. Läktarbröstet har flammig ådringsmålning i ljust brunt och mörkt gult.
Läktaren har på sydsidan tre gradänger. På den översta gradängen har placerats en bänk, utformad som långhusbänkarna Ovanför trappan, på norra sidan, står en rygglös bänk.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Bo Beskows glasmosaiker från 1957 utgör altartavla.

ALTARRING - Den genombrutna altarringen från 1898 består av svarvade kolonner av samma typ och med samma färgsättning som på läktarbröstningen.. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med gult ylletyg.
DOPFUNT - Dopfunten från 1898 av brunådrat trä har sexkantig, profilerad cuppa med mindre lock. I samma utförande. På locket finns en profilsvarvad knopp. Foten utgörs av en pelare med bredare, profilerad, sexkantig fot.
NUMMERTAVLA - På nord - respektive sydsidan av långhusets östliga gavlar sitter en nummertavla från 1898. Spegeln är vit och rundbågad, medan ramen är brunådrad och spetsbågig. Ramen har vid sidorna svarvade korintiska kolonner och kröns av tre skulpterade akantusblad.
SKULPTURER - I tympanonfältet ovanför långhusets södra ingång hänger sex skulpturer från den tidigare kyrkan, troligen 1600-tal. Överst hänger en blomsterurna samt tre trumpetande keruber med vingar och höftskynken målade i guld . Härunder hänger skulpturer av Moses och Aron. Männen är vitklädda med guldfärgade detaljer är och ca 50 cm höga. På korets nordvägg finns en liten madonnaskulptur, målad i rött och guld. Madonnan är troligen samtida med övriga skulpturer.
Kyrkan äger bl.a. också två mässingsljuskronor från den äldre kyrkan samt fem ljusarmar. Kronorna finns i koret respektive vapenhuset. Långhusarmaturen i tredingstakets sidopartier utgörs av sex stycken 1950-tals lampor av mässing. Lamporna består av två våningar med åtta respektive fyra glaskupor under varandra samt nederst en nedhängande kläpp. Mellan glaskuporna sitter mässingsskärmar.
VAPENHUS - Vapenhuset är beläget i tornunderdelen. I vapenhuset finns bl.a. en svartmålad, två meter lång kista med tre lås utmed sydväggen och en bänk utmed nordväggen.
GOLV - Vapenhusets golv består av slipade, rektangulära kalkstensplattor.
VÄGG - Väggarna är murade, putsade och vitmålade.
PORT - Västportens pardörr är på insidan målad i beige. Varje dörrblad har tre speglar och profilsågat ramverk. I det vindfång som leder från långhus till vapenhus är i söder en dörr till ett förrådsutrymme och i norr en dörr till läktartrappan från 1954. De moderna dörrarna, som är vitmålade, har vardera två spegelfyllningar.
FÖNSTER - Vapenhusets två fönster, fönstersmygar och fönsterbrädor är likadana som långhusets förutom att runda rutor saknas.
TAK - Vapenhuset har ett plant tak med vitmålad slätputs.
SAKRISTIA - Utmed sakristians västra vägg finns nya över - och underskåp, ådrade i gulbrunt och med mässingshandtag. Utmed sakristians sydöstra vägg finns ett litet långsmalt, polygont altare. Inredningen tillkom år 2000. Skivan består av en slipad och polerad kalksten, sidorna av grovt hugen kalksten med ett inhugget kors i mitten..
GOLV - Golvet ligger på en lägre nivå än korgolvet. Det består av längsgående, smala granplankor.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. Väggarna begränsas nedtill av en smal, grå golvlist. av trä.
PORT - Dubbla dörrar leder ut i öster. De moderna dörrarna är ådrade i gulbrunt. Den inre har tre spegelfyllningar, medan den yttre är slät.
FÖNSTER - Det rundbågiga fönstret har gråmålade innerbågar och är spröjsat i mindre rutor. Det sitter i en grund, rundbågad och utåt konande fönstersmyg mot norr och har fönsterbänk i form av en kalksten.
TORN
TORNVÅNINGAR - Våning 1 utgörs av tornets underbyggnad/vapenhus. På våning 2 förvaras bl.a. ett högt skåp, två träskärmar samt ett äldre träkors med tornliknande fundament - troligen till en äldre altaruppsats. Väggarna består av vit slätputs. I golvet ligger smala omålade brädor. Taket utgörs av vitmålad pärlspånt. I denna våning finns tre rosettfönster. På våning 3 förvaras ett järnkors och en nummertavla bl.a. Väggen är putsad och golv och tak utgörs av breda träplankor. Här finns tre smala, rundbågiga, gråmålade fönster. Våning 4 utgör klockvåning. Inskriptioner på stora och på lilla klockan innehåller bland annat "1897 blev denna klocka gjuten till Locketorp Kyrka
Joh. Beckman Co Stockholm"