Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE LUNNE 23:1 - husnr 1, BRÄNNEMO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

brännemo kapell (inakt.), BRÄNNEMO KYRKA (akt.)
2002-08-08
Interiörbeskrivning
INTERIÖR - Kyrkan består av långhus, vidbyggt kor i öster samt vapenhus i tornets nederdel. Korets norra del har avdelats till sakristia, dess sydvästra del till dopkapell och den sydöstra till förråd Interiören kännetecknas 1920-talets enkla klassicism med senare inslag i form av kormålningar.
LÅNGHUS - En murad vägg med en hög, välvd mittöppning och två lägre, välvda sidoöppningar avskiljer koret från långhuset. På nordsidan är predikstolen placerad väster om denna triumfbåge. På sydsidan står dopfunten vid triumfbågen. På sydsidan är, öster om sidoöppningen, ett dopkapell. Den norra sidoöppningen utgör ingång från predikstol till sakristia. Långhuset uppdelas genom en mittgång. I väster är en smal läktare.
GOLV - Golvet utgörs av smala lackade längsgående, oljade brädor
VÄGG - Väggarna är slätputsade och målade i gulvitt. De avslutas nedtill av en smal vit golvlist och upptill av en bred blåmålad, horisontell list. Under fönstren sitter värmepaneler. Över väggöppningen till dopkapellet är i söder en målning av Simon Sörman föreställande två vuxna och ett barn och över öppningen till predikstolen "en livstyngd människa".
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörr till vapenhus utgörs av en dubbeldörr av svängdörrsmodell. Dörrbladen är ådrade i grågrönt med vardra en rektangulär spegel, gulbrun med blå ram. Innanför valvöppningen norr om triumfbågen, bakom predikstolen, är en segmentbågad, gråådrad dörr. Dörren är placerad i en rundbågad nisch.
FÖNSTER - Långhuset har fyra symmetriskt placerade, rundbågade fönster i norr och fyra i söder. De vitmålade fönstren är indelade i sexton rutor med hjälp av träspröjsar. De något konande fönstersmygarna är putsade och målade som väggarna.
TAK - Taket är ett välvt trätak av oljade, längsgående smala brädor.
KOR - Koret, vidbyggt öster om långhuset, är betydligt smalare än långhuset. Det har en vidhängande sakristia i norr och dopkapell - förråd i söder. Koret ligger på en högre nivå än långhusgolvet. Altarprydnaden är placerad i en nisch, som är utbyggd ytterligare ca 50 cm från koret. I långhusets östra del, i trappan och koret ligger en geometriskt mönstrad matta i bl.a. rött, blått och gult.
GOLV - Korgolvet består av längsgående, oljade brädor. Två trappsteg mot såväl väster som söder leder upp i koret. Innanför altarringen är golvet ytterligare upphöjt och klätt med gulbrun heltäckningsmatta.
VÄGG - Östra korväggen är rak liksom väggarna mot sakristia i norr och dopkapell i söder. De gulvita väggarna är slätputsade. Östvägg: Se altarprydnad.
INNERDÖRRAR - I norr leder en gråmålad, slät dörr ut till sakristian. Dörren är placerad i en grund, rektangulär nisch
FÖNSTER - I korets södra vägg är ett rundbågat fönster mot förrådet här. Fönstret är uppdelat i tolv rutor genom blyspröjsar. Fönstret är placerat i en rundbågad nisch, som börjar vid golvet.
TAK - Taket är tunnvälvt och täckt med vitmålade, längsgående brädor.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1923 av trä är gråmålat. I en rundbågad nisch bakom altaret är ett igenmurat korfönster.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen från 1923 är uppdelad i två kvarter med tio bänkar i söder och åtta i norr. Inredningen förändrades 1938. De öppna bänkarna är placerade direkt på golvet, nästan intill ytterväggarna. Ryggarna av pärlspont, bokbrädena samt skärmarna är ådrade i gulbrunt. Gavlarna är grå och uppåt avsmalnande. Krönet är trepassformat och har mot på utsidan dekor av en utsparad trepassfigur med blå kant.
PREDIKSTOL - Predikstolen är rak, polygon och gråådrad. Den har på varje sida en nedsänkt rektangulär spegel nedtill och en större, närmast rundbågad spegel upptill. Speglarna är målade i gulbrunt med blå ramar. Predikstolen vilar på vitmålad, rak sockel. Ingången är från sakristian. Predikstolen, från 1923, förenklades 1938.
ORGEL - Den pneumatiska orgeln från Nordfors och co i Lidköping, har sju stämmor och två manualer. Reglerverket är placerat på läktarens norra sida med spelbordet mot norr. Fasaden är vänd mot öster. Fasaden är målad i grått och kröns av två skulpterade, guldfärgade lyror. Orgeln inköptes 1938.
LÄKTARE - Läktaren vilar på två grå, fyrsidiga pelare. Läktarbröstet består av ett helt skrank, indelat i rektangulära gulbruna fält med smala blågrå ramar. Det har profilerade lister i två grå färger.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Ett stort, guldfärgat kors på ett gråmarmorerat underrede utgör altarprydnad. Korset tillkom troligen 1938. Altartavlan består av en målningar på östra korväggens puts. Målningen, gjord 1948 av Simon Sörman, heter "Vandringen i ljuset från korset". Den är utförd i diskreta blå och gula färger på grå botten. På bilden urskiljs bl.a. ett träd samt överst en duva. En äldre altartavla är placerad i församlingshemmet.
ALTARRING - Altarpryd är femsidig och når ända intill korväggen. Den består av ett skrank, ådrat och marmorerat i grått. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med gulrandigt tyg.
DOPFUNT - Den träfärgade dopfunten från 1948 är ritad av Adolf Niklasson. Den åttkantiga cuppan smalnar av nedåt. I försänkta medaljonger på fyra sidor är evangelisternas symboler snidade. Den polygona, uppåt konande foten har en list med kannelyrer överst och en nedtill.
ÖVRIGT - Kyrkan har även åtta ljusplåtar av mässing.
VAPENHUS - Vapenhuset utgörs av tornets underbyggnad. Utmed södra väggen är väggen utbyggd närmare en meter från under fönstrets nederkant. På nordsidan går läktartrappan upp.
GOLV - Golvet är täckt av rektangulära, slipade kalkstensplattor.
VÄGG - Väggen är i öster och i det utbyggda partiet under fönstret klädd med vitmålad byggplatta. I övrigt består väggen av vit slätputs.
PORT - Dörr till ett vindfång från 1938 i väster utgörs en dubbeldörr av svängdörrsmodell. Dörrbladen är ådrade i grågrönt. Överst är en glasruta och härunder en rektangulär spegel, gulbrun med blå ram. Från vindfånget leder två släta, grå dörrar till förvaringsutrymmen under läktaren. Porten i väster består av en gråmålad, slät pardörr.
FÖNSTER - Ett vitmålat fönster mot söder är rektangulärt och genom träpröjsar indelat i åtta rutor . Fönstret är placerat i en konande fönstersmyg, putsad och vitmålad. Mot norr är ett kvadratiskt fönster med samma utförande och placering.
TAK - Taket är av vitmålade, tvärgående brädor.
SAKRISTIA - Den mycket lilla sakristian norr om koret ingår i samma huskropp.
GOLV - Golvet, i samma nivå som korgolvet, är belagt med parkettimiterande plastmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i gulvitt.
TAK - Det plana taket är täckt av vitmålad byggplatta.
PORT/DÖRR - Porten mot öster består av en gråådrad, rektangulär dörr, placerad i en rektangulär nisch. En dörr i väster, segmentbågad och grå, leder till predikstolen.
FÖNSTER - Ett vitmålat, rektangulärt fönster mot norr är genom blyspröjsar indelat i sexton rutor. Det är placerat i en konande, rektangulär fönstersmyg.
DOPKAPELL - Dopkapellet från 1938 ligger sydväst om koret. På östväggen hänger en Kristusskulptur i gips efter Thorvaldsens förebild och mot söder är ett fönster.
GOLV - Golvet är en fortsättning på långhusgolvet och i samma nivå.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i rosa.
TAK - Det plana taket är täckt av långsgående, blåmålade brädor.
DÖRR - Till koret i norr och långhuset i väster leder två rundbågade öppningar i muren. Tre trappsteg leder upp i koret. Porten mot öster består av en gråådrad, rektangulär dörr, placerad i en rektangulär nisch. En dörr i väster, segmentbågad och grå, leder till predikstolen.
FÖNSTER - Ett fönster med glasmålning i söder är signerad "Alm 69" och inköptes 1970. Fönstret har blyspröjsar, och är uppdelat i fyra rutor . Färgerna är grönt, gult, rött och blått. Fönstret är placerat i en konande, rektangulär fönstersmyg, putsad och rosamålad.
FÖRRÅD - Förrådet ligger sydöst om koret och kan endast nås från utsidan.
GOLV - Golvet är av tvärgående brädor.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i vitt.
TAK - Det plana taket är täckt av vit byggplatta.
PORT - Porten mot öster slät, vit och placerad i rektangulär nisch.
FÖNSTER - Det vitmålade fönstret är indelat av träspröjs i rutor och placerat i konande fönstersmyg mot söder.
TORN
TORNVÅNINGAR - Våning 1 består av vapenhuset . En trappa från läktarens västra del leder vidare. På våning 2 förvaras de två klockorna. En av dessa är från 1921 och har inskription i form av en vers av kyrkoherde Ernst Wennerblad,. På lillklockan från 1931 finns en vers av Paul Nilsson. Golv och tak är av trä. Väggar är av oputsat tegel. Luckorna vetter mot söder, väster och norr.