Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE SKULTORP 1:33 - husnr 1, NORRA KYRKETORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRA KYRKETORPS KYRKA (akt.)
2002-08-27
Interiörbeskrivning
NORRA KYRKETORPS KYRKA - Kyrkan består av rektangulärt långhus, vapenhus i tornets underbyggnad i väster, ett invändigt smalare kor i öster, orgelläktare samt i norr två sakristior, åtskiljda av ett vindfång. Under sakristiorna finns en källarlokal med ingång endast från utsidan. Interiören präglas av byggnadstidens klassiserande ideal.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom sidogångar, bred mittgång och tvärgång i söder. Förutom dörr till vapenhus finns en dörr/port på södra sidan. Öster om denna står en kororgel. Bakom predikstolen finns ett utrymme, som leder till sakristian. I väster går en trappa till orgelläktaren.
GOLV - Golvet vid sidorna utgörs av tvärgående, lackade brädor. I mittgången ligger rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar med en röd heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggarna slätputsade och vitmålade. De avslutas upptill med en fris med bland annat äggstavsdekor, målad i trompe l´oeil.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Pardörren mot vapenhuset i väster är av svängdörrsmodell. Dörrbladen är gråmålade med rund mässingsknopp och dekorerade med vardera tre kvadratiska speglar, marmorerade i grå toner.
FÖNSTER - Långhuset har två större, segmentbågade fönster på varje långsida. Fönstren är träfärgade, lackade och indelade i vardera fyra lufter. I långhusets smalare, västra del är ett mindre fönster i norr och ett i söder, i övrigt likadana. Fönstren är placerade i utåt konande nischer, putsade och målade som väggen.
TAK - Taket är ett tunnvälvt trätak, målat i ljusblått. Taket är närmast väggarna perspektiviskt och nederst vinklat ut mot långsidorna. Utmed väggarna är taket dekorerat med en målad fris med tandsnitt och stjärnor samt på det bredare, vinklade partiet med kvadrater i trompe l´oeil. Friserna är målade i grå och bruna toner. Över läktarbröstet är ett murat och putsat valv, som avdelar rummen från varandra.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg samt genom en murad, putsad och vitmålad mur. I muren finns en triumfbåge. På södra sidan av koret är predikstolen placerad. Öster om predikstolen är en litet, välvt, murat rum, där trappan går upp. Mot norr är ännu en välvd muröppning. På motstående sida av koret är ett liknande utrymme med öppning mot söder. Längst i öster finns en absid, där altaret år placerat. Dopfunten är placerad på korets nordsida.
GOLV - Korgolvet utgörs av rektangulära, grovt hyvlade kalkstensplattor. Innanför altarringen ligger en röd heltäckningsmatta. Framför altaret är en yllematta med geometriska, vävda mönster i rött.
VÄGG Korväggens västra del är en fortsättning på långhusväggen. Öster om triumfbågen är väggen/taket hjälmvälvt, murat, putsat och vitmålat.
DÖRR - En gråvit dörr, placerad i en nisch mot norr leder till en äldre sakristia. Dörren är indelad i åtta, små nedsänkta speglar. En rundbågad, grå dörr med tio små speglar leder till predikstol från nischen i söder.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i söder. Fönstren har samma form och placering som de segmentbågade långhusfönstren.
TAK - Kortaket utgör en fortsättning på långhusets tunnvälvda tak. Absidtaket är murat och hjälmvälvt.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1972 består av en träskiva med murat, putsat och vitmålat underrede av natursten. På altaret står ett samtida kristallkors med inbyggd belysning. På södra korväggen är ett dopaltare av en polerad kalkstensskiva, fäst i väggen. Över altaret hänger en träskulptur, tillverkad 1989 av Eva Spångberg, föreställande en vitklädd ängel med ett ljus.
BÄNKINREDNING - Långhusets bänkinredning från 1925 består av två kvarter , öppna mot mittgången. Utmed väggarna är bänkarna slutna via en gråmålad bröstning mot väggen. Bänkarna står ända intill ytterväggarna. På varje sida finns tio bänkar. Skärmarna och ryggarnas baksidor är gråmålade, medan sitsarna och ryggarnas framsidor är blå. Ryggarna är försedda med vardera tre försänkta speglar. Gavlarna är grå med mörkare grå sarger, den övre med en snidad tandsnittsfris. De rektangulära speglarna är marmorerade i rött och svart med guldfärgad ram. Bänkarna är försedda med bänkvärmare.
PREDIKSTOL - Den polygona predikstolen från 1925 är gråmålad med profilerade sarger. Varje sida har en korsformig nedsänkt spegel, med profilerad, delvis guldfärgad list. Istället för fot har predikstolen underbyggnad i form av ett mörkare grått skrank, indelat i speglar. Trappan från öster är helt av sten.
ORGEL -Orgeln från Smedmans orgelbyggeri i Lidköping är inköpt 1974 och har 17 stämmor, fördelade på två manualer. Orgeln har en enkel fasad av omålad furu.
LÄKTARE - Läktaren vilar på två fyrsidiga, gråmarmorerade pelare, fästa i bänkar. Det gråmålade läktarbröstet är konkavt med profilerad sarg i vitt, grått och guld samt med fem blåmarmorerade fält. Mellan fälten finns brunmarmorerade pilastrar i relief. Läktarbröstet avslutas nedtill av ett textband med inskription i mörkare grått:"LOVEN GUD I HANS HELGEDOM LOVEN HONOM I HANS MAKTS FÄSTE". Läktaren har på varje sida ett segmentbågat fönster, placerat i en konande nisch.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan i uppsatsens mitt målades 1925 av G Torhamn och visar Jesus och Emmausvandrarna. Under bilden r en svart texttavla med guldram och inskription i guld: "Vi skådade hans härlighet såsom den av fadern enföddes härlighet."
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen består av en rektangulär, nedtill avfasad tavla, 1972 målad i grönt med guldlister. De avfasade hörnen pryds av snidade voluter och det raka krönet av snidade druvklasar i guld och blad i vitt.
ALTARRING
Den gråmålade, tresidiga altarringen från 1972 står ca 1,5 meter framför altarväggen. Altarringen pryds av fem nedsänkta, rektangulära speglar i mörkare grått och med guldfärgade ramar. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med orange tyg.
DOPFUNT - Den lilla dopfunten från 1925, helt av kolmårdsmarmor, är cylindrisk, åttkantig och låg med mindre dopskål. Fotplattan är fyrsidig, uppåt avsmalnande med åttkantig balusterformatd fot.
ÖVRIGT - På vardera sida om altaret är i väggen två nischer. Här placerades 1955 fyra skulpturer i röd lera. Figurerna föreställer Markus, Petrus, Johannes och Paulus. Kyrkan äger också fem malmkronor och två ljusplåtar av mässing. En väggbonad på långhusets norra vägg är gjord 1974 av ALO Kruse.
VAPENHUS - Vapenhuset består av ett mittparti, i norr ett kapprum och i söder av läktartrappa med toalett inbyggd under. Kapprum och toalett byggdes 1972.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Innerväggar består av grålaserade, vertikala brädor. Ytterväggarna har vit, slätputs.
PORT - Porten i väster består av en gråmålad, rektangulär pardörr med vardera tre nedsänkta speglar. Över dörren är ett ljusinsläpp.
FÖNSTER - I norr är ett rektangulärt, smalt fönster med en luft, placerat i en djup, utåt konande fönstersmyg. Portens ljusinsläpp är halvrunt och spröjsat med sex rutor vid varje sida samt i mitten en lyktliknande glashuv med glödlampa. Lampan lyser såväl inne i vapenhuset som utanför kyrkan.
TAK - Taket är i mittdelen ett välvt, grått trätak och i kapprummet i norr ett plant, gråmålat trätak.
SAKRISTIA - Kyrkan har en ursprunglig sakristia norr om koret samt norr om denna en sakristia från 1972. Den äldre sakristian används som förråd. I den nyare sakristian består norra väggen av släta furudörrar, innanför vilka textilier mm förvaras. Utmed sydväggen är ett träaltare från 1972 med kraftig skiva och genombruten framsida med bokstavssymbolerna för början och slutet. Altaret har ett knäfall, stoppat och klätt med mörkgrönt tyg.
GOLV - Golvet består i båda rummen av grovt slipade kalkstensskivor.
VÄGG - I den södra sakristian är väggarna vitmålade och slätputsade. På dess östra vägg finns en murad valvbåge under taket. I norra sakristian utgörs södra väggen av huggna kalkstenar och i övrigt av furupanel.
DÖRRAR - I södra sakristian är i väster en grå dörr med tre nedsänkta speglar, som leder till ett vindfång. Vindfånget har kalkstensgolv och putsade vägar. På västväggen hänger en ryaknuten bonad med växtornament. Från vindfånget leder tre trappsteg ned till norra sakristian. Här leder en dörr av slät furu till en farstu med klädhängare mot väster och toalett i öster.
PORT - I norr är i farstun en gråvit port med tre speglar. I övre spegeln är ett rombiskt fönster med tre rutor.
FÖNSTER - Det naturfärgade fönstret mot öster i södra sakristian är segmentbågat med två lufter. Det är placerat i en segmentbågad, utåt konande, putsad och vitmålad fönstersmyg med fönsterbräda av trä. Det gråmålade fönstret mot öster i norra sakristian är segmentbågat, indelat i två lufter samt placerat i en rak, gråmålad nisch med träfärgad fönsterbräda.
TAK - Det plana trätaket i södra sakristian är målat i ljust blått och i norra sakristian är taket omålad furu.
TORN
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Via en brant trappa av trä från läktaren når man vidare. Golv och tak på våning 2 och utgörs av grå träplankor. Väggen är slätputsad och vitmålad. På våning 3 finns ljudluckor med jalusier av trä. Här hänger även de två klockorna.