Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE VAD 17:1 - husnr 1, VADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VADS KYRKA (akt.)
2002-08-07
Interiörbeskrivning
VADS KYRKA - Kyrkan präglas av olika tiders förändringar. Inredningen speglar från medeltid, 1700-tal och 1800-tal. Kyrkan består av långhus med kor i öster, sakristia öster om koret och vapenhus i väster.
LÅNGHUS - Det breda, ljusa långhuset domineras av sitt låga plana trätak. Det uppdelas genom en mittgång. På västväggen är ett arrangemang för orgelpiporna, men läktare saknas. Orgelns spelbord är placerat i långhusets nordvästra del
GOLV - Golvet utgörs av längsgående, oljade granplankor. På nordsidan är golvet förhöjt för orgeln i väster. Golvet, som senast omlades 1967, är här täckt av gul heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade. De avslutas upptill med en grå taklist samt härunder en målad äggstavsfris i grått, målad 1924. Väggarna har en ca meterhög bröstning av ljusgröna vertikala brädor. Västväggen är av trä - se "orgel". Över mittgången finns i väster snidad och guldfärgade akantusdekor.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Pardörren mot vapenhuset i väster är av svängdörrsmodell. Dörrbladen är gråmålade och dekorerade med vardera två större och en mindre rektangulär spegel, målad i brunt med vita ramar. Dörren är placerad längst väster ut i ett gråmålat trävalv.
FÖNSTER - Långhuset har två större, segmentbågade fönster på varje långsida. De gråmålade innerbågarna har vardera sex lufter. Fönstren är placerade i segmentbågade, utåt konande fönstersmygar, putsade och målade som väggarna.
TAK - Taket är ett plant trätak av handhyvlade, vitmålade, längsgående brädor av varierande bredd.
KOR - Koret ligger på samma nivå som långhusgolvet. Koret avgränsas mot detta endast av de främsta bänkskärmarna. Altaruppsatsen är placerad utmed den tresidgt avslutade östväggen, med en nummertavla på vardera sida. Söder om altaret är dörren till sakristian. Utmed norra korväggen är predikstolen placerad närmast bänkarna. På södra korväggen är upphängt ett smalt dopaltare och över detta en dopängel. Dopfunten står framför dopaltaret. I södra korfönstrets fönstersmyg finns en skulpterad, naken ängel invid en marmorerad pelare och i norra korfönstrets smyg en ängel med en vinkalk.
GOLV - Korgolvet utgör en fortsättning på långhusgolvet. På korgolvet ligger en matta med geometriska mönster i bl.a. grönt och brunt, komponerad av S Frössling och vävd 1955. Innan för altarringen, närmast altaret är dock golvet förhöjt i halvcirkelform. Innanför altarringen ligger en mönstervävd matta samt ovanpå denna förhöjning en anslutande matta i bl.a. gula nyanser. Altarets mattor är vävda 1941.
VÄGG - Väggen är slätputsad och vitmålad. På norra korväggen, över predikstolens korg, är en draperimålning i engelsk rött.
DÖRR - En segmentbågad dörr är placerad i en segmentbågad nisch i östväggen, söder om altaret. Den brunådrade dörren av breda plankor är troligen från 1700-talet och försedd med kraftiga beslag samt nyckelskylt av järn.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i norr, ett i söder, ett i sydöst och ett i nordöst. Fönstren har samma form och placering som de segmentbågade långhusfönstren.
De östliga fönstren indelas i smårutor med blyspröjsar och pryds av glasmålningar i gula färger. Fönstren är ritade 1925 av Yngve Lindström och tillverkade av NP Ringström. Båda fönstren är prydda av spridda stjärnor, blommor o.d. samt nederst av diagonalt rutmönster. I nordöstfönstret är lagtavlorna samt kors och uppslagen bok målade i mittpartiet. I sydöstfönstret visas en målad duva och en vinkalk i mitten.
TAK - Taket utgör en fortsättning på långhusets plana trätak.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret består av en träskiva med murat, putsat och vitmålat underrede. På södra korväggen är ett dopaltare av en polerad kalkstensskiva, fäst i väggen. Över dopaltaret hänger en skulpterad dopängel, troligen 1700-tal. Den vitklädda ängeln håller ett ljus.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen i långhuset består av två slutna kvarter, uppdelade genom en bred mittgång. På norra sidan finns tio bänkar och på södra elva bänkar. Någon bänk är borttagen i västra delen av norra kvarteret.
Bänkinredningen står intill ytterväggarna men direkt på golvet. Dörrarnas insidor, bokbräden samt ryggarnas sidor är ådrade i två ljusgröna nyanser. Utsidor av skärmar i öster har gråmålade ramar och försänkta, grönmålade speglar. De raka dörrarna samt mellanskärmar är gulbruna. Dörrarna är försedda med vardera en spegel, marmorerade i rått på brun botten, Spegelramarna är gulbruna med enkla gråblå blomrankor. Bänkarna är försedda med bänkvärmare. Bänkarna med dörrar troligen från 1800-talet, ombyggdes 1967. I koret finns en rygglös, vit bänk i norr och en söder.
PREDIKSTOL - Den polygona predikstolen från 1700-talet har rikt profilerad sarg upptill. Predikstolen har på varje sida en skulpterad, gulvit evangelist med blå bakgrund. Figurerna är placerade på vegetativt smyckade konsoler. Mellan dessa är skulpterade korintiska grå hörnkolonner med kapitäl i guld och grönt. Under kolonnbaserna är snidade frukter och mellan dessa änglahuvuden i grönt och guld på gul botten. Den nedre sargen pryds av en nedhängande festonger och frukter.
Foten består av fyra fristående korintiska kolonner. Trappan leder upp från söder. Under det något profilerade räcket är en skärm med en spegel. I spegeln finns en skulptur föreställande evangelisten Matteus. Ljudtaket är polygont med blå undersida samt röda och guldfärgade kanter. Utmed fyra av sidorna är en fristående sköld i gulvitt grönt och rött. Mellan medaljongerna är skulpturer av änglar. Änglarna bär spjut, tång m fl. av Kristi pinoredskap. Från varje sida hänger en festong och under taket är en duva.
ORGEL - Orgeln från Nordfors och co, Lidköping, inköptes 1951 och har elva stämmor och två manualer. Spelbordet är placerat i långhusets nordvästra del med spelbordet mot öster. På båda sidor av mittgången finns en vitmålad träbarriär med ett fåtal guldfärgade lister. Nedre delen pryds av nedsänkta speglar och övre delen av vertikala brädor. En grupp med orgelpipor är uppsatta mot barriären på vardera sida om mittgången. En grupp pipor är placerade över mittgången. Mellan grupperna sitter pilastrar, krönta av guldfärgade lyror. I utrymmet mellan barriären och vapenhusväggen finns underbyggnader i form av förvaringsutrymmen bakom vitmålade trävägg med släta dörrar. 1924-1967 fanns körläktare i norr och söder
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARUPPSATS - I mitten av den polykroma altaruppsatsen är en skulptur av Kristus med stavkors innanför en guldfärgad arkadbåge. På båda sidor av Kristus är kolonner med kompositkapitäl samt vridna skaft, dekorerade med vinrankor. Vid södra sidan är en skulptur av Johannes döparen och vid norra av Moses. Under Kristus är en svart texttavla med inskriptionen "1724". På krönet är bl.a. tre snidade änglar samt två blomsterurnor i gult, vitt och rött mot blå bakgrund.. Vid krönets sidor finns två skulpterade mindre änglar med basuner samt härunder blombuketter i rött och vitt..
ALTARRING - Den rundade altarringen består av en barriär av brunådrade, profilsvarvade balusterdockor. Knäfallet är, liksom armstödet stoppat och klätt med gulrandigt ylletyg.
DOPFUNT - Den medeltida dopfunten har uttömningshål . Cuppan har släta, nedåt konande sidor, medan foten är fyrsidig och profilerad..
NUMMERTAVLA - Kyrkan har två ovala, svarta nummertavlor, troligen från ca 1800, med profilsågad, vit fot. Tavlorna är fästa i altarringens båda avslutningar. Tavlorna har målad grön ram, svarvad kula överst samt en svarvad ljusarm vid vardera sida.
ÖVRIGT - Kyrkan äger också bland annat ett timglas med träram, en kristallkrona samt en mässingskrona från 1923.
VAPENHUS - Utmed östra vapenhusväggen står en svart träkista med röda beslag samt "1687" i smide. På östra väggen är uppsatt minnesplåtar, som suttit på gravkors från 1800-talet, s.k. bondeepitafier. Söder om västporten hänger en fattigbössa av trä med smidda beslag. Övrig inredning är från 1949. I sydvästra hörnet är en garderob och i norr finns ett förråd samt en toalett innanför träfärgade dörrar.
GOLV - Golvet består av kvadratiska kalkstenar
VÄGG - Väggen har vit, slätputs.
PORT - Porten i väster består av en modern pardörr med insidor av brunbetsade vertikala brädor. På dörren är ett 1700-talslås monterat .
FÖNSTER - I söder är ett rektangulärt, gråmålat fönster med två lufter. Fönstret sitter i en grund, rektangulär, konande fönstersmyg med vit fönsterbräda av trä.
TAK - Taket är slätputsat och vitmålat.
SAKRISTIA - Utmed norra väggen finns ett altare bara murtegelstenar. På framsidan är ett kors i relief av tegel. Utmed östväggen finns ett skrivbord samt en svart 1700-talsstol av barockmodell. Utmed västväggen och övriga östväggen står garderober med vita, släta dörrar.
GOLV - Golvet består av grå heltäckningsmatta.
VÄGG - De vitmålade väggarna är slätputsade. De avslutas upptill av en vit taklist.
PORT - I söder är en modern, segmentbågad port av vertikala träfärgade brädor. Dörren är placerad i en segmentbågad nisch.
FÖNSTER - Det gråmålade fönstret mot öster är segmentbågat och har fyra lufter, varav de nedre är höga och rektangulära. Fönstret är placerat i en putsad och vitmålad fönstersmyg.
TAK - Det plana trätaket är täckt av vita längsgående brädor.