Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALE STARRKÄRR 3:2 - husnr 1, STARRKÄRRS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STARRKÄRRS KYRKA (akt.)
2005-02-10
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i Starrkärrs kyrka är stort och ljust med färgsättning från år 2000 i främst röda, gröna och gula kulörer. Fullbrett, rakt avslutat kor i öster och orgelläktare i väster. Rummets skepnad är nyklassicistisk och oförändrad sedan byggnadstiden. Inredningen är eklektisk och härstammar från 1600- till och med 2000-talet.

LÅNGHUS

GOLV - Oljat trägolv. En låg fast ramp i trä förbinder långhusgolvet med det förhöjda korgolvet.

VÄGG - Vita slätputsade väggar.

DÖRRAR - Portarna åt söder och norr är dubbeldörrar med raka överstycken. De är målade i en grå kulör liksom den profilerade karmen. På varje dörrblad sitter tre fyllningar, samtliga prydda av en utanpåliggande räfflad dekoration med rombisk form. Porten mot vapenhuset härstammar troligen från 1918 års renovering och är en gråmålad dubbeldörr med spröjsade fönster i den övre halvan. På den undre delen av varje dörrblad finns två släta, liggande fyllningar placerade över varandra.

Dörrarna in till rummen under läktaren är gråmålade enkeldörrar med tre släta fyllningar och mörkare grå ramar kring varje fyllning. Två av fyllningarna är stående, emellan dessa finns en liggande smalare fyllning. På var sida om altaruppsatsen i östra korväggen finns en gråmålad enkeldörr som leder in till sakristian. Dessa pryds av tre fyllningar, den nedre och undre är rektangulär med utanpåliggande list i mörkare grått. Den mittersta, liggande fyllningen dekoreras av en räfflad romb och saknar omramande list.

FÖNSTER - Fyra stora rundbågiga fönster åt söder respektive norr, det östra paret delas med koret. Över porten i norr och söder sitter ett lunettfönster med strålformig spröjs. Fönstren är placerade i djupa nischer och har fönsterbänk av polerad kalksten. De stora fönstren har dubbla bågar och fem lufter inklusive den översta lunettformade luften. Innerbågen saknar spröjs. Samtliga fönstersnickerier är målade i en grå kulör.

TAK - Tunnvälvt trätak avfärgat i en gul kulör. Taklisten är relativt smal och målad i rött och grönt med tandsnitt i gult.

LÄKTARUNDERBYGGNADER - År 2000 byggdes samtalsrum, toalett, klädgarderob och förvaring in under läktaren. Samtidigt uppfördes också en svängd trappa längs med norra långhusväggen som löper upp till läktaren.

KOR

GOLV - Oljat golv i ek.

VÄGG - Lika långhuset.

FÖNSTER - Två rundbågiga fönster som delas med långhuset.

TAK - Lika långhuset. Taklisten fortsätter även över den vitputsade östväggen.

FAST INREDNING

ALTARE - Kyrkan har två altare, ett murat i tegel och ett fristående versus populum-altarbord i trä som står framflyttat ett stycke i koret. Vid renoveringen år 2000 togs det murade stenaltaret från 1961 ned och murades upp igen. Ett litet relikskrin murades in med dokument från tiden för renoveringen. Altaret, vars sidor är murade i tegel medan mittpartiet är av gråsten, är segmentformat och insatt i den nisch som bildar fond för krucifixet. Det täcks på ovansidan av en hyvlad stenskiva, troligen av sandsten. Versus populum-altaret är ett rektangulärt gråmålat bord med fyrsidiga ben som marmoreringsmålats i rött. Upptill på varje ben sitter ett slätt förgyllt kapitäl. Ovansidan utgörs av en slipad kalk- eller sandstensskiva med förgyllda konsekrationskors på mitten och vid de fyra hörnena. Även detta altare byggdes vid renoveringen år 2000.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen i Starrkärrs kyrka består av ett krucifix som placerats i en rundvälvd nisch, som omges av dubbla pilastrar under en tempelgavel med änglar och strålglans. Nischen är troligen ursprunglig men till en början stod ett förgyllt kors i denna nisch. 1918 byggdes den pampiga omfattningen med tempelgavel, pilastrar och änglar upp. 1961 togs änglarna med sitt textband ned och det förgyllda korset ersattes med ett krucifix, troligen skulpterat av Erling Valldeby. Änglarna, textbandet och solen sattes upp igen 1981.
Nischen är idag målad i blå kulörer och omramas av ett förgyllt listverk som i sin tur kantas av en smal räfflad pilaster som marmoreringsmålats i en grön kulör. Dessa flankeras i sin tur av dubbla släta pilastrar, marmoreringsmålade i rött, med förgyllda baser och korintiska kapitäl. Pilastrarna står på socklar som ådringsmålats i en brun kulör med krön och bas som marmorerats i svart och grått. Pilastrarna bär upp det brutna tresidiga gavelfältet som kröns av en stor förgylld sol med strålglans och symbolen för treenigheten i mitten. På gavelns sidor sitter två stora änglar som håller ett textband med orden "Ära vare gud i höjden", som hänger över gaveln. Gaveln är färgsatt i marmorerat grönt med inslag av rött och guld. I gavelns underkant och på gavelsidornas insidor syns tandlister, målade i en mörkt blå kulör. Gavelns nedre stycke sammanfaller med den tandade taklisten som löper över långhusets östra vägg.

ALTARRING - Rundad altarring som inte ansluter till väggen. Ljust gråmålade dockor med mörkare grå marmorering bär upp en blå överliggare i trä. Knäfallet är klätt i blå sammet, sockeln är gråmålad. Altarringen delades i fyra sektioner i samband med renoveringen år 2000.

BÄNKINREDNING - Den öppna bänkinredningen som inte ansluter till väggen insattes 1918 och fick senast ny färgsättning år 2000. Fyra kvarter, de främre har sex bänkrader, de bakre sju. Gavlarna, som har en rak form med rakt överstycke, svänger ut och blir bredare strax ovanför sitsen. Sidorna pryds av en fyllning som marmorerats i beige och grönt med inslag av gult. Fyllningen har en grönmålad omfattning samt en förgylld list. I fyllningens rundvälvda krön avtecknar sig ett skuret fyrsidigt kors, målat i en beige kulör. Överliggaren är gråmålad och kantas undertill av ett tandsnitt med vit botten. Bänkskärmarna dekoreras av stora kvadratiska fyllningar med samma färgsättning som bänkgavlarna. Ryggarna, som är relativt raka, är klädda med liggande panel som laserats i en grön kulör. Fast dyna klädd i en grönt tyg. Även bokbrädan och innandömet är laserade på samma sätt som ryggarna, förutom gavlarna som är röda även på insidan. Bakom bakersta norra bänkraden sitter en manöverpulvet med samma färgsättning som bänkarna.

KORBÄNKAR - I koret finns två L-formade korbänkar placerade i hörnena norr och söder om altaruppsatsen. Samma färgsättning och indelning som bänkinredningen. Sannolikt ursprungliga.

PREDIKSTOL - Predikstolen i barockstil tillverkades år 1682 men ändrades 1738 av skulptören Jonas Elfvenberg från Borås. Predikstolen som är placerad vid korets norra väg har en femsidig korg och rak trappa åt öster. Vid 1961 års renovering framtogs den ursprungliga färgsättningen, som går i brunorange, grått och brunt med enstaka förgyllda, gröna och blå inslag. På korgens orangebruna sidor sitter skulpturer, snidade av Jonas Elfvenberg, som bland annat symboliserar tro, hopp och kärlek. Skulpturerna inramas av ett rundbågigt arkadmotiv målat i grått med en skuren fris upptill, dekorerad med kymation och tandsnitt med M-formad glugg. På en av korgens sidor saknas skulptur, här står istället inskriptionen "ANNO 1738 J.E.B", vilket anspelar på Elfvenbergs arbeten på korgen. På korgens hörn sitter vita joniska kolonner med förgyllda kapitäl. Kolonnerna står på höga socklar som pryds av en skuret blad- och rankmönster som målats i en blå kulör. Under symbolerna för tro, hopp och kärlek avtecknar sig ett horisontellt listverk som avskiljer ett nedre parti på korgen, som målats i en brun kulör. På detta parti sitter kartuscher med ljust grå ramverk och förgyllda inskriptioner. Upptill kröns korgen av ett utskjutande profilerat listverk i brunt, grått och grönt. Korgen, vars undersida är helt slät, står på ett gråmålat understycke som sammanfaller med trappans underrede.

Ljudtaket är åttasidigt och har blåmålad undersida, från vars mitt en förgylld duva hänger. Undertaket kantas på sidorna av en grönmålad ram med skurna förgyllda blommor på hörnena. Listverk på sidorna i brunt, grått och grönt. Ovansidan är gråmålad och kröns av ett förgyllt kors, över hörnena sitter delvis förgyllda palmetter. Taket pryds även av en skulpterad ängel med basun. Trappans räcke pryds av tre fyllningar med grå ram och vit botten som bemålats med blommor. Själva barriären är målad i en brunorange kulör likt korgen, mellan fyllningarna syns målade girlander i vitt och grått. Nederstycket är brunt som på korgen, även överliggaren är likadan som korgens. Korgens och trappräckets insida är målat i en grå kulör liksom trappstegen.

ORGEL - Orgeln med tredelad fasad i nyklassicistisk stil är från 1865. Det nuvarande verket tillverkades 1961 av orgelfirman Bröderna Magnusson. Fasaden, med synliga pipor i de rakt avslutade öppningarna, är huvudsakligen målad i en rödbrun kulör med grå, blå och förgyllda partier eller ornament. Öppningarna flankeras av släta gråmålade pilastrar med guldkantade fyllningar som målats i en blå kulör. Under sidosektionernas öppningar syns ett brunt smalt parti med list upptill i grönt och gult. Varje sektion avslutas upptill med ett grått listverk med inslag av grönt och guld. Den mittersta sektionen, som är högre än sidosektionerna, har även ett förgyllt tandsnitt och i överkant förgylld akantusornamentik med lyra och korslagda basuner i mitten. Alla de tre sektionerna kröns på sidorna av förgyllda urnor. På spelbordets sidor är fasaden gråmålad med spjäll av rundstavar genom vilka fler pipor är synliga.

KORORGEL - Vid södra korväggen står en orgel från 1967-68, byggd av Västbo orgelbyggeri. Tidstypiskt enkelt orgelhus med rektangulär form, tillverkat i ek som laserats i vitt. Framsidan täcks av vikbara luckor bakom vilka piporna sitter.

LÄKTARE - Läktaren, vars barriär har ett rundat utskjutande mittparti, upptar hela kyrkans bredd och täcker delvis de mest västligt placerade fönstren. Den bärs upp av 12 kvadratiska pelare som marmoreringsmålats i röda kulörer med enstaka inslag av blått. Pelarna har en förgylld slät list upptill, krön och bas är ådringsmålade i svart och grått. Läktarens fältindelade barriär visar målningar föreställande Kristus och sju av apostlarna som utförts av Detleff Ross troligen år 1738. Målningarna återfanns på en gård i närheten och uppsattes på läktarbröstet i samband med 1918 års renovering. Målningarna sitter i ett rektangulärt ramverk med en smal, profilerad förgylld list runt om. Det finns 17 ramar på barriären men bara åtta målningar eftersom alla inte kunnat återfinnas. Vissa av ramarna har därför endast en svart fyllning med en tunn marmorering i mörkgrått. Läktarbröstet är i övrigt målat i en röd kulör med överliggare och list nedtill i två grå kulörer. Upptill ett senare tillkommet skyddsräcke i gul metall. Läktarbarriärens baksida är målad i en grå kulör, golvet är ett oljat trägolv. Sex bänkar söder om orgeln och fyra i norr med samma utförande och färgsättning som bänkarna nere i kyrkorummet.

SPECIFIKA INVENTARIER

DOPFUNT - Sedan 1868 förvaras kyrkans medeltida dopfunt i täljsten på Historiska museet i Stockholm. Denna dopfunt, som sannolikt tillverkats på 1200-talet, har bildat skola för en grupp av dopfuntar i täljsten med fyrlobig cuppa som bevarats i flera kyrkor i Västsverige. År 2000 tillverkades en replik av denna dopfunt i stavlimmad björk till Starrkärrs kyrka. Den har en högrest cuppa med rakt liv och växtornament längs sidorna i tolv arkadfält och avslutas nedtill med en rundstav. Den fyrpassfomade foten med enkel fotskiva övergår i skaftet som på mitten pryds av en rundstav.
Mellan originalet från 1200-talet och repliken har det funnits en 1890-tals funt samt en som tillverkades år 1962 av konstnären E Sand.

NUMMERTAVLA - Två nummertavlor är placerade på pelare som sammanbyggts med korbänkarna på båda sidor om altaruppsatsen. Den norra altartavlan är enligt uppgift från 1740-talet medan den södra är en kopia tillverkad år 1918. De vita rektangulära tavlorna har svarta siffror i metall och förgylld ram som omges av akantusornamentik. Överstycket består av en svartmålad kartusch med förgylld inskription som omges av akantusornamentik och kröns av ett förgyllt kors.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning.
SAKRISTIA - Bakom koret i öster.
TORN - Ej besökt.