Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS LÅNGARED 19:1 - husnr 1, LÅNGAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LÅNGAREDS KYRKA (akt.)
2004-11-23
Interiörbeskrivning
Långareds kyrka är en stor, ljus, luftig och bred nyklassicistisk salkyrka som helrenoverades invändigt 2003. I öster är ett stort, förhöjt tresidigt avslutat kor med dörr till sakristian i norr. Ingångar till långhuset finns i väster genom vapenhuset i tornet och i söder finns en centrerad port. De starkaste färginslagen är det ljusblå taket och det kastanjeröda bänkinnandömet, vars färg återkommer i dekorlister. I övrigt är färgsättningen sober med olika ljusa grå och blå toner.

LÅNGHUS - Långhuset har en centrerad sydport med inskjutande klassiserande vindfång från 1924. Tvärgången dit är bred för att ge plats åt rullstolar och där står en smidd ljusbärare. I väster finns en orgelläktare med mycket stor orgel och läktarunderbyggnader på båda sidor. Bakom den södra är en läktartrappa och i den norra finns ytterligare en. Vid nordöstra fönstret står predikstolen in i bänkkvarteret, så de två främsta bänkarna är kortare. Längst bak i norra kvarteret finns ett ljus- och ljudmanöverbord från 2003. På väggarna sitter trearmade väggkandelabrar i mässing. Nära västporten står en kollektbössa i nationalromantisk stil från tidigt 1900-tal, ett kopparklot på slank metallställning.
GOLV - Trägolv av smala brädor från 1908, nyslipade och omlackade. Samma nivå i bänkkvarteren. Hög fotlist med slätt mittparti och profilerade lister på över- och undersidan som skjuter ut från väggen.
VÄGG - Slätputsade väggar avfärgade i gräddvit färg som verkar vara organisk. I sydöst finns en liten svart och grå minnestavla över Långareds församlings välgörare byggmästaren Anton Pettersson 1862-1931. Över sydporten sitter en stor liggande rektangulär tavla med information om kyrkans uppförande. Den har akantuskrön med rund medaljong dekorerad med ett målat gudsöga.
PORT - Västporten är en troligen ursprunglig, korgbågig, täckmålad plankdörr med två dörrblad som har smidda bandgångjärn med spaderformad spets, ett litet spolformat mässingsvred nedtill samt en äldre låskista upptill på ena dörrbladet. Spiralvridet väggstag. Vindfånget i söder är från 1924 och täckmålat i färg med väggarna och har en vinkelbruten överdel i enkelt utförande med en glasförsedd Palladiobåge i fronten. Den står på ett ådringslaserat bjälklag med profilerat listverk och förkroppad front. Två marmorerade pilastrar med gyllene skaftring och profilerat kapitäl och profilerad bas på postament flankerar svängdörren. Vindfånget har golv som i långhuset, korgbågigt valv till den tvåbladiga ytterdörren med rak ovankant och fyra fyllningar samt vitmetallvred och vertikal låsskena på det ena dörrbladet. Dörrbladen har fem halvfranska fyllningar med prismatisk mittdekor och stora lodräta handtag i vitmetall. Originalen skulle bytas 1959 mot likadana men det är ovisst om så skedde.
FÖNSTER - Norra sidan har fyra och den södra tre stora korgbågiga fönsteröppningar med öppningsbara, kopplade sexluftsfönster med stubbade överhörn nära murens ytterliv. Det västra fönsterparet har överdelen på läktaren och underdelen i underbyggnaderna. Varje luft har tolv blyspröjsade olikfärgade belgiska antikglas från 1959. Bågarna är profilerade och allt trä är täckmålat. Smygarna är måttligt vidgade och avslöjar att murarna är tjockare nedtill. Fönsterbänkarna är nästan plana och målade med oljefärg.
TAK - Flackt välvt blåmålat tak av smala bräder indelat i stora rutor av bredare plankor i fem rader på bredden. En smal blåmarmorerad taklist på långsidorna med kantig profilering upptill, en grund hålkäl och slät nedre list mot väggarna. Bitvis välver sig väggytan ut mot listen. Fem kronfästen finns, koret inräknat, och över mittgången hänger två kristallkronor och två mässingskronor. Den ena mässingskronan inköptes från Alingsås stadskyrka 1819. Tvärs över rummet går blåmålade dragstag.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - 1959 byggdes de första underbyggnaderna med kapprum i norr och en elcentral i söder. Dessa byggdes om och vidgades 2003 till samlingsrum i söder och kapprum med läktartrappa och handikapptoalett i norr. De har slätspåntade plankväggar mot kyrkorummet, målade i ton med övriga väggar, och sneddade hörn mot mittgången där en enkel dörr sitter till vardera underbyggnaden. Taket mellan underbyggnaderna är förhöjt med nytt innertak. Södra rummet har infällda garderober i väster med vägg av mycket smal stående träpanel, puts i söder och träfiberskivor i övrigt, allt målat i väggfärgen och med profilerad fotlist. Läktarundertaket är handhyvlat, har handsmidd spik och ny infälld rund armatur av gulmetall samt hålkälslist. I kapprummet går läktartrappan längs västväggen med mynningen åt öster. Norr om den är toaletten, som har en snedställd vägg med dörr åt kapprummet och en egen vägg med blyspröjsat fönster i nordöst mot långhusets fönster. Ytor som i södra rummet. Toaletten har rött klinkergolv. Dörrarna är enkla, täckmålade och gammaldags med fyra liggande fyllningar och metallvred samt profilerade dörrfoder. Läktartrappan byttes 2003 och är av pigmenterat trä, plan, med plan- och sättsteg, lackad rund ledstång samt spjälor mellan vangstycke och tak. Under den finns en skrubb.

KOR - Koret förlängdes 1959 med 70 centimeter fram till bänkskärmarna och är förhöjt. Det finns ett fönster i söder och ett på var snedställd sida. Altaret är fristående och centrerat vid östväggen med altartavlan bakom som står fri från väggen. Bakom tavlan förvaras två sektioner av altarringen. I norr är dörren till sakristian placerad i den tidigare fönsteröppningen och i anslutning till den går predikstolens trappa utmed norrväggen. I norr står ett piano, en stol i nybarock samt ett äldre golvur av Jacob Öberg. I söder står dopfunten med en väggfast hyllskiva av trä. Däröver hänger ett modernt slätt svart metallkors och två skurna änglahuvuden från 1700-talet som konserverades 1959. På den södra sneddade väggen hänger en nummertavla. Ambo, ljusstavar, ett nytt högt smalt bord och en smidd hög ljushållare finns också i koret. På var sida om altaret sitter rokokotavlor från 1734 med vapensköldarna för Catharina Thams och hennes make Thomas Fehman, vilka då innehavare av Gräfsnäs och Påtorp.
GOLV - Parkettgolv från 1959 av parallellt lagda stavar. En rya ligger under dopfunten och en kormatta finns i typiskt starka pastellfärger av Agda Österberg. Golvlist som i långhuset men djupare och döljer förmodligen ledningar.
VÄGG - Som långhus. I östväggen syns nischen efter det ursprungliga fönstret, igensatt 1959. Elradiatorer på varje vägg.
PORT - Nej
FÖNSTER - Som långhus.
TAK - Taket, som är gemensamt för hela kyrkorummet, välvs över den tresidiga avslutningen i tre sektioner indelade i flera rutor. Taklisten är likadan som i långhuset. På de raka sidorna sitter skenor med spotlights. I framkanten av koret hänger högtalare. Dragstag även i koret. I kronfästet hänger en mässingskrona.

FAST INREDNING
ALTARE - Fristående altare från 2004 av ådringslaserat trä med en bred rektangulär halvfransk fyllning med profilerad förgylld ram runt en marmorerad yta med utanpåliggande kraftigt förgyllt kors. Två bönpallar klädda som altarringen med svarvade ben. Altardisken är trären med skurna liksidiga kors i rundlar i hörnen och därunder ett profilerat listverk. Två fyllningar finns på den öppningsbara baksidan och inuti sitter hyllor.
ALTARUPPSATS - Se altartavla.
ALTARRING - Förkortad, flyttbar tresidig altarring i sektioner, kraftigt ombyggd 2003, med bred front (breddad 90 cm 1959) och välvd anslutning till de raka sidorna. Balustrad av diskret marmorerade kägelformade balusterdockor med rundlar upptill och nederdelar som liknar uppochnedvända koppar. Förgyllda skaftringar. Stoppade och klädda armstöd och knäfall i rött skinn eller skinnimitation, på slät ådringslaserad sockel med list nedtill.
BÄNKINREDNING - Tre glesa kvarter från 1959 som är slutna åt gången men öppna åt sidogångarna, 14 rader i norr, sex i sydöst, fem i sydväst. Gavlarna har utanpåliggande marmorerad dekor (kryssfaner troligen) med en tunnare skiva på tjockare och röd kant. Dörrarna har en likadant marmorerad slät halvfransk fyllning. Enkla släta lister upptill och nedtill. Ryggarna är släta och lutande utan list. Bokbräda och rak hylla därunder, fotbräda i klossform, stora bänkvärmare på golvet. Bänkskärmarna har likadana fyllningar av båda sorterna.
PREDIKSTOL - Ursprunglig och till en början placerad ovanför altaret. Ombyggd 1908 då fot och räcke tillkom. Nuvarande placering är från 1959 då trapploppets riktning ändrades. Ovanlig utformning eftersom den som altarpredikstol gjorts rektangulärt tresidig men nu står snett med fronten riktad diagonalt mot sydvästhörnet. Trappan går parallellt med nordväggen men står fritt från denna. Korgen har en helfransk fyllning på var sida. På fronten sitter en skuren dekor med korset och lagtavlorna, flankerad av målade fruktklasar på ramverket. Sidofyllningarna är marmorerade likt bänkinredningen. Brämet kragar ut kraftigt över ett profilerat listverk och är försedd med ett gammalt timglas och ett bokbräde bakom en kraftig karnisdekor. Korgens nedre listverk är mycket kraftigt profilerat med ett hålkäl på mitten, röd som brämet. Foten är nästan lika bred som korgen med förgylld rundstav nedtill över den rikligt profilerade basen.
Trappan har ett spjälräcke indelat av bredare mäklare med skuren horisontal dekor. Täta raka spjälor och en vågrät. Lätt skålad handledare. Plan- och sättsteg, de förra långt utskjutande och i annan nyans, allt täckmålat.
ORGEL - Ett mycket stort orgelhus från den orgel som Sven Fogelberg byggde 1865 till Christinae kyrka i Alingsås. Hit kom den på 1890-talet. Orgelverket är från 1937 av Nordfors orgelbyggeri. Fasaden i stram klassiserande stil har fem sektioner, den i mitten högre med rundbågad pipöppning, de övriga med raka öppningar. Mellansektionerna är något indragna och har förgyllda lagerkransar med rosett under pipöppningarna och ovanpå stora skurna plymliknande akantusdekorer. Övriga sektioner har diskreta överstycken och på den i mitten finns karnisformade förgyllda dekorer. Under samtliga krön sitter skurna förgyllda blomrundlar. Armaturer av opaka glascylindrar flankerar mittöppningen och kandelabrar lika dem på väggarna sitter också på orgelfasaden. Ett utkragande listverk avskiljer den mörkare nederdelen från överdelen som är laserande målad, allt i grå toner. Fristående täckmålat spelbord i mitten vänt mot altaret. Cylinderarmatur och spotlights sitter på gavlarna.
LÄKTARE - Barriären är högst sannolikt ursprunglig och har ett utkragande mittparti med välvda sidor och en rak front som skjuter ut ytterligare från sidorna. En kolonnad med fyra pelarpar och ett halvpelarpar stöttar läktaren längs mittgången och bär upp bjälkar som är figursågade i framkanten. Pelarna är fyrkantiga nedtill med profilerad bas, fasade skaft och längst upp fyrkantiga med avfasningar mot bjälken, marmorerade likt bänkarnas fyllningar. Bröstningen har många högsmala rektangulära fyllningar i förgyllda profilerade kanter, blågrå skickligt utförd marmorering. Överstycket är profilerat med det diskreta brämet accentuerat endast genom sin röda färg. Nedre listen svänger ut i nederkanten. På brämet finns ett sentida diskret skyddsräcke av målade järnrör.
Trapporna har täckta trappbarriärer. Trägolvet är från 1959 med en gradäng och lösa äldre björkstolar. I nordväst står två bänkar kvar, likadana som bänkarna där nere. Fönstren har en slät täckskiva från 1959 med radiator framför. Passage finns framför orgeln. Nordtrappan går rak längs västväggen och är gammal med smala nötta steg och handledare på kägelliknande mäklare med fingerskålning.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - En osignerad kopia av en tavla i Molde kyrka i Norge som föreställer kvinnorna vid den tomma graven som möter en ängel. Tavlan är sannolikt från kyrkans uppförande och den sitter i ett brett slätt ramverk från 1908 av arkitekt Gustav Pettersson. Det har förhöjt rundat krön med förgylld hålkäl och i tympanon är "IHS" samt ett liksidigt kors målat. Närmast oljemålningen är en profilerad smal ram. På sidorna och över ramverket sitter skurna förgyllda akantusdekorer och trädliknande lodräta släta partier; en originell utformning. Undertill är ett postament med en stor svart predella med guldtextat bibelord, troligen från 2003 när tavlan separerades från altaret och fick denna position.
DOPFUNT - Dopfunt av täljsten med kalkform i engelsk-norsk stil. Både cuppan och skaftet formar i tvärsnitt en fyrpassform. Funten är troligen från omkring 1250 och överförd hit från de äldre kyrkorna. Fyrpassform både i cuppa och fot som mer är ett skaft som vidgas nedtill. Cuppan har en liten vulst längst ned under skråhuggningen. Den står på ett gnejsfundament från 1959. Cuppan saknar uttömningshål och täcks helt av ett hamrat kopparbäcken med liten skål och pärldekor i kanten samt fyra stora nitliknande dekorer. (1920 fanns ett dopfuntslock av trä utformat som en krona med åtta kransar.)
NUMMERTAVLA - Rektangulär vit tavla i slätt profilerad ram med krenelering ovanpå och nedtill en liggande rektangulär yta. Målad i tempera eller limfärg. Möjligen från 1920-30-talet.

VAPENHUS - Rektangulärt rum med ingång på södra långsidan, dörr till kyrkorummet i öster, fönster i väster, plankvägg i norr med infälld skrubbdörr i väster och vanlig dörr i öster till torntrappan. Här står en jugendbänk från 1908. Den har svarvade framstolpar, njurformat krön och skålad sits. I skrubben finns gamla grå- och gulfärgade putsytor.
GOLV - Krysshamrade gamla kvadratiska kalkstenar, framtagna 1959. Då tillkom sannolikt de lågerhuggna långa rektangulära röda stenarna runt kanterna och i ingångens djupa smyg.
VÄGG - Slätputsade med slev och avfärgade med vit kalkfärg, träväggen slätspåntad och vitmålad.
PORT - Gammal korgbågig originalpardörr, en plankdörr av handhyvlat virke med öppet smitt lås, spiralvridet handtag och spetsiga bandgångjärn,
smidda byglar i det andra dörrbladet, en för skjutregel och en för klinka.
INNERDÖRR - Korgbågig, inåtgående pardörr klädd med bred fiskbenspanel, litet mässingsspolvred, uppochnedvänd nyckelskylt på andra dörrbladet och ny tröskel. Innan tornet uppfördes utgjorde dörren ytterdörr.
FÖNSTER - Korgbågig djup nisch med rektangulärt fyrluftsfönster från 2003 av lackat trä, kraftig korspost och karm, fyra rutor i profilerade spröjsar per luft och nya gammaldags hakar med öppen ögla på stjärtpikar. Svagt vidgad smyg och flackt sluttande fönsterbänk med träkonsol.
TAK - Plant tak av skålade, handhyvlade originalbräder och handsmidd spik, täckmålat med organisk brun färg. Bjälkar i nord-sydlig riktning, en konformad glasarmatur från 1940-talet när elekriciteten drogs in.

SAKRISTIA - Ingång med vindfång i östra väggens södra del, kordörr i sydöst, fönster i norr och ett litet vidgat utrymme i sydväst med ett litet fönster. Där är ett glasfönster från 1590 monterat. Bord vid östväggen och dörr till städskrubb på dess norra sida. Västra väggen har skåp och liggande textilförvaring. Rummet präglas av sin tillkomsttid, 1959.
GOLV - Rött tegelgolv där stenarna lagts två och två till kvadrater. Teglet går upp på väggen i två skift.
VÄGG - Puts på ytterväggarna och gips i innerväggarna, målat som i kyrkan.
PORT - Vindfånget har tegelgolv i rader, putsade väggar och tak av smala brädor med taklucka. Element och kapphängare finns. Åt norr är där en dörr med litet wc med klinkergolv och likadant tak som i vindfånget. Ytterdörren är en enkel nyare dörr med ett litet fönster upptill med ruta av antikglas.
INNERDÖRR - Ingångens innerdörr och kordörren är enkla och likadana som i underbyggnaderna med fyra fyllningar och rakt vitmetallvred i släta foder. Nytt lås i kordörren. Skåpsdörrarna har enkla täckmålade fyllningar.
FÖNSTER - Norra fönstret är kopplat, öppningsbart och har stubbade hörn, fyra lufter i kraftig korspost indelade i tolv små blyspröjsade rutor med olika färger, excenterlås. Det sitter i en starkt vidgad korgbågig öppning. Plan fönsterbänk av trä, täckmålad som båge och karm. Västra fönstret har en vidgad rektangulär smyg med kvadratiskt fönster utifrån det gamla fönstrets mått som har brunmålad ekbåge och hörnbeslag samt ett rundbågigt fönster med blyinfattad glasmosaik från 1590. Fönstret sägs vara finskt och har emaljerade rutor med adliga ätten Lejonhuvuds vapen och tysk text, bland annat kan "Kiegleholm" utläsas. I det välmålade motivet syns olika kattdjur på skölden, tre lejon med tungor i mitten, riddarhjälmar, korintiska pelare, änglar och akantusblad. Fönsterbänken är en tjock träskiva som skjuter långt utanför väggen.
TAK - Plant blågråmålat tak av smala bräder och en slät bräda som list mot väggen. En liten infälld spotlight i gulmetall är riktad mot västfönstret och i taket hänger en nyare glascylinder med bubblor.

TORN -
TORNVÅNINGAR - Alla fönstren är likadana som i vapenhuset och från 2003. Samtliga utrymmen är i princip intakta sedan uppförandet. Sprinklers på alla plan.
VÅNING 1 - Vapenhus
VÅNING 2 - Ett litet utrymme med trappan ned i väster. Här förvaras bland annat den gamla nummertavlan och en stor tavla med två vinkelbrutna fält där det ena rubriceras "nya" och det andra "gamla" (testamentet?). Spikat skurgolv, slammade ockragula väggar, samma färg på trappan upp i söder med plansteg mot träbotten, fönster åt väster. I öster är ett förråd med plankvägg med en större ljusöppning och ett spröjsat högsmalt fönster med skrivna årtal såsom 1872, 1892. I öster är en korgbågig öppning med branddörr till läktaren som ursprungligen bara nåddes från tornet. Tröskeln är mycket nött.
VÅNING 3 - Rundbågig fönsteröppning och endast ytterbåge i fönstret åt väster. Stående timmervägg till ett utrymme i öster med sneddad vägg vid den öppna trappan upp i norr. Grovt bilad innervägg med en slits och mycket breda släta foder runt en originaldörr klädd med fiskbenspanel, en äldre stol, en kista, något slags figursågat underrede.
Noterat: Svårt maskstungen bjälke i rummet, försvagad.
VÅNING 4 - Tomt utrymme i öster, ytor som våningen under, fönster åt väster med trä i den rektangulära fönsternischen.
VÅNING 5 - Klockvåning, putsade väggar, nytt trägolv, nya handledare till den gamla trappan. Nya rödmålade elektrifierade luckor med smal stående panel.
Tre klockor från 1533, 1740 respektive 1748. Den äldsta klockan har en katolsk inskription. Mellanklockan tillhörde förr Lena kyrka.