Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS MAGRA 5:41 - husnr 1, MAGRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MAGRA KYRKA (akt.)
2003-08-28
Interiörbeskrivning
Magra kyrka är en salkyrka med kor i öster med en grund tresidig avslutning och huvudentré långt bak i västra delen från vapenhuset i söder. Koret har en dörr åt söder och en diskret dörr till sakristian åt norr. Koret anses här sträcka sig fram till bänkskärmarna och har samma golvnivå som långhuset. Kyrkorummet ger omedelbart intryck av hög ålder främst genom sina buktande, kullriga väggar och gamla målningsfragment, men också det plana putsade taket bidrar till denna upplevelse. Inredningen är en blandning där barocken, företrädd av inventarierna i koret och draperimålningarna runt fönstren, samspelar med de nygotiska bänkarna som fortfarande når ända ut till väggarna. Den västra delen bryter något med sin 1900-talsutformning av läktare med underbyggnader och klassiserande orgelfasad. Turkosblått dominerar färgmässigt i det vita rummet tillsammans med senapsgult och i viss mån rött.

LÅNGHUS - Ett brett och långt rum med spegelvälvt tak och få fönster. I väster är en grund läktare som täcker det västligaste fönsterparet. Sydportens öppning markerar tydligt kyrkans medeltida anor genom sin oregelbundenhet i det mycket breda murverket med buktande ytor och särdeles ålderdomliga dörr. I tvärgången dit står två spensliga piedestaler med kollektbössor och en sandlåda för ljus. I nordväst har bänkar avlägsnats och där står en klädhängare och stolar.
GOLV - Betong göts under alla golv 1962. Brädgolv, ovanligt bemålat, närmast likt kork. När det tillkom är okänt eftersom man uppgavs ta bort trägolvet i mittgången 1934 och lägga kalkstensgolv i gångarna 1962. Trägolv i bänkarna, något höjt och infärgat i annan brun ton än mittgången, inlagt 1962. Trägolvet i nordväst är täckmålat grått. Kalksten i tvärgången av stora gamla skivor.
VÄGG - Slätputsade, kalkstrukna väggar som följer murverkets kullrighet. Inga uppgifter talar om någon breddning av den medeltida kyrkan, så alla väggar i västra delen kan vara medeltida. Runt varje fönster finns en 1962 hårt retuscherad kalkmålad gardinmålning antagligen från sent 1700-tal. "Tyget" har blå framsida och röd baksida, kantat av gula fransar och knutet till tre puffar upptill med gula snören (likadana målningar finns i Stora Mellby kyrka). Vid läktaren på norra sidan finns några ytor med gamla målningar, möjligen från 1400-talet, framtagna år 2000. Blommålningar från samma tid finns överkalkade nedtill. Över sydporten är i takhöjd en kalkmålad fris i svart ram med bakdelen av en häst, en knäböjande gestalt och ett lamm. Scenen visar Sankt Görans strid med draken men själva draken försvann när fönstren i väster höggs upp. Liknande måleri finns i Tensta kyrka, Uppland. Dateringen varierar mellan 1400-tal och så långt fram som 1600. Målningens placering precis under taklisten visar också att murhöjden har bestått.
PORT - Mycket gammal port av tre breda, handhyvlade plankor med enorm låskista av trä i smidda remmar och tre nitade bandgångjärn och två tvärslåar med träbultar. Ny klinka har gjorts till vredet. Dörren sitter i en gråmålad gammal karm.
FÖNSTER - Två svagt stickbågade treluftsfönster i nästan rundbågade smygar i söder och norr, där det ena egentligen sitter i koret bakom predikstolen, och två öppningsbara rektangulära fönster i väster, delvis dolda av läktaren. De stickbågade fönstren har gråmålade ytter- och innerbågar. De senare är troligen är från 1962, med klarglas av äldre typ i profilerade spröjsar och öglehakar nedtill och knopp upptill. Smygen är rosafärgad och vidgad med svagt sluttande fönsterbänk. Fönstren i väster förefaller vara äldre och är raka tvåluftsfönster med vardera 12 rutor av gamla glastyper i profilerade spröjsar i två äldre bågar som hakas på pikar. Bräder frästa likt pärlspånt kläder hjässan som är rak. Smygen är vidgad, vitfärgad och har en mer sluttande fönsterbänk.
TAK - Lågt putsat och vitfärgat spegelvalv utan välvning i väster, med valhänta stuckaturer återskapade 1934 av Axel Forssén efter äldre förlagor; en triangel i väster och en dubbel cirkel i mitten. Välvningarna markeras med en tunn nedkragning mot takytan och en profilerad list mot väggarna.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - I norr sitter en skärmvägg som döljer den mattklädda läktartrappan från 1962 i trävangstycke. I söder finns elcentral och förråd från samma år med en bred, slät träfiberdörr. Åt kyrkorummet har de beigemålade väggarna stående rektangulära fyllningar i två skift med stavar emellan likt läktarbröstningens dekor. I norr är en blinddörr till trappskrubb.

KOR - Koret har fönster åt sydöst respektive åt nordöst i den tresidiga avslutningen samt ett åt norr bakom predikstolen. En kort rak trappa leder ned till sakristians dörr och mitt emot denna sitter i en högre öppning en dörr ut åt söder. På båda sidor under fönstren finns en korbänk. Öster om sakristidörren står ett golvur av Jacob Öberg (som gjorde 400 ur för en tunna råg stycket). En gammal kista står vid södra korbänken. Ambo står vid bänkskärmen i norr.
GOLV - Golvet förlängdes 1962 och belades med grå kalkstensskivor i samma nivå som långhuset.
VÄGG - Som ovan
PORT - Pardörr från 1962 med rak överkant i stickbågig nisch och släta ådringsmålade bruna blad och enkelt metalltrycke. En natursten som tröskel. Dörren sitter i murens ytterliv, så smygen är nästan 1,5 meter djup. Inga foder. Ytterdörren är stickbågig med hamrat metallvred och lik vapenhusets med vertikal låsskena.
INNERDÖRR - Till sakristian sitter en enkel brunt ådringsmålad dörr från 1962 med rak överkant i stickbågad nisch och gråmålad karm. Dörrbladet är indelat i fält så ett liksidigt kors bildas i mitten.
FÖNSTER - Fönstren är på insidan likadana som långhusets men den yttre bågen har gula och vita råglas från 1962. Träsocklar för mässingsljusstakar på fönsterbänken.
TAK - Långhustaket fortsätter över koret och i mitten finns en treenighetssymbol i stuckatur, en liksidig triangel med hebreiska tecken i, sannolikt "Jahwe". Återskapades 1934 efter äldre förlaga. Högtalare i kortaket.

FAST INREDNING
ALTARE - Murat, slätputsat och vitkalkat altare, antingen från korbygget på 1780-talet eller ett äldre, medflyttat altare.
ALTARUPPSATS - Barockverk från 1700-talet av mäster Anders Bilthuggare med något satt karaktär till följd av den låga takhöjden. Tillkomstår som angetts är 1710 och 1713. Årtalet 1788 torde syfta på en ny "stoffering". Tavelramen har snedställda hörn upptill och omges av korintiska kolonner med vita skaft i par på var sida. På postament framför kolonnerna står stora, välskurna evangelistskulpturer, Lukas och Johannes, med beiga, förgyllningar kläden och välondulerade frisyrer. I mitten är en skuren kalvariegrupp mot blåmålad bakgrund direkt på brädorna. Entablementet har dekormålningar över kapitälen, ett bibelord i guld på svart i den indragna mitten och ovanpå är en kraftig och ymnigt skuren dekor med de andra två evangelisterna, Markus och Matteus, samt världshärskaren i draperingar och blomstergirlander i en slags sköldform med en stor utåtlutande domsängel överst. Storbladiga akantusdekorer pryder sidorna och gesimsens ovansida. Det hela hålls främst i brunrött och blått med förgyllningar. Ett kraftfullt listverk möter altaret. Predella saknas. Originalfärgerna togs fram 1934 (då var tavlans bakgrund omålad) och omförgyllningar skedde 1962, samt konservatorsarbeten 2000.
Bakom uppsatsen är ett utrymme målat med organisk färg med ett par dörrar åt söder med gallerverk i överdelen till ett förrådsutrymme. Dörrarna satt tidigare i korskranket som revs 1962.
ALTARRING - En halvrund altarring, ombyggd 1934, med täckt barriär med liggande rektangulära fyllningar marmorerade i sandbeige mot mörkbrunt målat ramverk och lätt profilerade ramar. Knäfall och armstöd är klädda med ett sandbeige tyg från 1962 på gråmålad sockel med välvda profileringar på mitten. Innanför är golvet höjt och täckt av blå heltäckningsmatta och barriären är gråmålad.
BÄNKINREDNING - Bänkarna är från omkring 1890 i enkel nygotik och byggdes om något 1934, då de flyttades ända ut mot väggarna och fick nya skärmar och fotstöd. Koret hade till dess fler bänkar. Två bänkar är borttagna i nordväst. De står i tre öppna kvarter med 11 rader i sydöst, fyra i sydväst som når läktarunderbyggnaden och 14 i norr. Bänkskärmarna är blågröna med rektangulära stående fyllningar med lister och ljusare grönaktigare nyans. Alla gavlar, även åt väggen, har skurna trepass upptill och ryggarna är ganska raka. Gaveln svänger mjukt ut till armstöd. Gavlarna är blågröna och innandömet ekådringsmålat med inslag av rött för att passa in med övrigt rött i rummet. Bänkvärme finns.
Korbänkarna är förmodligen äldre, eventuellt från korets byggnadstid, och blågråmålade med stående rektangulära fyllningar, sandbeige med blågrön marmorering och lister. En dörr sitter mitt fram med smalare fyllning. Pärlspont i ryggarna som har bokbräda. Mycket ålderdomligt behandlat virke i skärmarna.
PREDIKSTOL - Predikstolens korg och ljudtak är båda verk i en återhållen barockstil. Korgen tillverkades 1650 men snidade figurer av bildsnidare Jon i Swederna tillkom 1693. Den står på ett (illa anpassat) fundament från 1962. Trappbarriären förefaller ny men har åldrigt behandlade ytor och härstammar troligen från 1700-talet, enligt restaureringen 1934, eftersom den saknade 1650-talets färger. Femsidig korg i enkelt utförande av gängse utformning med evangelisterna och Kristus snidade på sidorna i övre skiftet och joniska kolonnetter på hörnen som övergår i konsoler i undre skiftet med kvadratiska inramade svarta fält. Skulpturerna står i starkt stiliserade arkadbågar med änglahuvuden över. I de undre fälten står figurernas namn. Konsolerna är kantiga med medaljongliknande ovala kraftiga dekorer och undertill sitter svarvade, spetsade knoppar, vilka sannolikt är sentida tillägg. Ramverken och knopparna är röda, hörndetaljerna ljusbeige med gula skaftringar. Överstycket är svart och mycket svagt utkragande med textrad och en vit, målad äggstavslist däröver. På dess hörn sitter änglaansikten på karnisformade plattor (liknar Erskas). Texten säger "salige äro the smo (sic!) hör gwds och gömath ano 1650" tafatt skrivet (verkar ej behärska skrivandet eller detta alfabet egentligen). Bibelordet blev även utskrivet på trappbarriären 1934. Ett timglas från 1683 fästat på stång pryder brämet. Fundamentet är av sandbrunt laserade furubräder satta likt lockpanel och följer korgens bredd och form. Trappbarriären är täckt som en stor skärm i helt andra färger än det övriga, grå och turkos med en trekantig fyllning med bibelordet över två stående rektangulära, marmorerade fyllningar. Trappan är troligen från 1962. Ljudtaket är litet i förhållande till korgen, oktogonalt och hänger ifrån taket. Sannolikt är det samtida med predikstolen. Det har änglar med passionsverktygen (pinoredskapen) på hörnen och däremellan stiliserade, knoppkrönta kartuscher med njurformade fält och spetsiga knoppar nedåt från varje vinkling. Undertill är ett kassettindelat tak med Andens vita duva hängande från en blomma. Äggstavslist målad röd, blå och vit.
ORGEL - Orgeln står längs västväggen och har en enkel nyklassicistisk fasad av arkitekt Anders Roland från 1915 med rakt entablement längs taket med vitt tandsnitt och gul fris med vit pärlstav. Fem lika breda rektangulära öppningar blottar piporna. De i mitten indelas av smala joniska pilastrar och yttersektionerna, som kragar ut, flankeras av joniska kolonnetter. Bakom fasaden finns högtalare till en digital Allenorgel från 1999. Spelbordet är fristående, vänt mot altaret och så högt att det delvis skymmer fasaden. Det är gråmålat med rundad jalusi och bänk i samma färg.
LÄKTARE - Läktaren upptar hela kyrkans bredd och täcker delvis fönstren i väster. Den har bedömts vara från omkring år 1700 men gradängerna byggdes om senast 2000. Bänkarna togs bort 1962. Trappan från samma år går upp i nordvästra hörnet. Barriären är hög och har 13 stående rektangulära gula fyllningar som förr hade apostlamålningar (borttagna vid okänd tidpunkt mellan 1829 och 1934) i blågrönt ramverk. Mellan varje fyllning är en utkragande stav. Enkla över- och understycken. Läktaren bärs av 12 åttakantiga pelare med fyrkantig topp, målade blågröna likt bänkgavlarna. Läktarundertaket är av cirkelsågat virke som vitmålats och ligger som lockpanel med kraftiga bjälkar vilande på pelarna, vilka bildar en arkad vid mittgången. Taknivån höjdes 1962. Läktaren har brun heltäckningsmatta liksom trappan, tre gradänger i söder med stolar på två av dem och ett skåp på det översta med två dörrar. Barriären har liggande gråmålad pärlspånt på insidan och målade bokbrädor.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Dopfunt från 1889 i nyromansk stil (likadana finns i Stora Mellby och Erska kyrkor), sexkantig med sex marmorerade mörkblå kolonetter på postament och plan bas med liten cuppa med medaljongdekor på sidorna som är marmorerade likadant som kolonnetterna. Postamentet är marmorerat likt korbänkarna, övrigt är täckmålat. Nysilverfat.
NUMMERTAVLA - En nummertavla är angjord i södra korbänken på oktogonal gråmålad pelare och kraftig rektangulär ram med mässingsljushållare runt en vit tavla (en pendang i norr togs bort 1962). Åldern är svårbedömd, kanske från 1800-talets slut.

VAPENHUS - Vapenhuset förmedlar intryck av hög ålder och är ett avlångt fönsterlöst rum med murade skeva väggar, utgång i söder och långhusport i norr. Ett kyrktorg (bord med böcker, broschyrer, vykort mm) är anordnat i öster och i väster står ett äldre skåp samt klädhängare.
GOLV- Äldre kalkstensgolv som sluttar upp mot långhusdörren.
VÄGG - Putsad, buktande, kalkad.
PORT - Pardörr från 1962 av stående spontade plank med rak överkant, gråmålad med hamrat rakt metallvred.
INNERDÖRR - Mycket gammal port av tre breda, handhyvlade plankor med stora fyrkantiga nitar som håller tvärslåarna på andra sidan. Dörren har hängts om eftersom spår efter tre bandgångjärn finns inåt långhuset. Mycket stort nyckelhål med pik och ett plant fyrsidigt beslag med nyare metallvred över. På utsidan står ovanligt nog ett manande bibelord skrivet: "Kom här in du herrens wälsignade; hwi står du här ute?"
FÖNSTER - Nej
TAK - Plant tak av handhyvlade gamla bräder med fyra bilade tvärbjälkar, vitmålat. Två bräder täcker väggarna utom i norr.

SAKRISTIA - Ett smalt, rektangulärt rum med litet fönster i norr, dörr till kyrkorummet i söder, piscina i väggen i väster med bönealtare intill och skrivbord i norr, textilskåp i öster samt öppning till toalett och ytterdörr i söder på östväggen. Möbleringen är kvar sedan 1962. Väggfast hylla på östväggen. Piscinan är rundad av lågerhuggen sten i kantig nisch.
GOLV - Oljat tegel med nedsänkt skrapmatta vid ytterdörren.
VÄGG - Släta väggar, putsade med rätskiva och vitfärgade.
PORT - Enkel dörr från 1962 troligen med rakt överstycke, mörkbrunt färgad med hamrat metallvred.
INNERDÖRR - Enkel brun ådringsmålad dörr från 1962 med rak överkant i stickbågad nisch i gråmålad karm. Dörrbladet är indelat i fält så att ett liksidigt kors bildas i mitten. Skåpdörrarna är gråmålade med lufthål upp- och nedtill, två lika stora fyllningar i vart blad. Toadörren är slät och brunt ådringsmålad.
FÖNSTER - Stickbågigt tvåluftsfönster i likadan nisch med mittpost, kopplade tvåglas med liggande spröjsar. Täckmålad båge och karm i två toner. Marmorfönsterbräda.
TAK - Vitmålat plant brädtak likt läktaren men glesare mellan bräderna. Infälld armatur av gulmetall.

TORN - Nej