Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM VÅXTORP 7:4 - husnr 1, VÅXTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÅXTORPS KYRKA (akt.)
2001-12-01
Interiörbeskrivning
HELHET- Kyrkorummet har vitputsade kryssvalv av tegel. Kyrkans långhus och kor har dubbla bågar med lösa innanfönster. Den yttre bågen är av järn och den inre av trä.

VAPENHUS I VÄSTER- GOLV- Heltäckningsmatta/avtorkningsmatta, brun.
VÄGG- Slätputsad och avfärgad med en vit latexfärg. Inmurad i norra väggen sitter en gravhäll (i renässans från 1543) med Bildeska och Krummedigska vapen. Gravhällen låg tidigare i golvet framme vid altaret. Hällen låg över Sofi Krummedigsdotters grav, hustru till Eskild Bilde, dåtida ägare till Vallen.
TAK- Relativt plant, välvda hörn. Skivmaterial. Täckmålat i vit kulör. Äldre radiator på södra väggen. Tvåfyllnadspardörr täckmålad i grå kulör mot öster och väster. Den senare en beklädnadsdörr med överljus.

VAPENHUS I SÖDER- GOLV OCH VÄGG- Lika långhus.
INNERDÖRRAR- En tvåfyllnadsdörr mot vindfång i söder. Täckmålad i mörkgrå kulör och med profilerade foder.
FÖNSTER- Utrymmet har två småspröjsade fönster av trä, varav ett mot öster och ett mot väster. De är raka två luftfönster med innanfönster och ytterbågar. Innanfönstren är ospröjsade. Ytterbågarna är spröjsade och har 15 rutor per båge. Karm och båge är täckmålade i ljust grå kulör.
TAK- Taket är mansardformat.

VINDFÅNG MOT SÖDER- GOLV- Cementplattor i mönster. De större åttkantiga stenarna har varit bemålade i rostgul tegelimiterande kulör. De mindre fyrkanterna ser ut att vara gjutna av någon form av kol (genomfärgade svarta). Plattorna ligger i grus. Fogen är borta.
VÄGG- Slätputs avfärgad i vit kulör.
PORTAL- Ytterdörren utgörs av en tvåfyllnadsdörr, täckmålad i mörkgrå kulör.
INNERDÖRRAR- Trefyllnadsdörrar, täckmålade i mörkgrå kulör, till wc i väst och förråd i väst.
FÖNSTER- Segmentformat överljus av trä. Täckmålat i mörkgrå kulör.
TAK- Rakt och slätt, avfärgat lika vägg. Rundbågeform runt entrédörren mot söder.

TOALETT- GOLV- Betonggolv. Täckmålat med lackfärg i rosa kulör. VÄGG- Puts. Avfärgad i vitkulör, latex. TAK- Slätt, målat i vit kulör.

FÖRRÅD- GOLV- Betonggolv. VÄGG- Puts, avfärgad i gulvit kulör. TAK- Brädtak som följer takets välvning. Täckmålade i gulvit kulör.

LÅNGHUS- Långhuset är uppbyggt i fyra travéer. Entré i väster och vapenhus i söder, placerat i anslutning till tredje travén från väster.
GOLV- Smalt, spontat, klarlackat trägolv i öst-västlig riktning. Korgolvet skjuter ut i långhuset, på den södra sidan, där dopfunten står, och fram till södra bänkradsfronten. Golvet under orgeln är förhöjt ett steg. Klarlackad, smalt, trägolv (något bredare än långhusgolvet), i nord-sydlig riktning. I anslutning till västra entrén sluttar brädgolvet i nischen mot dörröppningen till vapenhuset.
VÄGG- Fyra spetsbågeformade väggfält mot norr och tre mot söder. Mitt i varje spetsbåge sitter en rundbågeformad nisch för fönster. I tredje väggfältet mot norr, från väster räknat, sitter ett smalare fönster än i övriga väggfält. Detta fönster sitter något förskjutet mot väster och har både ytter- och innerbåge av trä (två lufter exteriört). Öster om södra sidans västra fönster sitter ett ankarslut. Fragment av ett medeltida måleri i roströd och guldockra kulör finns framtaget på norra väggen, i långhusets nordöstra hörn. Väggarna är slätputsade med en något ojämn struktur och avfärgade i vit kulör, lika tak. Upp till höjden för valvbågarnas anfang är väggarna avfärgade i en tegelröd kulör.
FÖNSTER- Långhuset har fyra fönster mot norr och tre mot söder. Fönsterbågarna är rundbågeformade, men nischerna är något segmentformade. Fönsterbänkarna är täckmålade med en blank färg i vit kulör. Högt ovanför entrédörren i väster sitter ett spröjsat, rundbågeformat halvfönster, invändigt täckmålat i mörkröd och blå kulör.
TAK- Långhuset har fyra travéer med kryssvalv med synliga valvribbor. De är putsade och avfärgade i vit kulör lika vägg. Underliggande tegelstruktur är svagt synligt genom putsen. Valvbågen mellan första och andra travén från väster är kraftigare och bredare än de övriga.

KOR- GOLV- Breda golvbrädor av fur i öst-västlig riktning, klarlackat. Skarvat ca 2 dm in i triumfbågen från långhuset räknat. Golvet ligger två trappsteg upp i förhållande till långhusgolvet. Trappan ligger i långhuset, ca en meter in i långhuset. VÄGG- Slätputsade, men underliggande stenstruktur synlig, avfärgade i vit kulör. Avfärgning i tegelröd kulör till höjd ca 60 cm. Rundbågeformad östvägg. Spetsbågeformad nord och sydvägg. Triumfbågen något spetsbågeformad. I östra väggen, bakom altartavlan mot söder, skjuter oregelbundet formade, murstenarna ut. Fragment av en väggmålning finns framtagen på korets norra vägg i nordöstra hörnet. Ett mansansikte i rosa kulör med rostbrunt skägg. Målningen framtogs en ommålning 1945.
INNERDÖRRAR- Från ömse sida om altaruppsatsen leder två, tvåfyllnadsdörrar in till sakristian. Dörrarna är låga och indragna i djupa, slätputsade, nischer som är svagt segmentformade i överkant. Karm och ramverk är täckmålade i mörkgrå kulör, fyllningen är täckmålad med ljusgrå ram och mörkare går mittspegel. Ramprofilen är svagt karnisformad.
FÖNSTER- Ett rundbågeformat, spröjsat, öppningsbart, fönster mot norr och ett mot söder. Fönstren sitter indragna från vägg liv, i inåt fasade, slätputsade, segmentformade nischer. Fönsterbänken är slätputsad och täckmålad med en blank färg i vit kulör.
TAK- Kryssvalv med synliga valvribbor. Valvribborna vilar på hörnfundament. Hörfundamenten är utsmyckade på olika sätt. Nordöstra och sydöstra hörnet har breda fundamenten med raka hörn och rundbågeformade nischer i centrum, avsatsen upp till används för placering av kandelabrar. Nordvästra hörnets fundament är rakt med två utskjutande, putsdragna tegelband med rundade hörn under valvribban. I sydvästra hörnet avslutas valvribban mot en på bredden, stående, putsdragen tegelsten.
ÖVRIGT- I triumfbågsmuren, riktat mot koret, sitter glödlamps- och spotlights belysning. På golvet under triumfbågen står en brudbänk. Elradiatorer sitter monterade på östra väggen, samt i form av långa rör under bänkarna mot norr- och söder.

SAKRISTIA- Sakristian är uppdelad i två utrymmen, ett större mot norr och ett mindre mot söder. I det större utrymmet finns förvaringsskåp samt ett större brunbetsat ekbord med klaffar och sex stolar. I det mindre finns bl a ett altare.
SAKRISTIAN MOT NORR- GOLV- Heltäckningsmatta i mossgrön kulör, ingen golvlist.
VÄGG- Slätputsad och avfärgad i vit kulör.
INNERDÖRRAR- En tvåfyllnads spegeldörr till sakristian i väster. En tvåfyllnads spegeldörr till vindfång till entré från öster. En tvåfyllnads spegeldörr till utrymme i söder. Samtliga av dörrarna har ådringsmålade blad och foder i mörkbrun kulör.
FÖNSTER- Två rundbågeformade, öppningsbara, smala, fönster mot norr och ett mot öster. Sistnämnda dock delvis dolt bakom skåpsinredning. Fönster och karmar av trä i såväl inner- som ytterbåge och samtligt täckmålat i ljusgrå kulör. Fönstren sitter i slätputsade, rundbågeformade nischer. Fönsterbänkarna är täckmålade med en blank lackfärg i vit kulör.
TAK- Kassettak med tandsnittsfris som taklist. Smala spontade, brunbetsade bräder av gran, utanpå detta en kassettindelning med täckmålade, bredare, profilerade brädor.
ÖVRIGT- Förvaringsskåp av brunbetsad fur mot öster och väster. Överstycket har en målad vinrankedekoration i vitkulör och rundlar. Profilerat överstycke. Klaffbord av brunbetsad ekfanér med tillhörande sju stolar.

VINDFÅNG MOT ÖSTER- GOLV- Smalt, spontat, trägolv i öst-västlig riktning. Täckmålat med lackfärg i rosa kulör.
VÄGG- Putsad och avfärgat med kalkfärg i vit kulör.
INNERDÖRRAR- Dörr mot sakristian är täckmålad i grå kulör. Entrédörren är tvåfyllnadsdörr med överljus (lunettfönster), täckmålat i grå kulör.
TAK- Skivmaterial, täckmålat i vit kulör.

SAKRISTIAN MOT SÖDER- GOLV- Heltäckningsmatta i mossgrön kulör. Tunn, låg golvlist av trä. Täckmålad i vit kulör.
VÄGG- Slätputsad och avfärgad i vit kulör.
INNERDÖRRAR- En tvåfyllnads- spegeldörr till sakristian i väster. En tvåfyllnads spegeldörr till utrymme i söder. Samtliga av dörrarna har ådringsmålade blad och foder i mörkbrun kulör.
FÖNSTER- Två rundbågeformade, öppningsbara, smala, fönster mot söder och ett mot öster. Sistnämnda dock delvis dolt bakom skåpsinredning. Fönster och karmar av trä i såväl inner- som ytterbåge och samtligt täckmålat i ljusgrå kulör. Fönstren sitter i slätputsade, rundbågeformade nischer. Fönsterbänkarna är täckmålade med en blank lackfärg i vit kulör.
TAK- Brunlaserade, spontade, brädor av gran. Tunn dito hålkärlslist.
ÖVRIGT- Förvaringsskåp mot norr med ådringsmålade dörrar och överstycke med figursågad toppbräda. Altare av trä, med mörkbetsad faner. Tygklätt knäfall. Krucifix med kors av ek. Står framför fönstret mot öster. Lösa stolar. En lång, ådringsmålad bänk med ben i rokokostil.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- Fem bänkrader samt front i öster och fem med front i väster. Bänkinredningen från 1950 har raka sidostycken med marmorerade spegelfyllningar. Ramverket är i grön kulör, fyllningen rödbrun med benvit och brunsvart omfattning. Sockeln och överliggaren är marmorerad i stiliserad valnötston. Sitt- och ryggyta är av transparent, brunlaserad, fur. Psalmbokshyllan är täckmålad i benvit kulör. Klädes krokar av svart smide. Lösa sittdynor med mörkbrunt tyg. Frontstycke samt 20 stycken bänkrader på norra sidan, varav de två bakre raderna är något förhöjda. Frontstycke samt fem rader på södra sidan, fram till korsgång mot söder. Därefter ytterligare ett frontstycke och 11 rader. I den utskjutande delen mot söder finns frontstycken och fem bänkrader mot öster och väster. Under bänkarna sitter bänkvärmare monterade.
PREDIKSTOL- I nordöstra hörnet står predikstolen utförd av bildhuggare J.J Beckman, Göteborg 1752, med uppgång från korgolvet. Trappen från 1925 utgörs av obehandlade brädor. Fundamentet till predikstolen är av brunbetsad furu med förgyllda, röda och svarta detaljer och tillkom 1925.
ORGEL- På södra sidan, i första travén från väster, står orgeln. Den har vita
sidostycken och front. Orgeln står på en förhöjd platå. En balustrad av sex svarvade balusterdockor, täckmålade i mörkt grå kulör och med beige detaljer och marmorerad överliggare, står i framkant av det i långhuset utskjutande korgolvet. I nordvästra hörnet i första travén från väster, leder en spiraltrappa av svart smide med klarlackade trappsteg av trä upp till tornrumsdörren.
ALTARE OCH ALTARUPPSATS- Altaruppsats vars två nedre parti, med en målning av nattvardens instiftelse samt skulpturen Kristi korsfästelse, antas härröra från 1500-talet. Det övre partiet föreställer Kristi uppståndelse och över detta står årtalet 1753 och Karl XII:s namnschiffer, sistnämnda del antas härröra från ett epitafium och när den monterades på altaruppsatsen är ovisst.
Altare: Troligtvis av reveterat trä. Skiva av brädor. Två bänkar, lika långhusets bänkinredning, en mot västra och en mot östra väggen.
Altarringen har en rak front och rundade sidostycken. Den är av trä och genomsiktlig med platta, figursågade, balusterdockor. Träet är täckmålat i mörkgrå kulör. Överliggare och knäfall är inklätt med ljusgrått tyg. Altarringen har haft gångdörrar vid altaret, vilka är borttagna.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT- Dopfunt av granit på ett sentida fundament av rödbrunlaserat trä, står i väster, under spetsbågen mot norr. Cuppan till dopfunten är medeltida. Framför södra bänkkvarteret, på en förlängning av korgolvet, står en dopfunt från 1700-talet, tillverkad av Tue Falck.

ÖVRIGT- Nummertavla i Louis Seize, med svart botten och förgylld lyra med lagerblad i toppen. Hänger på västra väggen mot norr. Ljusglob/ljusbärare i svart smide från 1991 står i öster i spetsbågen mot långhuset. Kannelerat kolonngolvur, med urtavla av O: Wallgren, Laholm, från 1820-talet, står i öster i spetsbågen mot långhuset. En åttaarmad malmkrona hänger över mittgången. Series pastorum, tre stycken av ljus faner, hänger på väggen mot söder. Bössa av koppar, hänger på dörrfodret.
Framför södra bänkkvarteret står en ambo av klarlackad fur, med dito pall. Framför fronten till norra bänkkvarteret står en ljugarbänk av klarlackad fur. Under predikstolen står en järnbeslagen kista. Den kommer från Vallen 1601 och har använts för förvaring av skrudar, altardukar o.dyl. Söder om predikstolen, på långhusgolvet, står ett piano med ljus ekfanér.
På ömse sidor om fönstren hänger vägglampor i mässing med vita kupor. På västra väggens norra sida hänger en järntriangel i en järnkätting. Triangeln användes för ringning till gudstjänst på Axelvolds gård, där gudstjänst hölls efter branden 1884, tills des kyrkan åter gick att bruka juldagen 1884. På golvet står en kapphängare av klarlackad fur. Vänd mot mittgången står en psalmbokshylla längst bak på norra sidan. Vid tornrumstrappen står en kista med årtalet 1772 med fack för "fattigpeng" och "gåfwopeng". Ljudpanelen sitter monterad längst bak i norra bänkraden.