Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARBERG TORPA 23:1 - husnr 1, TORPA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORPA KYRKA (akt.)
2001-04-03
Interiörbeskrivning
VAPENHUS

GOLV - 2 st rader med kalksten i grå kulör i mittgången. På ömse sidor om denna ligger ett rödbränt tegel. Mot ytterväggarna går här och var grundstenar i dagen.

VÄGGAR - Murverk av natursten, putsade och avfärgade i vit kulör, kvastad ytstruktur.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Innerdörr mot långhus, se långhus. Ytterdörr till huvudentré i söder: Beklädnadsdörr av stående handhyvlade brädor, täckmålade i grå kulör, med smidda beslag i svart kulör. Profilerad tvärslå på insidan. Exteriört panel i fiskbensmönster.

FÖNSTER - Saknas

TAK - Skivmaterial med ytstruktur som imiterar trä. Täckmålat i gråvit kulör. En liten lucka i taket i sydöstra hörnet.

TORN

VÅNING 1 - SAKRISTIA

VÅNING 1½
GOLV - Trä, smalt, spontat grangolv.
VÄGGAR - Oisolerade väggar. Bockkonstruktionen synlig inkl baksidan av fasadens stående panelbrädor, ramsågad, obehandlad.
TAK - Bjälklag, omålat. Fyrkantsbjälkar, handbilade, bärandes ett topp och rotmonterat ramsågat, golv.

VÅNING 2 -
GOLV - Trägolv av gran, v-ö riktning.
VÄGGAR - Se plan 1½. Väggen mot öst har ett litet, ej öppningsbart, enluftsfönster med korsspröjs. Vägg mot väst: den ursprungliga korväggens gavelspets är synlig, putsad och avfärgad i vit kulör.
TAK - Synligt bjälklag.

VÅNING 3 -
GOLV - Trägolv i nord sydlig riktning.
VÄGGAR - Se plan 1½. I varje väderstreck finns ljudluckor/parluckor av trä, målade i en grå kulör, försedda med automatisk öppningsanordning.
TAK - Takkonstruktionen av trä och undertaket för spåntäckningen synligt. Kraftiga bjälkar som stödjer tornkupan.

PASSAGE TILL SAKRISTIA/TORN
Mellan koret och sakristian går en passage i vinkel från söder mot nordost.
GOLV - Blankpolerad, grå kalksten i rutmönster från 1966. Två trappsteg av dito material till avsats innan dörr till sakristia.

VÄGGAR - Sten och skivmaterial. Slätputsade och täckmålade med plastfärg i vit kulör.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Mot kor, se kor. Mot sakristia en högerhängd ekfanér dörr.

TAK - Lika vägg.

SAKRISTIA

GOLV - Heltäckningsmatta i olivgrön kulör. Sockel: Trä rak slät, lackad.

VÄGGAR - Träpanel, spontad, 60-tal. Vägg mot väster: slät cementputs avfärgad med plastfärg i vitkulör. 1 st platsbyggd garderob av trä mot söder.

PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st dörr av träfanér leder ut till kyrkorummet.

FÖNSTER - 1 st medeltida rundbågeformat fönster mot väster, se kor. 2 st kopplade enluftsfönster mot norr. En rak trälist med utspringande fönsterbänk/hyllplan omger fönstren.

TAK - Behandlat trätak, omålat med längsgående brädor från väster till öster.

LÅNGHUS
HELHET - Torpa kyrkas interiör härrör i huvudsak från 1600- och 1700-talen med tak- och väggmålningar från senare delen av 1700-talet. I långhuset, längs den norra väggen, finns en läktare som är uppförd på 1780-talet. Läktarbarriärens fyllningar har målningar föreställande bl.a. apostlar.

GOLV - Kalkstensgolv i rutmönster om tre räta rader med grå och röd kalksten i gången. Ligger i gångstråket från vapenhuset samt i mittgången. Trägolv i fallande bredder, såpskurade, i bänkkvarteren. I bänkkvarteren ligger golvet något högre än i gångarna. Längst bak i mittgången ett parti av spontade brädor två steg ovan kalkstensgolvet. Täckmålade i ljust grå kulör. Mot gångarna har bänkinredningen en sockel av trä med halvstavsprofil, täckmålad med blankfärg i mörkbrun kulör.

VÄGGAR - Relativt släta kalkputsade ytor, vars underliggande tegelstruktur partiellt är synlig. Avfärgade i vit kulör (kvastad yta). Triumfbågens sida mot långhuset har en draperimålning i röda kalkfärger från 1700-talet, återframtaget 1984 av konservator Gunnar Truedsson. Mot norra, södra och östra långhusväggarna finns en brädinklädnad/boasering av liggande brädor, målad lika bänkinredning, med en vågrät liggande bräda som följer väggens form i överkant.

PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st trefyllnads pardörr mellan vapenhus och långhus. Dörrens ramverk och spegelfasning täckmålat i grå kulör, fyllning i ljusare grå kulör. Dörren sitter monterad på vapenhusets sida. Mot långhuset är nischen hög och segmentformad, spår efter skjutreglar i nischens sidor, och i nischen sitter en rundbågeformad lägre öppning och utanför denna, mot vapenhuset, sitter spegeldörren i en rak karm.

FÖNSTER - 2 st mot söder i långhusdelen. 1 st mot norr i koret. 1 st mot öster i långhusdelen. Fönstren sitter i inåtfasade, tryckta, ojämnt formade, rundbågeformade öppningar, slätputsade och avfärgade lika vägg. Fönsterbänkarna sluttar kraftigt inåt och är avfärgade i lika kulör som vägg. Invändigt är karm och båge täckmålade i grå kulör. Mot söder och norr: Fyrluftsfönster med kors- och mittpost. Ytterbågar på gångjärn och lösa innerbågar. Korfönstret mot norr har spröjsade ytterbågar. Mot öster: Sexluftsfönster med en mittpost och två korsposter till de yttre bågarna. Två lufter till de inre bågarna. "Lösa" inner- och ytterbågar.

TAK - Ett tryckt segmentformat valv av spontade, handhyvlad brädor. Topp- och rotmonterade i fyra sektioner med synliga spikskallar. I det centrala partiet en himmelsblå färg på rödbrun botten, bemålad med ljusgula moln på vilka Kristus och andra bibliska personer samt änglar med böcker och "textremsor" står. Mot väggarna bildfält inom grisaillemålade omfattningar/kartuscher på rödbrun botten med motiv ur gamla testamentet. Spår av ett måleri mot söder av en amorin och en basunblåsande ängel syns svagt i blått, delvis "kapat" av kartuscherna. Längst i väster, finns en lucka till vinden.

LÄKTARUNDERBYGGNADER - Saknas

KOR

GOLV - Kalkstensplattor, röda och grå, i rakt rutnätsmönster med tunna fogar. Under dopfunten i nordvästra hörnet ligger ett antal senare tillkomna kalkstensplattor med blank yta, övriga stenar ojämna och delvis vittrade på ytan. Golvet innanför den tresidiga altarringen ligger ett steg högre upp än övrigt golv.

VÄGGAR - Lika långhus. I västra väggen, på ömse sida om triumfbågen, finns rundbågeformade nischer i väggen

PORTAR/INNERDÖRRAR - Portal utan dörr, segmentformad, leder från koret till sakristian i sydöstra hörnet. Entré till kor från söder: En trefyllnadspardörr med spröjsat glas i de övre fyllningarna samt med ett rikt spröjsat överljus med tresidig avslutning uppåt. Entrén har ett vindfång, med pärlspontpanel i taket, mellan ytter och innerdörrar. Spegeldörrarna är målade i ljusgrå kulör, med ljusare grå fyllningar. Överljuset är ett enluftsfönster med icke öppningsbar inner- och ytterbåge.

FÖNSTER - Se långhus. Bakom altaruppsatsen finns en medeltida rundbågeformad nisch, med en fönsterkarm av ek och ett senare tillkommet gult antikglas. I karmen, mot sakristian, sitter ett kallvridet järn i kors med en ring i centrum.

TAK - Flackt tunnvalv av trä. Två sektioner. Topp och rotmonterade handhyvlade brädor. Bemålat med lika kulörer som långhus. Motiven inom bruna kartuscher, upplysningstid. Förgylld text på svart botten. I centrum "För vår jord är i himlom" ovan en Kristusgestalt. Mot söder: "Och förlåt oss wåra synder, såsom och vi wi förlåta them oss skyldige äro", "Inled oss inte i frestelsen" samt "Utan fräls oss ifrån det onda". Mot norr: "wårt dagliga bröd gif oss i dag", "oss ditt rike, såsom i himmelen, så och på jorden", "tillkomme ditt rike" mot väster "amen" samt "Helgat varde ditt namn". Motiven i varje kartusch föreställer en manlig person med blått kläde och röd mantel, ibland med vingar ibland utan. Personen blickar mot en öppning i himlen där Javetecknet, en fågel eller en ängel sträcker sig ner mot personen i fråga. bakom altaruppsatsen finns en fyrkantsbjälken täckmålad i vit kulör. I västra delen av taket finns en trälucka till vinden.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret är putsat och avfärgat i vit kulör. Skivan är av trä och täckmålad i vit kulör. På baksidan av altaret sitter en liten trälucka med en romb som dekoration till ett litet skåp i altaret. Altaret står ca 50 cm från korväggen.

ALTARUPPSATS - Polykrom altaruppsats av ek från 1600-talet. Rundbågeformad altartavla i corpus målad på trä (kraftigt retuscherad) föreställande sista nattvarden. omges av förgylld beslagsornamentik. På ömse sidor, omgivna av marmorerade kolonner står Moses med två "sten" tavlor och Johannes med en bok och kalk. Snidade trä dekorationer, vars mitt utgörs av en lagerkrans med i norr en rund trätavla med motiv av Adam och Eva i paradiset och i södra delen en rund trätavla med Josef, Maria och Jesus barnet i stallet. Längst upp en trekantsgavel, därunder Jesus på korset omgiven av Maria och Johannes. Altaruppsatsen är målad med täckande färger i kulörer som blått, rött, rödbrunt, svart och förgyllningar. Under bef. texter syns spår av andra texter.

ALTARRING - Altarring från 1700-talet. Altarring/barriär: Koret avdelas i två delar av den tresidiga altarbarriären av trä. Knäfall och överliggare är klädda med mörkrött kläde ("plysch"). I södra delen finns en öppningsbar sektion. En likadan, idag ej öppningsbar, sitter på norra sidan. Ramverket är täckmålat med en mörkbrun kulör med svarta grova marmoreringar. Balusterdockorna är spolformade och täckmålade i ljusgrå kulör med grov svart marmorering.

PREDIKSTOL - Predikstol samt ljudtak från 1600-talets förra hälft. Predikstolen är uppdelad i tio rektangulära fält i två rader och i bildfälten syns spår efter två målningsepoker, där i vissa fält en text blivit påförd över en äldre figurmålning. De övre bildfälten omfattas av spolformade halvkolonner, medan de nedre bildfälten omfattas av släta pelare med en enkel fasning mot bilderna. Predikstolen står på ett lådformat fundament av trä med stående brädor i basen. Uppgången sker via en trätrappa, täckmålad i varmgrå kulör, utmed östra väggen, trappbarriären är av senare datum och mot kyrksalen målad med rödbrunkulör och orange fyllningar. Ljudtakets gavlar i renässansstil.

BÄNKINREDNING - Bänkinredning med slutna bänkkvarter. På södra sidan: 2 st bänkrader öster om gången från vapenhuset till långhuset, därefter 8 st bänkrader fram till uppgången till predikstolen. På norra sidan: 1 st bänkrad under läktartrappen i öster. Därefter 12 st bänkrader fram till trappen upp till norra sidans främre läktare. Båda sidornas 2 st bänkrader längst i öster ligger på en ngt högre nivå än övriga bänkrader. Längst bak i mittgången: 1 st bänk utan front. Bänkinredningen är täckmålad i turkosblå kulör, med en rödbrun enkel marmorering på överliggaren. Dörrbladen har kraftiga spegelfyllningar av trä, tjockt bemålade med blomstermotiv på gulvit bottenkulör med gula strimmor. Spegelramen är röd med en mörkare blå kulör på profilen närmast fyllningen. Kraftiga beslag av smide. Skjutreglar. Bänkinredningens sidostycken är släta och uppförd av stående, hyvlade brädor av fallande bredder, på utsidan täckmålade i turkosblå kulör med en " vågformig" lasering i ngt mörkare blå kulör. Lösa dynor med blått tyg. KORBÄNK - I triumfbågen står en klockarbänk med spegelfyllningar i fronten. Målad lika övrig bänkinredning. Idag ligger en plywood skiva i toppen, och bänken används som avställningsyta för gäst- och bönbok. LÄKTARBÄNKAR - Fyra bänkrader, varav de tre främsta i västra läktardelen, är kortade för att ge utrymme åt kör. Täckmålade lika bänkinredningen i långhuset. Öppna sidostycken. Lösa dynor med tyg i ljust grå kulör.

ORGEL - Orgelverk och fasad från Tostareds orgelfabrik från 1986. Stomme av skivmaterial täckmålat i blå kulör med röda lister. Spelbord av omålad fanér.

LÄKTARE - Norra läktaren bärs av 12 st pelare av trä. De sex främre har raka baser och upptill fasade hörn och tärningsformade kapitäl. De sex bakre pelarna är ngt "klumpigare" utformade med ngt spolformade men fyrkantiga pelare med fasade hörn. Kapitälen har en karnisform. Samtliga pelare är målade i blågrön kulör och laserade med en ngt mörkare lasyr. Läktarnas undersidor utgörs av bärande fyrkantsbjälkar och handhyvlade, topp- och rotmonterade, breda plank, täckmålade i gråvit kulör. Norra läktaren västra och östra delen: Golv: 3 -4 st gradänger. 3 st längst i väster, i anslutning till körens plats. Längst i väster ligger en heltäckningsmatta på golv av trä. För övrigt, vid bänkarna, utgörs golvet av handhyvlade brädor, topp- och rotmonterade samt såpskurade. Norra läktaren uppdelas i två delar och avskiljs med en låg skiljevägg av trä. På norra sidan, bakom skiljeväggen mellan främre och bakre norra läktaren, finns en igensatt medeltida, smal, spetsbågeformad, fönsteröppning. Putsen är bemålad med en bladornamentik i brunt, gult och rött, av lika karaktär som målningen i triumfbågsvalvet. Målningen sträcker sig en bit ut på väggen. Skyddsräcke av stående, kantställda fyrkants spjälor, i västra fönstret. Orgelläktare i väster: Golv: Heltäckningsmatta, grågrön. Läktartrappor 2 st: 1 st till orgelläktaren i öster samt till västra delen av norra läktaren. 1 st till östra delen av norra läktaren. Trapporna är av trä och täckmålade i ljust grå kulör. Profilerade handledare och tunna raka räckesspjälor. LÄKTARBARRIÄR - 25 st målningar av bibliska personer i barriärens bildfält. De 6 fälten närmst koret härrör från senare tid då läktaren förlängdes.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - I nordvästra hörnet står en dopfunt med medeltida åttasidig cuppa på en sentida fot. Rakhuggen granit med fasade hörn.

NUMMERTAVLA - 2 st nummertavlor, sammanfogade två och två med trekantsgavlar, med svart botten, förgylld ram och svarta brickor med vita siffror. 1 st tavla, svart botten och gul ram, för siffror, hänger på södra väggen vid predikstolen.

BASUNÄNGEL - 1 st polykrom basunängel hänger i taket, mitt för triumfbågen till koret.

KYRKKLOCKA - 1 st gjutjärnsklocka daterad 1595.