Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE SKÖVDE 4:303 - husnr 2, SANKTA BIRGITTAS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

SANKTA BIRGITTAS KAPELL (akt.)
2002-09-16
Interiörbeskrivning
SANKTA BIRGITTA KAPELL - I stort sett alla delar av kyrkorummet är arkitektritade. Den välbevarade interiören domineras av ett välvt trätak samt av en vinröd altargobeläng. Långhuset har tresidigt avslutade gavlar i öster och väster. Koret är beläget i öster. Innanför entré/vapenhus ligger tambur med toaletter i södra flygeln. Den norra flygeln innehåller i öster samtalsrum, och i väster kontor, sakristia och vilorum.
LÅNGHUS - Istället för bänkar finns stolar, placerade i tre rader mitt i kyrkorummet Rummet är delat genom en mittgång mellan stolarna. Det domineras av det höga, öppna trätaket samt altargobelängen i rött och guld.. Katafalken är centrum i kyrkorummet. Fönstersmygarna är vinklade så att ljuset skall riktas mot denna.
GOLV - Golvet utgörs av rektangulära grå, hyvlade, tvärgående kalkstensplattor.
VÄGG - Väggarna består av grå, tunna kalkstenskvadrar. Strax över golvnivå är ett band av smala, rektangulära, vertikalt placerade öppningar i muren.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Pardörren mot vapenhuset är placerad närmast vapenhuset i en djup nisch, murad som övriga väggar. Dörrbladen av furu är indelad i två speglar med vertikal panel. Dörren går ut mot vapenhuset.
FÖNSTER - Långhuset har mot söder ett högt placerat, stort fönster och mot norr två stycken små fönster. Samtliga är indelade i långsmala, vertikala lufter genom träfärgade spröjsar. Fönstren är placerade i djupa, utåt konande fönstersmygar med fönsterbänkar av kraftiga, utåt lutande kalkstenar. Framför sydfönstret är ett halvgenomskinligt vitt draperi av mycket smala våder.
TAK - Det omålade, välvda trätaket är öppet och följer sadeltakets form. Taket har synliga takstolar av fyrsidiga bjälkar. Taktäckningen består av horisontell öppen panel.
KOR - Koret är tresidigt avslutat i öster väster och av samma bredd som långhuset. Det saknar klar avgränsning mot långhuset. Långhuset domineras av en stor, rumshög altarbonad bakom altaret, som är placerat i öster. Vid sydsidan är en flyttbar ambo.
GOLV - Se långhus
VÄGG - Se långhus
DÖRRAR - Enkeldörr mot krematorium är träfärgad och indelad i sex speglar. Dörren går in mot långhuset.
FAST INREDNING - Huvuddelen av inredningen tillkom 1962.
ALTARE - Altaret består av en kalkstensskiva samt sex symmetriskt placerade kalkstensben.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen består av två kvarter med vardera tre rader av sammankopplade stolar. Stolarna av bok saknar karmar, men ryggar och sitsar är stoppade och klädda med vinrött tyg. Stolarna är placerade ända intill ytterväggarna.
PREDIKSTOL/AMBO - Predikstolen består av en inklädd, brunmålad ambo utan dekor.
ORGEL - Orgeln är tillverkad av Nordfors och co, Lidköping 1969. Den har fjorton stämmor, fördelade på två manualer. Fasaden är enkel och träfärgad med tredelat krön.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen består av en gobeläng, vävd 1947 av Alf Munthe. Gobelängen är vävd i vinröd med guldgult mönster. Gobelängen består av bredare våder, åtskiljda av smalare våder. De breda våderna avbildar var och en ett kors med ansikten över. Gobelängen avslutas nedtill av röda fransar.
VAPENHUS - Vapenhuset består av en ljus, öppen korridor. Innanför porten är på båda sidor låga, utsvängda murar under de höga fönstren, ett stycke utanför väggen. Ovanpå murarna, som utgör bänkar, är en stoppad och klädd dyna. Innanför är, i höjd med bänkarna, planterade, höga växter. Söder om korridoren, på andra sidan en rumshög mur, är kapprum med toaletter. Mellan muröppningarna är en murad, ca 1,5 meter hög holk med en springbrunn. Norr om korridoren finns, på andra sidan en likadan mur ett öppet samtalsrum, sakristia och vilorum.
GOLV - Se långhus
VÄGG - Väggarna består av murade kalkstenskvadrar.
PORT/DÖRRAR - Porten är en brunmålad pardörr. Se vidare interiör. Dörren är placerad i en murad, rektangulär nisch. Över dörren är en omfattning av vertikala, breda brädor. Mellan korridoren och kapprummet i söder är två rundbågiga öppningar i muren och mot norr är en sådan muröppning. Över öppningarna är omfattningar i form av tvärställda kalkstenar.
FÖNSTER - På vardra sida om porten är mot väster ett sexluftigt, brunmålat fönster. Framför fönstren är på varje sida en kalksten. I korridorens södra vägg är ett treluftigt fönster. Fönstret sitter i en murad nisch med kalksten till fönsterbänk.
TAK - Det plana taket består av ohyvlade, breda brädor.
NORRA FLYGELN - Den norra flygeln består ett samtalsrum i sydväst och en korridor i öst -västlig riktning. I korridorens östra del är ett kontor med ett fönster samt söder härom sakristia och vilorum, åtskiljda av en smal korridor med en ytterdörr mellan. I samtalsrummet är ett fönster mot öster och ett mot nordöst. Båda är av samma typ som långhusfönstren mot öster. Kontoret har ett likadant fönster mot sydväst. Rummen har samma utförande som sakristian.
SAKRISTIA - Sakristian har ett treluftigt fönster mot nordväst. Framför fönstret är ett skrivbord. På västra väggen hänger ett krucifix.
GOLV - Golvet utgörs av gråmelerad plastmatta.
VÄGG - Väggen är belagd med vitmålad textilväv.
DÖRR - Dörren är slät och träfärgad.
FÖNSTER - Ett litet rektangulärt, liggande fönster är placerat under Fönstret består av tre vertikala, smala lufter och är placerat i en rektangulär fönstersmyg.
TAK - Taket är av byggplatta och vitmålat.