Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALE HÅLANDA-STOMMEN 5:1 - husnr 1, HÅLANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÅLANDA KYRKA (akt.)
2004-07-15
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Golvet består av lackade bräder utan nivåskillnad mellan långhus och kor. Grå heltäckningsmatta i mittgången.

VÄGG - Väggarna är putsade, avfärgade vita och har en ojämn struktur. Stenblocken kan skönjas genom de delvis tunna putslagren. På norra långhusväggen finns fragment av muralmåleri. Målningarna under läktaren antas kunna vara senmedeltida. Motivet mitt på nordväggen, som bland annat föreställer en kanon, är betydligt yngre. Väggarna i kor och långhus var före år 1900 dekorerade med en målad kvaderstensindelning.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - En speglad pardörr med rakt överstycke åt väster. Dörrbladen är grönmålade med gulmålade fyllningar och rödmålade ramar.

FÖNSTER - Innanfönstren är vitmålade i två lufter vardera, spröjsade till tio rutor.

TAK - Det välvda brädtaket bemålades 1776 av den tyske konstnären Jonas Dürchs. Målningarna utgörs av en stor central målning i takets mitt flankerad av åtta motiv ur gamla (södra sidan) och nya (norra sidan) testamentet. Varje motiv avgränsas av en målad ram. Taklisten är profilerad och marmoreringsmålad i grått och blått, liksom de tre tvärgående dragbjälkarna. Dragbjälken närmast orgelläktaren är avkapad och ersatt med en marmorerad järnprofil.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Lika långhuset. Förhöjt golv täckt av grå heltäckningsmatta innanför altarringen.

VÄGG - Lika långhuset. En djup vitputsad nisch i sydväggen.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - En speglad dörr med rakt överstycke, betsad i vitt, blått och grönt, åt norr.

FÖNSTER - Lika långhuset, ett åt sydöst och ett åt nordöst.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Altare av trä målat i brun kulör och odekorerat. Sammanbyggt med altaruppsatsen.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen härrör sannolikt från 1600-talet och utgörs av en målning i olja på duk föreställande Korsfästelsen omsluten av en bred delvis förgylld ram. Målningen flankeras av två bemålade änglar. Upptill barockvoluter och tre bronserade putti hållande girlanger samt överst ett kors omgivet av strålglans. Överstycket är brutet och marmorerat i rött. Altartavlan täcktes med svart tyg 1911 och Thorwaldsens Kristus placerades på altaret. Detta arrangemang avlägsnades vid konservatorsarbeten 1935.

ALTARRING - Altarringen är ett lokalt arbete tillverkat 1880 av Bernhard Karlsson. Svarvade och marmoreringsmålade dockor i grå kulör med listverk i guld. Blåmålad sockel. Ingång i norr. Armstöd och knäfall stoppade och klädda med blått tyg.

BÄNKINREDNING - Sluten grönmålad bänkinredning i två vägganslutna kvarter omfattande tio bänkrader. Bänkskärmarna är framtill speglade med fyra rektangulära fyllningar, marmoreringsmålade i grönt. Bänkdörrarnas fyllningar är målade i gult, brunt och orange. I skärmarna mot ytterväggarna finns speglar som är äldre än de i dörrarna åt mittgången. Sittbräden och ryggstöd är strålaserade. Stoppade bänksitsar klädda med blått tyg. Bänkarna ombyggdes vid renoveringen 1972.

KORBÄNKAR - Grönmålad korbänk i norr. Blåmålade rektangulära smala spegelfyllningar och dörr åt väster. Den södra korbänken är borttagen med bänkskärmen med polykromt bemålade vapensköldar bevarad och placerad på väggen under fönstret. LÄKTARBÄNKAR - Ålderdomliga öppna läktarbänkar, tre bänkrader i söder och sex stycken i norr. Möjligen härrör bänkarna från kyrkans om- och tillbyggnad vid 1700-talets mitt. Förhöjt skurgolv i bänkkvarteret i norr och grå heltäckningsmatta täcker tre gradänger i söder. Bänksitsarna är stoppade och klädda med blått tyg.

PREDIKSTOL - Predikstolen med ljudtak är ett 1600-talsarbete. Den tresidiga korgen är dekorerad med fält som fortsätter på trappbarriären, i dessa finns målningar av Kristus och evangelisterna. Under den figurativa bemålningen finns textband. Korgens insida är brunmålad och den raka trappan gråmålad. Ljudtaket är sexsidigt och är dekorerat med änglar i triangulära överstycken. Korgen och taket är bemålad i svart, orange, vitt och grönt. Den ursprungliga bemålningen framtogs 1942. På väggen mellan korg och tak finns en draperimålning i blå kulör på bräder.

ORGEL - Orgeln är ursprungligen från 1887 och byggdes av orgelbyggarna Molander & Eriksson, Göteborg. Fasaden ritades av arkitekten Agi Lindegren. Orgelverket renoverades 1922 och ombyggdes 1954 av John Grönvalls orgelbyggeri. Samma firma rengjorde orgeln 1994. Den breda orgelfasaden är grönmålad och är utförd i klassicerande stil. Fasadens fyra fält med orgelpipor avdelas av pilastrar med förgyllda kannelyrer och listverk. Förhöjt rundbågigt mittparti med ett förgyllt Kristusmonogram i en lagerkrans mot rödmålad botten.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp sju runda läktarpelare, målade i turkos kulör med listverk i brunt. Läktaren har ett tresidigt utspringande mittparti. Undersidan är pärlspontad och målad i grå kulör. LÄKTARBRÖSTNINGEN är fältindelad med målningar av Kristus och apostlarna, troligen målade av Jonas Dürchs 1776. Målningarna inramas av smala förgyllda lister. Ramverket är målat i svagt blå ton. Skyddsräcke i trä målat i grå kulör. Över- och underliggare i grått.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Medeltida dopfunt av täljsten från 1200-talet. Rund cuppa, skaft och fot. En spetsflikbård löper runt cuppans överkant samt ett smalt band längre ned och ett på skaftet, målade i guld.

NUMMERTAVLA - En psalmnummertavla i korets södra del av nyare snitt. En rektangulär tavla med vit botten och spetsigt överstycke, står på en grönmålad träfot. Ramen är grönbetsad med smal guldlist.

VAPENHUS - Ej inventerat.

SAKRISTIA - Ej inventerad.

TORN - Ej inventerat.