Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE HÖNSÄTER S:1 - husnr 1, ÖSTERPLANA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTERPLANA KYRKA (akt.)
2003-06-16
Interiörbeskrivning
ÖSTERPLANA KYRKA - Kyrkan, som är syd - nordligt orienterad, består av ett stort och högt långhus med norra partiet avdelat till ett fullbrett kor, vapenhus i tornunderdelen i söder och smalare, vidbyggd sakristia norr om koret. Ett lågt korskrank skiljer koret från sakristian. Det stora, ljusa kyrkorummet har till stor del bibehållit inredning och karaktär från byggnadstiden.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom sidogångar, bred mittgång och tvärgångar. Förutom dörren till vapenhuset finns en dörr/port på västra sidan. Vindfånget bakom en igensatt port i östväggen ombyggdes på 1960-talet till pannrum. Över södra partiet av långhuset är en läktare. Under läktarens södra del finns en underbyggnad på båda sidor av mittgången. Bänkar saknas under läktaren. I norr når bänkarna ända fram till koret.
Långhuset avskiljs från sakristian i norr genom ett lågt träskrank med dörrar. Vid långhusets västra sida, närmast koret, står predikstolen med trappa från norr.
GOLV - Golvet utgörs av längsgående, troligen oljade bräder. I mittgången och i tvärgångarna utgörs golvet istället av slipade, kvadratiska, diagonalt lagda kalkstensplattor i grått och rött.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i ljust rosa. Väggarna avslutas upptill av en bred, profilerad, rödbrun taklist av trä. Listens övre del är dekorerad med grå, målade palmetter. Mitt på östra väggen är två grunda nischer över varandra, vilka markerar en igensatt port med halvrunt överfönster. I långhusets södra del finns utmed öst - respektive västväggen en rest liljesten, varav den västra är dubbel. Mitt i långhuset, norr om sidoingången, är på vardera sida en rest gravhäll. Hällen på östväggen är en porträttgravsten. Stenen var ursprungligen ägnad kyrkoherde Andreas Brink, död 1672, men fick ny inskription över Anders Tidström, död 1790. Väggen mot läktarunderbyggnaden i söder består av smala, vertikala, naturfärgade bräder.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Sydporten mot vapenhuset består av en gråmålad, pardörr från ca 1950. Varje dörrblad pryds av två kvadratiska speglar, marmorerade i blågrönt. Dörren mot vindfånget i väster består av en mycket hög rektangulär pardörr av svängdörrsmodell. Dörren är färgsatt som vapenhusdörren. Varje dörrblad har två nedsänkta speglar samt ett vertikalt metallhandtag. Över dörren är ett halvrunt ljusinsläpp, målat i grått. Dörrarna är placerade i grunda nischer och har profilerade blågröna träfoder. Vindfånget i väster har kalkstensgolv, väggar av samma utseende som långhusväggarna och putsat och målat tunnvälvt tak. Västporten består av en mycket hög, gråmålad pardörr med rundbågigt överfönster. Varje dörrblad har två speglar.
FÖNSTER - Långhuset har åtta större, parvis placerade fönster på varje sida. De sydligaste fönstren ingår i läktarunderbyggnaden. De rundbågiga, vitmålade fönstren har korspost. De båda nedre lufterna är genom träspröjsar indelade i vardera sex smårutor och de övre i åtta stycken. Överst är en rund ruta. Fönstren är placerade i djupa, rundbågiga smygar med inåt lutande fönsterbänkar, putsade och målade som väggarna.
Mot söder är ett fönster på vardera sida av mittgången, nu placerat i läktarunderbyggnaden. De vita, rundbågiga fönstren är spröjsade i vardera fem x två rutor och placerade i putsade och målade djupa smygar. Över läktaren är ett runt, vitmålat fönster vid varje sida. Dessa är spröjsade till en fyrbladig blomma och placerade i djupa, runda smygar. Över västväggens inner - respektive ytterdörr är ett grått halvrunt fönster indelat i två rundbågar samt i mitten en rund ruta.
TAK - Taket är ett tredingstak av slätspont, målat i ljust blått. Taket under läktaren är av vit pärlspont.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaden från 1962 innehåller öster om mittgången ett kapprum samt, närmast ytterväggen, en toalett. Väster om mittgången går en läktartrappa från 1962. Dess nedre del är rak och den övre är svängd. Stegen täcks av grå plastmatta liksom läktarunderbyggnadens övriga golvytor. Ett träräcke är fäst vid väggen. Under trappan finns förrådsutrymmen med dörrar framför. Taken täcks av vit pärlspont och väggarna av plywoodskivor.
KOR - Koret avgränsas mot långhuset genom två trappsteg samt mot sakristian i norr genom ett ca tre meter högt korskrank. Mellan sakristian och koret öppnar sig en vid, rundbågig, perspektivisk triumfbåge, inramad av en målad fris från 1924. Koret är fullbrett, medan sakristian är smalare och tresidigt avslutat. Altaret är placerat söder om korskranket och på varje sida om detta, ovanpå skranket, är en nummertavla. Den runda altarringen är placerad ca en meter från skranket. Altaruppsatsen är infälld i skranket och utgör en del av detta. Vid korets östra sida står en dopfunt och vid den västra predikstolstrappa och ett piano.
GOLV - Korgolvet utgörs av längsgående breda, oljade breda bräder. Det är förhöjt jämfört med långhuset. Innanför altarringen är golvet ytterligare förhöjt. Det täcks här av en ljusbrun heltäckningsmatta.
VÄGG - Östra och västra korväggen är en fortsättning på långhusväggen. Mot norr är en vägg med hög och vid triumfbåge. I triumfbågen sitter ett skrank, som är ådringsmålat i gulbruna färger. Skranket avslutas upptill med en gråmålad fris av rundbågar i relief. På vardera sidan av altaret pryds skranket av två höga, ljusblå speglar. Närmast ytterväggarna är på varje sida en infälld dörr. Dörrar och speglar inramas av smala guldfärgade lister.
Triumfbågen inramas av en bred, målad grå bård med akantusornamentik i guld, målad 1924. I akantusmönstren är infällt tre medaljonger med evangelistsymbolerna samt två urnor.
DÖRR - Dörrarna är ådrade i samma färger som skranket. Varje dörr pryds dessutom av två höga, smala, vertikala speglar med grå ramar samt härunder av ytterligare två speglar.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Träaltaret, troligen 1877, är ådrat i brunt. Sidorna pryds av speglar ådrade i en blå nyans.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning, troligen från 1877, består av fyra kvarter. De södra kvarteren innehåller elva bänkar och de norra tio bänkar. Bänkskärmar, målade som gavlarna, finns på båda sidor av tvärgångarna, samt mot koret. Bänkarna saknar undergolv, men sammanbinds vid golvet av gråmålade bjälkar. De svängda gavlarna är smalare upptill och nedtill samt har ett bredare mittparti. De är marmorerade i blågrönt med röda strimmor. Bänkkvarterens insidor är målade i samma grågröna färg. Bänkinredningen är troligen den ursprungliga.
PREDIKSTOL - Den ursprungliga predikstolen från 1870-talet är polygonal och dekorerad med rika sniderier. Överst är en rödmålad fris av löv samt en guldärgad akantusranka. Varje sida pryds av en snidad fyrbladig, guldfärgad blomma, inskriven i en blå cirkel. Varje cirkel är placerad i en nedsänkt, gråmarmorerad spegel innanför en rödmarmorerad ram. Korgen pryds nederst av en brun bladhölsterfris. Predikstolen vilar på en korsformad, gråmarmorerad fot med snidade konsoler. Ett åttakantigt ljudtak är rikt snidat med genombruten akantuslist överst och genombruten bågfris under kanten. Under taket är en skulpterad, guldfärgad nedhängande duva. Taket kröns av ett guldfärgat klot med kors. Den raka trappan från norr har ett blått och brunt skrank med spegeldekor.
ORGEL - Orgeln är tillverkad 1879 av PL Åkerman, Stockholm. Dess spelbord är vänt mot söder. Orgelverket innehåller en manual, sju stämmor och pedal. Fasaden är trappstegsformad med högre mittparti. Piporna är genom pilastrar indelade i ett rundbågat fält vid varje sida samt två mittfält. Den gråmarmorerade fasaden pryds av profileringar och guldfärgade lister. Vid varje sida är en skulpterad urna (?). Den spetsvinklade mittfrontonen kröns av en reliefängel samt överst av en skulpterad lyra, båda guldfärgade.
LÄKTARE -Läktaren från 1870-talet vilar på sex fyrsidiga pelare, varav fyra är placerade utmed mittgången. Pelarna har blinderingar. De fyra nordliga är marmorerade i blågrönt och de två sydliga är brunmålade. Läktaren har brett, rundat och utsvängt mittparti. Det gråmarmorerade läktarbröstet är dekorerat med ljusblå kvadratiska speglar med utsparade, grå fyrpass. Utmed övre sargen går en bågfris och utmed den nedre en snidad, geometrisk bård av guldfärgade smala lister. Mitt på den utsvängda balkongen finns en blå, rektangulär spegel. I spegeln är ett genombrutet guldfärgat akantusmönster med en lyra och en trumpet. Läktargolvet täcks av heltäckningsmatta. På varje sida av orgeln finns fyra gradänger.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av ett guldfärgat träkors, över vilket en snidad vit klädnad hänger. Korset är placerat i en rödmålad rundbågig nisch i skranket ovanför altaret. .
ALTARUPPSATS -Altaruppsatsen består av det kraftigt uppskjutande, brunmarmorerade mittpartiet av korskranket. Den är uppbyggd av pilastrar vid altartavlans sidor, en spetsvinklad fronton överst samt ett blåmålat understycke med guldfärgad växtdekor. Uppsatsen kröns av en skulpterad urna vid varje sida samt av ett guldfärgat akantusornament i mitten.
ALTARRING -Den rundade altarringen från byggnadstiden består av ett helt, blåmarmorerat skrank. Skranket är dekorerat med grå kvadratiska speglar med utsparade, blå fyrpass. Fyrpassen omges av blå lister. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med mörkröd sammet.
DOPFUNT - Dopfunten, troligen 1200-tal, har en kalkformad medeltida cuppa med geometrisk bård i relief utmed mynningen. Under cuppan är en vulst. Den tärningsformade foten från 1924 pryds av ett palmblad i relief i varje hörn.
NUMMERTAVLA - De svarta nummertavlorna, troligen 1877, har ljus, profilerad ram samt två ljushållare. Vid varje sida finns en guldfärgad kolonnett samt ovanpå överstycket guldfärgad, rikt skulpterad, genombruten akantusornamentik.
VAPENHUS -
GOLV - Golvet består av stora rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Väggarna är slätputsade och gulmålade. Utmed östväggen, norr om fönstret, är en rest liljesten. Söder om östfönstret är en rest gravhäll. Utmed västväggen står två gravhällar. På vardera sidan av dörren mot långhuset i norr är ytterligare en rest liljesten och på vardera sidan av sydporten en gravsten, troligen 1700-tal.
PORT - Porten består av en hög, rektangulär vitmålad pardörr. Varje dörrblad pryds av tre speglar. Dörren mot långhuset - se långhus. Dörren är placerad i en djup, segmentbågad putsad och målad nisch.
FÖNSTER - I väster och öster är ett rundbågigt, vitmålat fönster, spröjsat i två x fem rutor. Fönstren är placerade i djupa, putsade och målade nischer.
TAK - Taket består av vitmålade träskivor
SAKRISTIA - Sakristian är belägen bakom korskranket och tresidigt avslutad. Utmed altaruppsatsens baksida står ett gråmålat skåp med släta dörrar på varje sida. Mellan skåpen är infällt en altarskiva med krucifix. Vid nordväggen står ett skrivbord.
GOLV - På golvet ligger grön heltäckningsmatta.
VÄGG - Se kor.
DÖRRAR - Se kor
FÖNSTER - I norr, nordväst respektive nordöst är ett fönster med samma utformning och placering som långhusfönstren.
TAK - Det brutna trätaket av slät panel är målat i blått med vita moln.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhuset. Våning två, söder om läktaren, har omålat trägolv, putsade gula väggar och tak av vit pärlspont. I söder är ett halvrunt fönster med två rundbågiga och en rund ruta. Dörren mot läktaren är en grå pardörr med tre blåmarmorerade speglar i varje dörrblad. Två trappsteg av kalksten leder till läktaren. En rak trätrappa med inbyggda steg leder vidare upp i tornet.
Våning 3 har golv och tak av omålade plankor och putsade grå väggar. I öster och väster är två parställda, rundbågiga fönster med vardera tre rutor, placerade i djupa smygar. En rak öppen trätrappa leder vidare till våning 4 respektive 5. Dessa har tak och golv av omålade plankor och putsade grå väggar. Mot söder vetter på våning 4 två rektangulära fönster. Mellan våning fyra och fem finns inskriptionen "Bytte bjälklag 94 Arne Gustavsson Lars Andersson ". På våning fem hänger de två klockorna. Bortfallen puts i tornet visar att tornet är uppfört av tegel.