Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV HÅLTA 2:1 - husnr 1, HÅLTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÅLTA KYRKA (akt.)
2003-07-17
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET har små dimensioner och upplevs som intimt. Koret har tresidig avlutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Sakristia finns på korets norrsida. Bänkarna ansluter till västväggen under läktaren. Dopfunten är placerad på korets södra sida, och predikstolen på dess norra.

GOLVET är av lackat trä, nyslipat i mittgång och kor. Golvet från 1950-51. VÄGGARNA är slätputsade och vita, med en bröstning av trä inne i bänkkvarteren. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat i koret. Taket är ljust gråmålat. Tvärs över kyrkorummet går flera tvärbjälkar, målade i mörkt grågrönt. I mötet mellan tak och vägg en bred profilerad taklist, marmorerad i mörkare grönt. Tak och taklist från 1751, med bemålning från 1950-51.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt på korets sydsida. Spegeldörrar med tre fyllningar, målade i grågrön lasering. Mot vapenhuset med rundad ovansida, och i koret med ett halvrunt överljusfönster. Vid koringången finns i muren ett vindfång mellan inner- och ytterdörrar. Dörr till sakristian av motsvarande utseende. Alla dörrar från 1950-51. FÖNSTREN är halvhöga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i gråvitt, och med innanfönster. I ytterbågarna sitter färgade glas i blyinfattning inom bågarnas spröjsning. Från 1950-51. Fönsternischerna är djupa men öppnar sig brett inåt kyrkorummet. Korfönstren är mindre än långhusets. Fönsteröppningarna från 1744-45, långhusets vidgade under 1800-talet.

SAKRISTIA - På korets norrsida, byggd 1950-51, med inredning från samma tid. Golv av gult tegel, gråvita släta väggar och vitt skivklätt tak. Innerdörrarna till förrådsutrymmen och vindfång är spegeldörrar, målade i grågrön lasering likt dörrarna i kyrkorummet. Fönster mot väster. Altare med knäfall mot norrväggen.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av oregelbunden skiffer med en äldre gravhäll (kyrkans äldsta, från 1654), vitputsade väggar och ett gråmålat brädtak. Mot väggarna uppställda två gravhällar, från 1725 respektive 1765. Trappa till läktaren på norrsidan, leder upp till en halvvåning framför dörren i till läktaren, och med en dörr också till trappan vidare upp i tornet. I vapenhusets västra del är alltså takhöjden två våningar. Här syns också nederdelen av tornets träkonstruktion. Ytterportens insida indelad i spegelfält, målad i grågrön lasering. Dörren in till kyrkorummet är en dubbel spegeldörr, målade i grågrön lasering. Mycket små rektangulära fönster i djupa nischer på norr- och södersida. Hela inredningen i vapenhuset från 1950-51.


INREDNING:
ALTARE - Av trä intill östmuren, med släta sidor. Marmorerat i mörkt grågrönt. Från 1950-51.
ALTARUPPSATS - Ett snidat, målat och förgyllt arbete i barock. I det rektangulära MITTFÄLTET en oval krans, som omsluter en relief med den korsfäste Kristus, omgiven av stiftaren och dennes familj. I svicklarna mellan ovalen och den omgivande rektangelns hörn finns änglahuvuden och fruktornament. Detta mittfält flankeras av atlanter (kolonner i form av människor), Petrus och Paulus, och på sidorna om denne uppställning finns vingar med broskverk. UNDERSTYCKET innehåller en låg texttavla med donatorinskription flankerad av änglaprydda konsoler. ÖVERSTYCKET innehåller en medaljong med relief föreställande Kristus som Salvator Mundi, omgiven av ornamentik och änglar med Kristi pinoredskap. Uppsatsen är tillskrivet Hans Swants verkstad, på 1660-talet, och enligt en inskrift gåva till kyrkan 1672. Måleriarbetet möjligen restaurerat 1697 av Niclas Michelsonn. Restuarerad av David Sundbaum 1950-51.
ALTARRING - Flersidig öppen altarring med svarvade balusterdockor. Marmorerad i grönt, dessutom försedd med blomsterdekor på överliggaren. Bemålningen troligen från 1950-51. Öppen mot öster. Knäfall och överliggare av röd sammet. Möjligen från 1744-45.
PREDIKSTOL - Vid korets nordvägg. Består av korg med trappa och barriär samt ljudtak. Korgen och trappan är målade i grått, rött, grönt och svart med förgyllningar. KORGEN är åttkantig med målningar av evangelisterna på sidorna. Målningarna sitter inom pilasteruppburna arkadbågar, och mellan dessa i korgens hörn sitter räfflade pilastrar med änglaprydda konsoler som bär ett krönande listverk. Ovan och under evangelistmålningarna finns rektangulära textfält, under med evangelisternas namn och över har det funnits referenser till bibelställen. LJUDTAKET är sexkantigt, med en profilerad kantlist, genombrutna ornament i underkanten och på krönet genombrutna gavelfält med små urnor. TRAPPANS barriär är indelad i tre pilasteruppburna arkadbågar. Den är målad i grått med grå marmorering i fälten. PREDIKSTOLEN är från 1600-talets förra hälft, ljudtaket möjligen något yngre än korgen. Restaurerad av David Sundbaum 1950-51. Trappan är tillverkad 1950-51, vilket även gäller pelaren som predikstolen står på.
DOPFUNT - Medeltida dopfunt, placerad på korets sydsida. Täljstenscuppa på fot av kalksten. CUPPAN har en fyrpassform med slät utsida. SKAFTET är runt och blir bredare nertill, där det ansluter till FOTEN som även den är rund och bredare nertill än upptill. Troligen från 1200-talets början.
BÄNKINREDNING - Sluten bänkinredning i två kvarter, ansluter med en bröstning till ytterväggarna. Spegeldörrar med rektangulära fält. De två främsta paren har dock, liksom bänkskärmarna mot koret, fälten omramade av pilasteruppburna arkadbågar. Målad i grågrön lasering med grågrön marmorering i speglarna. Numrering på bänkdörrarna. Invändigt är bänkarna målade i rödbrun lasering. Hela bänkinredningen är byggd vid renoveringen 1950-51, med återanvändning av vissa äldre delar. Det förefaller vara så att man återanvänt bänkdörrarnas speglar och satt dem i nytt ramverk. Norrsidans bänkdörr har i sin spegel en marmorering som är av äldre datum. Bänkarnas bemålning från 1950-51.
ORGEL - Orgelfasaden är barockinspirerad i sin utformning. Tre pipöppningar i fasaden, den mittersta bredare och högre. De rundbågiga öppningarna är åtskilda av vridna kolonetter med förgyllda kapitäl, vilka bär upp överstycket i form av gavelfält med barockutformning. Målad i grått med förgyllda ornament. Byggd efter ritning av Ragnar Östberg 1904. Orgelverket byggt av Tostareds orgelfabrik 2001, med nyttjande av några av Olof Hammarbergs pipor från 1951.
LÄKTARE - Läktare i väster buren av 16 fyrkantiga pelare, målade i rödbrunt. Läktarbröstningen är indelad i 13 fält med målningar inom pilasteruppburna arkadbågar, åtskilda av något större refflade pilastrar mellan fälten. Målningarna föreställer apostlarna samt i mitten Kristus som världens frälsare. Troligen uppförd på 1690-talet, och målad av Niclas Michelsonn 1697. Läktaren utbyggd 1904 i samband med orgeln införskaffande, och troligen är hela underredet till läktaren från detta år. Restaurerad av David Sundbaum 1950-51.
NUMMERTAVLA - På korets sydsida. Svart rektangulär siffertavla, omgiven av en gråmarmorerad ram och med skulpterat och delvis förgyllt krön och understycke. Från 1759.