Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ORUST KÄRINGÖN 1:233 - husnr 1, KÄRINGÖNS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄRINGÖNS KYRKA (akt.)
2003-11-12
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är litet och med en väl sammanhållen snickeriinteriör, med grönt och ljust gråvitt som dominerande kulörer. Koret är rakt avslutat, och med ett korgolv som är ett halvt steg högre än i långhuset. En liten markering av gränsen mellan kor och långhus finns vid främre tvärbjälken, där ett smalt väggparti skjuter ut något från långväggarna. Predikstolen är på norrsidan uppsatt vid denna korgräns. Sakristia finns på korets östsida, med ingång bakom altartavlan.

GOLVET är ett obehandlat trägolv, täck av röd matta i mittgång och kor. VÄGGARNA är klädda med en skuggpanel, dvs en profilerad lockpanel, målad i ljust gråvitt, och med en brunröd slät bröstning inne i bänkkvarteren. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat över koret. Taket är ljust grönmålat. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, marmorerad i grått. Tvärs över kyrkorummet går två tvärbjälkar, gråmarmorerade.

INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, genom en dubbel spegeldörr med tre fyllningar, målad i grön lasering med marmorerade speglar. Från byggnadstiden. FÖNSTREN är halvhöga rektangulära spröjsade träfönster, kopplade yngre åt söder, äldre fönster med innerbågar åt norr. Fönstren är målade i vitt med gröna fönsteromfattningar.


SAKRISTIA - På korets östsida, byggd 1952. Inredningen är huvudsakligen från samma tid, med vissa ändringar. Väggar och tak klädda med grålaserad träpanel, dörrar till kyrkorum och vindfång är spegeldörrar, grålaserade.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golvet är ett lackat trägolv, väggar och tak klädda med pärlspont, målad i gråvitt. Trappa till läktaren på norrsidan. Ytterportens insida indelad i spegelfält, av lackad ek. Dörren in till kyrkorummet är en dubbel spegeldörr, från byggnadstiden. Övrig inredning i vapenhuset från 1800-tal, utom ytterporten som är av senare datum. RUMMET EN TRAPPA UPP har en motsvarande inredning. Dörr till läktaren från byggnadstiden.

INREDNING:

ALTARE - Av trä, placerat en bit framför östväggen. Släta sidor, målade i ljusgrått. Troligen från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - Placerat på altarets bakkant. Barockarbete av snidat, vitmålat och förgyllt trä. MITTPARTIETS huvudmotiv är ett krucifix omgivet av en lagerkrans. Målningen flankeras av två kolonnpar med skulpturer emellan föreställande Tron och Hoppet, och utanför dessa vingar med broskverk. Ovanför krucifixet en texttavla med ett bibelcitat: "De, som lære, skulle skinne som Himmelens Skin, oc de, som vise mange til Retferdighed, lige som Stiernene, alltid er evindelige. Daniel 12:13". I UNDERDELEN (predellan) finns en låg målning, föreställande Nattvardens instiftande, och på sidorna om denna skulpterade konsoler som bär upp kolonnerna i mittpartiet. ÖVERST en mindre målning föreställande Kristus med segerfanan, omgiven av ett skulpterat broskverk bladverk och tre mindre skulpturer. Altaruppsatsen är ett arbete av Hans Swant, målat av Baltzar Wuchters 1670. Det var ursprungligen ett epitafium i Morlanda kyrka över prästen Niels Holgersson Arctander, död 1667. Överfördes till Käringöns kyrka 1796 som altaruppsats. Epitafiets tidigare underdel avlägsnades, så att det kunde stå på altaret. Mittmotivet föreställde då Arctanders familj bedjande invid den korsfäste Kristus. Denna mittavla ersattes med den nuvarande 1910. Uppsatsen vitmålad 1870 eller 1910. Bakom nattvardsmålningen finns ytterligare en texttavla.
ALTARRING - Fyrkantig sluten altarring, med fasade hörn. Figursågade balusterdockor, marmorerade i grått med en förgylld list mitt på. Överliggare och knäfall klädda med rött tyg. Från byggnadstiden.
PREDIKSTOL - Placerad på norrsidan, består av korg och ljudtak. Målad i ljust gråvitt med förgyllda lister och dekorationer. KORGEN har fyra sidor i en något oregelbunden plan, med skulpterade och förgyllda symboler (det allseende ögat, lagtavlorna, bibeln, och tro-hopp-kärlek) inom arkadbågar. I hörnen sitter refflade kolonner, uppbärande den profilerade överkanten. Korgen står på en smal fot med nygotiska träskärningar. LJUDTAKET är åttkantigt, med profilerad kant, med nedhängande festonger under och med snäckformade kartuscher ovanpå kanten. Ljudtaket kröns av en krona med lammet med segerfana i toppen. Predikstolskorgen kommer från Fiskebäckskils kyrka och är troligen från 1670-talet, överförd till Käringön i samband med kyrkobygget. Ljudtaket utfört, av Olle Eliasson i Huseby på Orust i samband med kyrkbygget, eller något senare, med vissa delar från 1600-talet (han gjorde även ljudtaket på Gullholmen).
DOPFUNT - Placerad på korets sydsida. Nygotisk utformning, och gråvit, med åttkantig fot, skaft och cuppa. Skaft och cuppa med något insvängda sidor, fältindelade med nygotisk ornamentik. Tillverkad 1901, antingen gjuten i vit cement eller av keramiskt material. På foten stämplad E M S.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning, anslutande till långväggarna. Rektangulära gavlar med utanpåliggande speglar. Bänkskärmar indelade i spegelfält. Alla speglar gråmarmorerade inom grönt ramverk, insidorna målade i rödbrunt. Omskapad 1952 genom en kraftig ombyggnad av bänkarna från 1950.
KORBÄNKAR - Långs norra och södra sidan i koret, slutna, med bänkskärmen indelad i speglar, gråmarmorerade inom grönt ramverk. Från 1950?
LÄKTARE - I väster buren av fyrkantiga dekorativt utformade pelare utmed mittgången. Läktarbröstningen är slät, med sex infällda rektangulära målningar, föreställande de fyra evangelisterna samt över mittgången Moses och Aron. Bröstningen är grönmarmorerad med förgyllda lister. Läktaren från byggnadstiden eller senast 1830-talet, målningarna från 1830-talet, övermålade på 1870-talet. Vid renoveringen 1910 framtogs Moses och Aron, av M B Wallström, Lödöse. Evangelistmålningarna framtagna 1952.
ORGEL - Orgelfasaden är med tanke på det begränsade utrymmet i kyrkan förhållandevis liten. Den är tredelad, med bredare pipöppning i mitten, och ett förhöjt parti ovanför detta. Nyklassicistisk uppbyggnad, men med barockinspirerade dekorationer. Byggd 1915 tillsammans med nytt orgelverk av Eskil Lundin, Göteborg.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, placerade på ömse sidor om altaruppsatsen, på korets östvägg. Gråvita rektangulära siffertavlor omgivna av skulpterat och grönmålat ramverk, med ett bladverksmönster. Från 1923, tillverkade av Alf Werner, Käringön.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor: Den äldsta ursprungligen från 1803. Omgjuten 1924 av M. &. O. Ohlsson, Ystad. Den yngre är gjuten 1894 av Joh. A. Beckman & Co., Stockholm.
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - På södra korväggen sitter äldre delar av altartavlan, bl a mittpartiet. (Se altaruppsatsen för ålder etc.)