Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE FORSBY 11:1 - husnr 1, FORSBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FORSBY KYRKA (akt.)
2002-06-25
Interiörbeskrivning
FORSBY KYRKA - Forsby kyrka är en liten enskeppig salkyrka av sten. Mellan långhus och kor är en triumfbåge. Absiden i öster har hjälmvalv. I vapenhuset är inrett en sakristia. Huvuddelen av de medeltida murarna är bevarade, vilket ger interiören en medeltida prägel. Interiören domineras i övrigt av Johan Risbergs 1700-talsmålningar i rokoko.
LÅNGHUS - En triumfbåge skiljer det ursprungliga koret från långhuset. I interiören förstorades korpartiet 1985 genom att bänkar borttogs i sydöst och golvet förhöjdes öster om främsta bänkskärmen. Till långhuset räknas här därför rummet väster om främsta bänkskärmen. Långhuset uppdelas genom mittgång och genom en tvärgång framför sydporten på södra sidan. I väster är en läktare med liten underbyggnad.
GOLV - Långhusets golv utgörs de ca 1,5 metrarna närmast koret av längsgående, gråmålade plankor. Mittgången sluttar närmast koret ned mot långhuset. Även långhusets västligaste parti, med början ca en halv meter öster om läktarbröstet, har golv av gråmålade träplankor. Golvet i mittgångens mellanparti samt i tvärgången utgörs av rektangulära, hyvlade kalkstenar. Under bänkar samt läktarunderbyggnad är ett upphöjt golv av tvärgående plankor.
På sydsidan finns i golvet, väster om bänkinredningen, en lucka med järnring.
VÄGG - Väggarna är slätpustade och vitmålade. Långsidorna är försedda med ca en meter hög bröstning av vertikala brädor. Bröstningen är målad i engelskt rött med profilerad övre list i mörkt grått. Bröstningen utgör bitvis bänkskärm. I långhusets västra del är en läktarunderbyggnad på varje sida av mittgången. Väggarna här består av vitmålade vertikala brädor med målad bröstning i engelskt rött. Nord - och sydväggen är upptill dekorerad med draperimålningar av Johan Risberg. Dekoren, vilken är ca 1,5 meter bred, är gjord i gula och grå nyanser.
Väggen avslutas upptill av en gråmålad, slät list och nedtill av en golvlist, målad i engelskt rött.
PORTAR - På ursprunglig plats i långhusets sydvägg är en gråmålad pardörr , placerad i en grund nisch. Varje dörrblad har fyllning av två rektangulära speglar, marmorerade i blågrått. Ovanför dörren är ett ljusinsläpp, bestående av ett halvrunt fönster, spröjsat i tre lufter. Via ett vindfång når man sydporten. Sydporten består av en segmentbågad, gråmålad pardörr. Dörrbladens fyra rektangulära spegelfyllningar är marmorerade i blågrått. Vindfånget består av ett vitt, murat, slätputsat och utåt konande valv. Öster om det nedre fönstret på sydsidan är en äldre port markerad i putsen.
INNERDÖRRAR - Dörren till vapenhuset består av en gråmålad, segmentbågad pardörr. Varje dörrblad har fyllning av två rektangulära speglar, marmorerade i gråblått. Dörren sitter i en mycket djup murad, utåt konande segmentbågad nisch.
FÖNSTER - Långhusets fyra östliga fönster, två i norr och två i söder, sitter parvis placerade. Långhuset har ytterligare ett fönster på nordsidan, väster om de föregående. De rundbågade innerbågarna har enkla, gråmålade foder. Innerbågarna är indelade i 20 rektangulära lufter samt i överstycket i tre triangulära lufter. Dessa är genom blyspröjsar indelade i smårutor med olikfärgat s.k. antikglas. Fönstren är placerade i utåt konande fönstersmygar. Dessa är målade och putsade som väggarna.
TAK - Långhuset har ett plant trätak, något avfasat mot väggarna. Taket är täckt med en målad rokokodekor av Johan Risberg. Runt hela taket går en grå palmettfris på röd botten. Figurmotiven är samlade i tre kvadrater. Den östligaste skildrar Kristi uppståndelse inuti en medaljong. Medaljongen omges av olika växt - och bladfriser. I varje hörn är en ängel med textband. Den mellersta kvadraten innehåller en cirkel som visar Kristus på domens dag. Bilden skildrar hur människorna döms till himmel respektive helvete. Cirkeln omges av pärlstavsbård samt äggstavsbård. I hörnen finns änglar med textband. Den västligaste kvadraten skildrar hur människorna i Forsby stiger upp ur sina kistor på domens dag. Här är även kyrkan samt klockstapeln avbildad. Kyrkan har ett mittorn och vapenhus i söder. På bårder mellan fälten sitter även textband. Färgerna går i grå och röda toner på vit botten. I taket över läktaren finns två dekormålade trärör. Enligt uppgift hängde här, innan klockstapeln fanns, repen från klockorna, som då fanns i ett torn.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Små läktarunderbyggnader i långhusets västra del utgörs i norr av en garderob samt väster om denna av läktartrappan. I söder finns i västra partiet ett förvaringsutrymme för textilier, som man når genom en dörr från mittgången. Tidigare utgjorde utrymmet sakristia. Underbyggnaden är gjord av vita, vertikala brädor med målad bröstning i engelskt rött.
KOR - Det ursprungliga koret, öster om triumfbågen, är rakt samt lägre och smalare än långhuset. Det avslutas i öster med en lägre och smalare absid med hjälmvalv. I absiden står altaret med altaruppsats, något utskjutande i kordelen. Bakom altaruppsatsen är ett fönster. Väster om triumfbågen, utmed de smala gavelpartierna, är predikstolen placerad på nordsidan och dopfunt samt nummertavla på sydsidan. I koret ligger en yllematta i gröna och blå nyanser. Mattan från 1953 är komponerad av K Ingelög
GOLV - Korgolvet ligger på en högre nivå än långhusgolvet. Det utgörs av rektangulära, hyvlade kalkstensplattor. Utmed korets sydvägg, vid dopfunten, är en halvcirkelformad yta av golvet ytterligare upphöjt. Även innanför altarringen är golvet upphöjt. Golvet består här av tvärgående, bruna golvbrädor.
VÄGG - I koret är en medeltida triumfbåge. Korväggarna är slätputsade och vitmålade och har likadana draperimålningar som långhuset. På korets nordvägg är ett gråmålat textband med inristad och senare rödmålad latinsk inskription: XIII KL AUG DED MCXXXV ANN. (Överlämnad den 13 augusti år 1135)
FÖNSTER - Det segmentbågade, gråmålade korfönstret i söder är indelat i åtta lufter, spröjsade till smårutor med hjälp av blyspröjsar. Fönstret sitter i en segmentbågad, utåt konande fönstersmyg. Det segmentbågade absidfönstret är indelat i fyra lufter, spröjsade i smårutor genom blyspröjsar. Även detta sitter i en utåt konande, segmentbågad fönstersmyg.
TAK - Innertaket är en fortsättning på långhusets tak. En målning av Johan Risberg skildrar, i en kvadrat med något svängda sidor, Kristi födelse. Motivet omges av bladfriser och akantusbårder.
FAST INREDNING
ALTARE - Det fasta stenaltaret är troligen medeltida. Altarskivan utgörs av en kraftig, slipad kalksten. På altarets baksida finns en trälucka för nattvardskärl med kraftiga järnbeslag och rektangulär nyckelskylt. På altaret är placerat ett skulpterat krucifix från 1600 - eller 1700-tal.
BÄNKINREDNING - Kyrkan har två slutna bänkkvarter på sydsidan och ett på nordsidan. I norr finns fjorton bänkar. Sydsidans östliga kvarter innehåller tre bänkar och det västliga sju stycken. Bänkkvarteren är skiljda genom den smala mittgången och på sydsidan genom en tvärgång. De når ända intill ytterväggarnas bröstning. Bänkarna står placerade på ett förhöjt golv av grå, tvärgående brädor.
Bänkarna har något lutande ryggbrickor. Bänkinredningen är invändigt målad i engelskt rött. Dörrarnas insidor är dock försedda med svarta marmoreringar på gulröd botten. Bokstöden är ådringsmålade i grått och gulbrunt. Utsidan av dörrar och gavlar är ådrade i grått. Dörrspeglarna har blå marmoreringar med grå ramar. Sarger är målade i mörkt grått.
PREDIKSTOL - Predikstolen från början av 1600-talet i provinsiell barock har polygon korg. I hörnen är skulpterade, joniska svarta pelare med målad växtdekor i gult och rött. Över och under pelarna är bl.a. målade svarta tulpaner på blå botten. Mellan pelarna står, i små portaler, Kristus, Jakob, Johannes och Petrus. Figurerna är målade i gult och rött. Över varje person är ett skulpterat änglahuvud med vingar. Under figurerna är röda textband med namnen skrivna i svart. Predikstolen har profilerade sarger samt nedhängande skulpterade och polykromt målade medaljonger och vindruvsklasar. Under predikstolen är istället för fot en grå brädskärm. Trappan från öster har profilerad sarg samt brunmålad skärm med gråvita speglar. Predikstolen har ett sjusidigt rikt skulpterat och målat, plant ljudtak. Under kanten finns nedhängande fruktklasar samt ovanpå skulpterade, gröna bladvoluter mellan änglar. Änglarna bär olika pinoredskap. Färgerna är framför allt svart, grönt och rött. Under takets mitt är en nedhängande, skulpterad duva.
ORGEL - Orgeln är tillverkad av 1897 av CA Herngren, Lidköping. Den ombyggdes 1954 men återfick delvis på 1990-talet sin ursprungliga romantiska karaktär. Spelbordet är vänt mot söder. Fasaden består av gråmålade pilastrar med guldfärgade profileringar. De lägre sidostyckena kröns av vardera en skulpterad volut och en urna, båda i guld. Det uppskjutande mittpartiet kröns av en två urnor och mellan dessa ett guldfärgat änglahuvud med strålgloria.
LÄKTAREN - Läktaren från 1860-talet vilar på sex runda, gråmålade pelare. Övre delen av läktarbröstet består av svarvade, vitmålade balusterdockor sammanhållna av en profilerad, blåmarmorerad sarg. Bakom balusterdockorna är en grå skärm. Nedre delen av bröstningen utgörs av en grå skärm mellan profilerade lister, marmorerade i blått.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen i barock är ursprungligen från 1600-talet. Den hopfogades och kompletterades 1933. Den består av en bild med en Kristusfigur i en åttkantig blå mittspegel. Kristus har en segerflagga och strålgloria samt bär ett höftkläde. Runt spegeln är målad grå växtornamentik på brun botten. Vid varje sida är ett skulpterat svärd i en volut, målat i guld på blå botten. Altartavlan kröns av två vapensköldar. Voluten i söder är tillverkad 1933 liksom sockeln. På denna hylla har placerats fyra skulpturer föreställande två små kvinnor i mitten, (Maria?), evangelisten Markus i norr och i Lukas söder. Figurerna är målade i bl.a. guld.
ALTARRING - Altarringen är rund och placerad intill altarbordet. Den består av en balustrad av svarvade, gråmålade balusterdockor. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med gult - och grönrandigt tyg.
DOPFUNT - Dopfunten av sandsten från tidig medeltid har uttömningshål. Cuppan är cylindrisk med konande nederdel. Foten är uppåt konande. Mellan cuppa och fot är en dekorvulst.
NUMMERTAVLOR - En nummertavla hänger vid triumfbågen på södra korväggen. Den vita, rektangulära tavlan har en grå ram och kröns upptill av en skulpterad, genombruten lyra, två korslagda trumpeter och två horn. Instrumenten är målade i guld.
KISTA - På långhusets södra sida är i västra delen en mycket ålderdomlig järnkista med välvt lock, beslag och lås.
ÖVRIGT - Kyrkan äger också bl.a två elektrifierade ljuskronor av malm och en av mässing och tio ljusarmar av mässing. Bakom dopfunten, utmed södra långhusväggen är ett högt och smalt, vitmålat fönsterbord med en Kristusskulptur av gips efter förlaga av Thorvaldsen.
VAPENHUS - Vapenhuset från 1933 inreddes 1985 till sakristia. Här står ett 1920-tals skrivbord, två stolar bl.a. Utmed västväggen är ett litet altare bestående av en träskiva utan underrede. Söder om altaret är ett förvaringsskåp med dubbla, gråvita dörrar prydda av två speglar var.
GOLV - Vapenhusets golv består av grå heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade, förutom över textilskåpet där väggen är klädd med vertikala, vita brädor.
PORT - Vapenhusets södra port har nya inner - och ytterdörr. Båda är gråmålade med fyra rektangulära speglar, ådrade i blågrått.
TAK - Vapenhuset har snedtak av tvärgående, vitmålade brädor.
SAKRISTIA - Se vapenhus