Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE HAGELBERG 4:1 - husnr 1, HAGELBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hagelbergs kyrka (akt.), HAGELBERGS KYRKA (akt.)
2002-08-20
Interiörbeskrivning
HAGELBERGS KYRKA - Kyrkan utgörs av ett långhus, där västra delen avdelats till vapenhus med läktartrappa samt fullbrett kor med sakristia invid predikstolen. Kyrkorummet har huvudsaklig prägel av 1700-talets stilideal.
LÅNGHUS - Långhuset uppdelas genom en mittgång. I väster är en läktare med underbyggnad.
GOLV - Golvet utgörs av längsgående breda brädor. Under bänkarna är golvet upphöjt och består av smala, lackade brädor av gran.
VÄGG - Väggarna ät slätputsade och vitkalkade. De avslutas upptill av en taklist, målad i gråvitt samt ljust blått. Infälld i sydsidans västvägg är en dubbel liljesten av sandsten. Den nedåt något konande stenen avbildar två stycken stiliserade träd i relief.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren mot vapenhus i väster utgörs av en gråmålad pardörr i svängdörrsmodell med dragring av mässing. Dörrbladen har nedtill vardera en spegel med rödbrun ram samt upptill ett glasfönster, spröjsat i sex rutor. En infälld pardörr till förråd under läktaren är placerad norr om vapenhusdörren. Den dörren är gråmålad med liljestensliknande dekor i form av trianglar samt stiliserade träd i mörkare grått. Även läktarunderbyggnadens förrådsdörrar mot norr och söder dörrar är infällda i väggen och svåra att upptäcka.
FÖNSTER - Långhuset har två fönster på vardera syd - och nordsida. De spetsvinklade, gråmålade innerbågarna är indelade i vardera fyra lufter. Varje luft är i sin tur spröjsad uppdelad i sex rutor genom profilerade träspröjsar. Fönstren sitter i utåt konande, segmentbågade, djupa fönstersmygar, putsade och målade som väggarna. På läktarvåningen finns ett mindre, rektangulärt, gråmålat fönster, placerat mot väster i en utåt konande fönstersmyg.
TAK - Taket är ett välvt trätak av smala, släta brädor, målade i ljust blått. Taket är avfasat mot väggarna.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Kyrkan har en mindre läktarbyggnad av vita vertikala brädor i långhusets västligaste parti. Läktarunderbyggnaden inrymmer förvaringsskåp på båda sidor om mittgången.
KOR - I norra delen av koret är en sakristia, nordöst om predikstolen,. Sakristian är av trä och hopbyggd med predikstolen. En korbänk är placerad utmed sydväggen liksom dopfunten, en liljesten och en stavkorshäll. Altaruppsatsen är placerad mellan korfönstren och nummertavlorna vid dess sidor. Kormattan från 1990 är tillverkad av Einar Bergstrand.
GOLV - Korgolvet, vilket ligger på en högre nivå än långhusgolvet, består av längsgående, gråmålade, smala brädor. En ytterligare upphöjning av golvnivån innanför altarringen utgörs av längsgående, oljade brädor.
VÄGG - Koret är tresidigt och av samma bredd som långhuset. I öster, bakom altaruppsatsen, är en djup, segmentbågad nisch, ca 1,30 meter ovanför golvet. Korväggen har samma beläggning som långhusväggen. Utmed korets södra vägg finns en liljesten och en stavkorshäll med kantlist. Liljestenen i öster har ristad dekor av hjärtpalmetter . Stavkorshällen i väster har reliefdekor innehållande ett stavkors samt stiliserat träd.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i nordöst och ett i sydöst. De gråmålade innerbågarna är segmentbågade, smala och indelade i två lufter. Blyspröjsar indelar sin tur lufterna i smårutor med s.k. antikglas. Fönstren är placerade i segmentbågade, utåt konande fönstersmygar, putsade och målade som väggarna.
TAK - Taket utgör en fortsättning på långhusets välvda trätak .
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1910-taletär gråmålat och tillverkat av släta brädor.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen från 1919 består av två kvarter, uppdelade genom en mittgång . Bänkarna står direkt intill ytterväggarna, placerade på ett förhöjt, lackat brädgolv. Varje bänkkvarter innehåller elva bänkar. Den öppna bänkinredningen har rektangulära, gråmålade gavlar. Gavlarna har dekor i form av nedsänkt, räfflad spegel i ljusare grått samt överst horisontell rödbrun list. Ryggar och sitsar är ljust bruna och ryggarna försedda med speglar. På de främre bänkskärmarna finns speglar, dekorerade med geometriska akantusmönster i vitt och mörkt grått innanför rödbrun ram. Under bänkarna finns bänkvärmare. Utmed södra korväggen är två slutna korbänkar, vända mot varandra. Ingången är från öster. Den södra bänken har uppsvängd ryggbricka. Bänkskärmen mot norr är dekorerad som långhusbänkarnas skärmar.
PREDIKSTOL - Den avlånga predikstolen från 1600-talet är placerad i öst - västlig riktning utmed norra korväggen. Den består av ett tvåvånings, gråmålat skrank, vilket är vinklat och utvecklat till en korg i väster. Övre våningen är indelad i fem speglar, omgivna av snidade ramar med akantusslingor och voluter i rött och guld. I speglarna finns skulpturer av de fyra evangelisterna samt Kristus med sina respektive symboler. Figurerna är målade i grönt, guld och vitt på en grå botten med enkel rödgrön blomdekor. (delvis målad på klistrat papper) Under varje figur är en vegetativt dekorerad spegel med respektive namn i vitt på svart botten. Under de nedre, profilerade sargerna finns nedhängande, snidade medaljonger. Predikstolens nedre våning är indelad i speglar med målad växtdekor i gulrött på blågrön botten. Predikstolen har ett sexkantigt ljudtak, prytt av bl.a. hörnkonsoler med skulpterade änglar, medaljonger runt övre kanten samt lövsågad kant nederst. Taket har också en målad växtdekor i rosa på grå botten samt marmorerad sarg. Trappan leder upp från sakristian i öster. Se sakristia.
ORGEL - Orgeln från Smedmans orgelbyggeri, Lidköping har sex stämmor och en manual. Fasaden är upptill trappstegsformad med guldfärgat galler. I övrigt är fasaden marmorerad i ljust blått. Orgeln inköptes 1987.
LÄKTARE - Läktaren vilar på fyra stycken grå, fyrsidiga pelare med profilerat kapitäl i blått och mörkgrått. Den gråbruna läktarbarriären består av ett helt skrank med rektangulära speglar i mörkare blågrönt. Speglarna har akantusdekor i gulbrunt samt röda ramar och sarger. Via en trappa i vapenhuset från 1910-talet når man läktaren. Läktaren har lackat brädgolv samt korta bänkar av samma typ som övrig bänkinredning. På norra sidan är sex bänkar och på södra sidan fyra.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen består av en triptyk från 1500-talets slut, på insidan försedd med målningar på duk. På insidan av triptyken är i mitten en calvariegrupp med skalle och korslagda knotor. Flyglarnas insidor består av två speglar vardera. På nordsidan skildras i den övre spegeln den uppståndne Kristus med segerfana samt en sovande vakt. I den nedre spegeln avbildas Jesu begravning. Södra flygelns insida visar i den övre spegeln Kristi himmelsfärd samt i den nedre Tomas Tvivlaren. På utsidan finns målningar direkt på trä. Bilderna på norra sidan avbildar Paulus och på den södra sidan Martin Luther. På fotstycket är en målning på duk föreställande nattvarden. Insidans ramar är svartmålade med figurerna i dämpad färgsättning. Flyglarnas framsida har svart bakgrundsfärg. På grund av sprickbildning föreligger konserveringsbehov.
ALTARRING - Den femsidiga altarringen består av ett gråmålat skrank av samma bredd som altaret. Altarringen har målad 1700-talsdekor av Johan Risberg. På varje sida är en kvadratisk spegel, omgärdad av arabeskornament i gulrött och blågrått samt försedd med inskriptioner. I norr avbildas i de båda speglarna en rödklädd kvinna. Den nordvästra spegeln visar ett pappersark och den västra spegeln en kalk. Den sydvästra spegeln visar kvinnan med röda kläder och den södra en ljusstake. Över bilden står "Ett rykande weke skal jag icke utsläcka."
DOPFUNT - Dopfunten av björk från 1700-talet består av liten klotormad cuppa med lock, spiralsvarvat skaft samt tre volutformade fötter. Skaft och cuppa är vitmålade och fötterna röda. Cuppan har dekor av snidade, grönmålade palmetter i relief. Locket har knopp i form av skulpterad fruktklase, målad i guld. Skaftets reliefdekor utgörs av vinranka med frukter i guld och grönt. Dopskålen är från 1924.
NUMMERTAVLA - Kyrkan har två svarta nummertavlor, triangulära upptill. Den norra tavlan, från 1700-talet, har gulvita lister och träsiffror , medan den södra 1800-talstavlan har förgylld ram med svarvade, guldfärgade hörnknoppar. I koret är en svart nummertavla från 1900-talet.
ÖVRIGT - Kyrkan har ljuskronor av hamrad plåt, troligen från 1915.
VAPENHUS - Vapenhuset är beläget väster om långhuset och är byggt i samma bredd som detta.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovhuggna kalkstenar
VÄGG - Väggen är mot väster slätputsad och vitmålad. I övrigt utgörs väggen av släta, gråmålade, vertikala brädor med grå, räfflad golvlist. Mot öster finns en målad inskription i det halvrunda fältet ovanför innantaket.:
"På dess respektive av sochne mäns beslut är detta Herrens Heliga tempel måladt och prydd. År efter Jesu Christi Börd Ettusen åtta hundra 40 d 8 augusti Dåvarande contrachsprost och kyrkoherde Her doctor EC Grenandeer och L Wettergren var vice pastor och Kyrko verden Joh Olofsson. Joh Svensson, Tåstorp". Härunder är en annan inskription:"RESTAURERADES ÅR 1915".
PORT/DÖRRAR - Porten är placerad i västra delen av en djup, rundbågad nisch. Insidan består av bruna, vertikala brädor. Ett gångjärn av järnsmide är vegetativt utformat. Dörren har ett kraftigt stocklås från en äldre port. I norr respektive söder är en gråmålad dörr med tre speglar och räfflade karmar. Den norra dörren leder in till ett förvaringsutrymme och den södra till läktaren.
TAK - Taket utgörs av vita, breda, tvärgående brädor.
SAKRISTIA - Sakristian, byggd inuti koret, sträcker sig österut från predikstolens skrank till ca en meter från nordöstra korväggen. Ingången från öster utgörs av en gråmålad dörr med två speglar, troligen samtida med predikstol. Speglarna är dekorerade med akantusrankor i gråblått och mörkrött på ljusare röd botten. Över dörren är en profilerad tempelgavel, krönt av tre svarvade, guldfärgade knoppar och två skulpterade voluter. Södra väggen består av en ca två meter hög skärm. Denna är på utsidan gråmålad med profilerad bröstningslist i blått, rött och guld samt överst en glasruta, indelad i smårutor genom utompåliggande grå trälister.