Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM SMEDSERÖD 1:4 - husnr 1, SVENNEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SVENNEBY KYRKA (akt.)
2003-03-12
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - Rektangulärt långhus, med mycket fri golvyta i öster, där också det förhöjda korgolvet går fram drygt två meter. Framför det nordöstligaste fönstret är en dopplats anordnad, med textil på väggen och ett lågt skrank framför radiatorn (se nedan under "dopfunt"). GOLV -Lackat trägolv. VÄGG - Slätputsade ljust gråvita upptill och vitmålade upp till ungefär två meter höjd. PORT - Ingång från vapenhuset i väster och från ett vindfång i norr. Mot vindfånget i norr en dubbel fyllningsdörr med nygotisk utformning, och ovanför detta ett spetsbågigt överljusfönster med blyinfattade färgade glas. Dörrarna mot vapenhuset har samma nygotiska utseende, medan dörrarna in till läktarunderbyggnaderna är vanliga fyllningsdörrar med tre speglar. Alla dörrarna gråmålade med ljust grå speglar. FÖNSTER -Spetsbågiga, blyspröjsade träfönster, utvändigt gråmålade brunmålade, invändigt gråmålade. Glasen är tonade i grönt, blått och lila. Mot söder dessutom ett stort runt fönster med i övrigt samma glasning som de övriga. Fönsterbågar och karmar sannolikt inte ursprungliga, utan troligen från 1937. I väster, bakom och ovanför orgelhuset, finns ett mindre egentligen sexkantigt fönster som släpper in ljus från tornet. Det skyms nästan helt av orgelhuset. TAK - Välvt innertak, klätt med först masoniteskivor och på dessa en vitmålad glasfiberväv. Valvet vilar på kraftiga men enkla gråmålade konsoler på väggarna, placerade mellan fönstren, och ovanför varje fönster ett mindre spetbågigt valv. Nuvarande utseende troligen från 1937, med modernare glasfiberväv. LÄKTARUNDERBYGGNAD - PÅ ömse sidor om mittgången är rum inredda under läktaren. Rummens främre vägg går nästan ända framme vid läktarbarriären. På sydsidan ett samlingsrum och på norrsidan utrymmen för förvaring mm. Läktarens gamla undertak med pärlspont i ett ramverk finns kvar och utgör innertak i dessa rum, som annars har moderna skivklädda väggar med vitmålad glasfiberväv.

KOR - Koret är smalare och femsidigt, skilt från långhuset med en hög spetsbågig korbåge. GOLV - Golvet är liksom i långhuset ett lackat trägolv, men två steg högre. Korgolvet går in en bit i långhuset. VÄGG - Ytterväggar som i långhuset. Bakom altaret en skärmvägg, bakom vilken sakristian är inrymd. Skärmväggen är uppbyggd med nygotiska arkitekturmotiv. Mot kyrkorummet en tredelad uppställning, med tre förgyllda spetsbågiga fält, det mittersta högre och bredare än de vid sidorna, under spetsiga gavelpartier krönta av genombrutna korsblommor. I partierna som vetter mot norr respektive söder finns spetsbågiga fyllningsdörrar under samma typ av gavelparti som på framsidan. Dörrarna leder in till sakristian. Allt är målat i vitt och gult med förgyllningar. Från byggnadstiden. FÖNSTER - Som långhus. Endast tre fönster, två är igensatta. TAK - Taket är välvt, med samma skivbeklädnad och kulör som i låghuset.

SAKRISTIA - Bakom en skärmvägg i koret, och med ett enkelt innertak. Golv som i koret, med matta på. Skåpsinredning från 1977.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. GOLV - Kalkstensplattor. VÄGG - Vita putsade. Väggar in till utrymmen under trapporna av tunt laserat trä, med diagonalställd panel inom ett ramverk. PORT - Dubbel fyllningsdörr av ek, fernissad. TAK - De synliga bjälkarna i undertaket har fasade kanter, och i facken däremellan sitter pärlspont. Vitmålat. Från byggnadstiden. TRAPPOR - Av trä, på norr och sydsida, från byggnadstiden, gråmålade med förråd och toalett under.

TORN - Vapenhus i bottenvåningen. TORNVÅNINGAR - Våningen i läktarplan är mycket hög och motsvarar egentligen två våningar, eftersom det ursprungligen fanns ett stort rosettfönster åt väster här. EN smal trappa leder upp till en dörr, som för vidare upp till våningarna ovanför, vilka är helt oisolerade. GOLV - Läktarplan: Gråmålat trägolv, av äldre datum. Våningarna ovanför: Obehandlade enkla brädgolv. VÄGG - Putsad, vit. PORT - In till orgelläktaren leder en dubbel fyllningsdörr i ett träparti inom en spetsbågig muröppning. Ovanför dörren ett runt egentligen sexkantigt) fönster som för in ljus till läktaren. FÖNSTER -Spetsbågiga gråmålade träfönster åt norr och söder. TAK - Läktarplan: Målat pärlspontstak. Våningarna ovanför: Obehandlade enkla brädtak.

FAST INREDNING:
ALTARE - I koret framför skärmväggen mot sakristian i nordöst. Av trä. Kraftig bordsskiva som skjuter ut över underredet. På framsidan ett förgyllt mönster inom en förgylld ram. Målat i brunröd lasyr. Tillverkat 1963 efter ritningar av Erik Lundberg.
ALTARUPPSATS - På altaret står ett genombrutet träkors, målat brunrött med profilerade förgyllningar. Tillverkat 1963 efter ritningar av Erik Lundberg. I den skärmvägg som altaret står framför satt tidigare en altartavla. Se beskrivningen av koret ovan.
ALTARRING - Öppen femsidig av trä. Målad i blekgult med förgyllda fyrpassformade genombrutna fyllningar. Överliggare och knäfall klädda i blått tyg. Från byggnadstiden.
BÄNKINREDNING -Öppen bänkinredning i två kvarter, fristående från väggarna. De främre bänkskärmarna har ett tätt smalt stolpverk, utanpåliggande mellan brädfyllningar. Målade i turkosblå lasering. Rektangulära gavlar, målade mörkröda med orangegult ådrade fyllningar och turkosa täcklister. Raka säten, målade som bänkskärmarna i turkos lasering. Innanmätet byggdes om och gavlarna gjordes helt nya 1937. Bemålning från Erik Lundbergs arbete i kyrkan 1963.
PREDIKSTOL - På kyrkans sydsida, placerad, i sydöstra långhushörnet. Den består av trappa, korg och ljudtak. Trappan går i vinkel utmed väggen, med ett räcke med smala stolpar och vitmålad med grå steg. Korgen har en åttsidig grundplan. Sidorna har ett nygotiskt arkitekturmotiv föreställande spetsbågiga fönster. Målad i grått med gråblå botten i fönstermotivet. Korgen står på en profilerad fot, som målats vit. Ovanför hänger ett ljudtak, profilerat och med stjärnekrönta spiror över hörnen. Målad brunt med grått och grågrönt, undersidan blå, förgyllda ornament. Korg och trappa från byggnadstiden som kyrkan, men ljudtaket nytillverkades 1937. Korgen sänktes 1953.
ORGEL - Ett förhållandevis litet orgelhus, med en fasad med förhöjt mittparti. Enkla profileringar, gallerverk och smala ståndare med små förgyllda krön. Ljudöppningarna är spetsbågiga och allt är utfört i en enkel nygotik. Målad i grått och ljusgrått. Från 1923, orgelverket ombyggt 1974.
LÄKTARE - I sydväst, buren av fyra fyrkantiga profilerade träpelare. Läktarbarriären har smala fyllningar, spetsbågigt avslutade mellan smala profilerade kolonnetter. Allt under en bred profilerad överliggare, och målat i grått med ljusgrå fyllningar.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Den altartavla som ursprungligen satt i altaruppsatsen sitter nu mitt på läktarbarriären. Den är spetsbågig i formen, en oljemålning på duk med en tunn enkel guldram. Målningen föreställer madonna med barn. Kopia av en av Rafaels madonnor, utförd av Hulda Andersson i Kville omkring 1915.
DOPFUNT - I norra kordelen. Trepassformig cuppa av röd granit, rakt skrånande. Hög trepassformig fot av grå granit. Huggen 1963 efter ritning av Erik Lundberg. Uppställd framför en låg skärm av ljust trä, laserat, avslutad som en hylla med tre svarvade träljusstakar.
BELYSNINGSARMATURER - Elektrifierade malmkronor över mittgången. Arkitektritade mässingslampetter på långväggarna, ritade av Axel Forssén 1937. Lampor över altarring och över läktare av Erik Lundberg 1963.
NUMMERTAVLA - Två väggmonterade på långväggarna, rektangulära av trä med smal förgylld kant; svartmålad tavla, gyllene siffror, 1963.