Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING EKEBO 2:17 - husnr 1, MANGÅRDSBYGGNADEN

 Byggnad - Beskrivning

MANGÅRDSBYGGNADEN (akt.)
2007-04-24
Interiörbeskrivning
Mangårdsbyggnadens bottenvåning har en sexdelad salsplan och en oinredd vind förutom inredda vindskammare mot gavlarna. Byggnaden har i flera etapper ändrats både exteriört (fönstren) och interiört med målet att återskapa ett 1700-talsutseende. I de flesta rummen har innertaken av brädor frilagts från takpapp/väv och vitlimmats (ev. målats vita). De flesta golv består av brädor eller plank som lackats eller såpskurats, antingen nya plankgolv eller äldre brädgolv som befriats från linoleummattor. Fönstren med spröjsindelning i åtta rutor per båge och separata innanfönster är nytillverkade 1985 efter förlaga från 1700-talet som bevarats på vinden, i salen finns äldre fönster från mitten av 1800-talet bevarade med tre rutor per båge. Dörrarna mellan rummen har kammarlås och är ådringsmålade spegeldörrar med tre speglar varav den mellersta är den största med kvadratisk form. Dörrspeglarna är asymmetriskt infästa i dörrbladet så att ena sidan ligger utanpå dörrbladet. . Dörrarna till vindskamrarna har bevarade gångjärn från 1700-talet.

Innanför ytterdörren finns en långsträckt förstuga med vindstrappa. Förstugans väggar och snickerier försågs på 1960-talet med målerier i 1700-talsstil. Till vänster om förstugan ligger köket, innanför förstugan en sal och till höger om förstugan en kammare som fungerat som gårdskontor. Kontoret är ännu inte restaurerat och har relativt moderna tapeter och plastmatta på golvet samt tak av vitmålade hyvlade brädor. Här står en kolonnkakelugn som enligt sagesman målades på 1930-talet med vit oljefärg och dekorerationer i form av festonger mm.

Innanför kontoret ligger ett förmak som restaurerades på 1930-talet. Från restaureringen härrör tapeterna som är schablonmålade efter en bevarad (schablonmålad) tapet som förlaga. Små stycken av en äldre tryckt tapet har bevarats i inramade fält ovanför dörrarna. En kakelugn har tagits bort (vid restaureringen?). Golvet består av smala brädor och har troligen ursprungligen utgjort underlag för linoleummatta.

Salen i husets mitt fick sitt nuvarande utseende 1985 då bl.a. väggarnas tidigare utseende med målad fältindelning återskapades. Golvet av breda tiljor lades in senare då ett tidigare golv förstördes vid en mindre brand. Mot salens nordvästra vägg står en vitkalkad öppen spis, till höger om spisen finns en dörr till kökskammaren innanför köket. Salens övriga dörrar leder till förstuga resp. förmak. Kökskammaren i husets norra del är inte restaurerad och här finns bl.a. ett vävspänt tak kvar. Köket har kvar två överskåp av spontpanel från 1930-1940-talet och en ny bänkinredning har tillverkats i samma material och stil. En ny spismur med järnspis, bakugn och murad spiskåpa har murats 1992 med foton av en äldre spismur riven 1938-39 som förlaga.

Vindskamrarna i gavlarna inreddes på 1950-talet då de målades och tapetserades. Tillbyggnaden mot nordväst från 1902 används som köksfarstu och skafferi, tidigare användes den också som mejerilokal.

Sverker Larsson

Källa: muntlig uppgift vid tillsynsbesöket.