Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKARA METES 3 - husnr 1, SKARA STIFTS- OCH LANDSBIBLIOTEK

 Byggnad - Beskrivning

SKARA STIFTS- OCH LANDSBIBLIOTEK (akt.)
2006-08-08
Interiörbeskrivning
Mittpartiet upptas av ett trapphus med kryssvalv över trappavsatserna. Bottenvåningens östra del var ursprungligen avsedd för biskopen och domkapitlet medan den västra hyste läroverkets historiska och antikvariska samlingar samt senare Västergötland Fornminnesförenings samlingar. Övervåningen har två rumsfiler med boksalar med läsplatser och bevarade väggfasta bokhyllor. Betydande delar av den ursprungliga fasta inredningen är bevarad.

KÄLLA: Byggnadsminnen 1978-1988 - Förteckning över nya byggnadsminnen 1 juli 1978-31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. Riksantikvarieämbetet (RAÄ), (Uppsala: A & W), 1989. ISBN: 91-7192-752-2

"Interiören ger, om man bortser från färgsättningen, ett tämligen ursprungligt intryck. Trots flera ombyggnader, och genom tiderna skiftande användning, finns bottenvåningens stora rum med högt i tak och höga pardörrar kvar och cirka hälften av övervåningens ursprungliga hyllinredning med, av allt att döma, ursprunglig färgsättning och ådringsmålning. Övrig hyllinredning försvann redan vid 1910 års ombyggnad, då övervåningens västra del gjordes om till stora lektionssalar. I och med denna ombyggnad försvann den långa, södra filen, som sträckte sig från öster till väster och som kan ses på Sanfrid Welins fotografi från 1890-talet. Filen bestod av åtta små och ett större rum vars väggar var klädda med hyllor. Väggarna mellan rummen öppnades i stora rundbågade öppningar, liksom de ännu gör i den östra delen. I de nya, stora salar som bildades vid 1910 års ombyggnad, gjordes en i det närmaste likadan taklist som det varit tidigare.

På bottenvåningen delades den norra av de båda västra salarna i två delar 1910, och så är det fortfarande. I den östra delen har däremot rumsindelningen ändrats vid flera tillfällen, men är nu mer lik ursprunget än vad som varit fallet under 1900-talets första hälft. Det som ursprungligen var doamkapitlets sessionssal och förrum är nu en enda sal, där spår i tak och väggar minner om forna väggar och öppningar. I nordöstra delen har ombyggnaden efter 1962 års ritning satt sin prägel på utrymmena. De nya innerväggarna där är uppbyggda av ett synligt ramverk av trä, där överdelen är glasad.

Mycket talar för att vinden inreddes 1910 och att de skåp med glasade dörrar som finns där sattes in då. Senare har tak och väggar klätts med skivor.

Källaren inreddes enligt 1937 års ritning till bokarkiv. Om den vaktmästarbostad som finns markerad på nybyggnadsritningen någonsin funnits, så är spåren av denna bortsopade. I övrigt är källarens rumsindelning i det närmaste intakt.

Sedan huset byggdes har toaletter och hiss installerats.

KÄLLA: Elisabeth Orebäck Krantz "Bibliotekshuset, kv Mete.s 3, Skara - byggnadshistorisk dokumentation av interiören" Skaraborgs länsmuseum, Skara 1995.