Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM KAVLÅS 1:3 - husnr 12, HUVUDBYGGNAD, KAVLÅS SLOTT, CORPS-DE-LOGIE

 Byggnad - Beskrivning

HUVUDBYGGNAD, Kavlås slott, Corps-de-logie (akt.)
2007-05-08
Interiörbeskrivning
Texten är Nils Fredrik Beerståhls, hämtad från "Kavlås, byggnadsminnen i Skaraborg nr 6"

"Det skall ha tagit hela 25 år innan byggnaden stod inflyttningsklar ca 1775, vilket avspeglas i fasta inredningsdetaljer som kakelugnar och tapeter. Dessa präglas dels av tidig rokoko dels av tidig gustaviansk stil. Under 1800-talets senare hälft tillkom en del interiörer i den tidens stil, men det mesta återställdes vid 1920-talets renovering."

"Stora huset" på Kavlås, som är den gängse benämningen på corps-de-logiet i orten, mäter ca 14 x 32 m och består egentligen av fem våningar med en sammanlagd höjd av nära 20 m. Under ungefär halva byggnaden mot gården finns fem tunnvälvda källarutrymmen i rad. I det V av dessa, kommer trappan från bottenvåningen ner men en trappa från markplanet finns också på Ö gaveln. Takhöjden i de tre bostadsvåningarna är: i bottenvåningen ca 2,50 m, i huvudvåningen en trappa upp ca 3,50 m och i gästvåningen två trappor upp knappa 3 m. På samma sätt varierar fönstren i höjd: i bottenvåningen är de tre rutor höga, i huvudvåningen fem rutor höga med en tvärpost under de två översta och i tredje våningen fyra rutor höga. Endast på några ställen i bottenvåningen återstår grönskimrande glasrutor av högre ålder och fönsterhakar av 1700-talstyp. För övrigt har både glas och fönsterhakar bytts ut vid restaureringar och fortlöpande underhållsarbeten och i en hel del fall har också träbågarna nytillverkats.

De flesta dörrarna är typiska för rokokotiden: Låga och breda med en kvadratisk spegel överst, en smal liggande på mitten och en bredare rektangulär nertill. Sådana dörrar finner vi på Tessins Åkerö, som började byggas ungefär samtidigt med Kavlås. I många fall är de ursprungliga gångjärnen och låsarna av enkelt men gediget smide bevarade. Golv och paneler varierar till både material och utförande.

Kakelugnar har från början funnits i de flesta rummen men flera har bytts ut mot öppna spisar eller rivits bort sedan centralvärme installerades. Trapphuset på Kav1ås är placerat mot gården och liksom i många av Wijnblads planer förskjutet något från mitten mot ena gaveln (V). De tre trapploppen med steg av kalksten löper runt en trumma med två vilplan mellan varje våning. In mot trumman är ett enkelt järnräcke med löpande hund-bård överst.

Vinden med en takhöjd av drygt 6 m under nock gör ett mäktigt intryck med rökgångarna, som från alla håll löper samman till de symmetriskt placerade skorstensstockarna. Från början fanns här inga bostadsutrymmen men vid renoveringen på 1920-talet inreddes två små jungfrukamrar vid Ö gaveln och ytterligare två rum avbalkakades vid V gaveln, som förvaringsutrymmen.

KÄLLA: Kavlås, byggnadsminnen i Skaraborg nr 6, Nils Fredrik Beerståhl, Länsstyrelsen & Länsmuseet i Skaraborgs län 1988. ISBN 91-85884-55-3

Sverker Larsson för projektet "Tillgängliga byggnadsminnen i Västra Götalands län" länsstyrelsen 2008-02-27