Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TJÖRN RÖNNÄNG 1:383 - husnr 1, RÖNNÄNGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÖNNÄNGS KYRKA (akt.)
2003-10-20
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET bär trots flera renoveringar prägeln av 1700-tals träkyrka. Ljuset blir dämpat och stämningsfullt genom de tonade glasrutorna. Koret har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett högre. Sakristia finns på korets sydsida.

GOLVET i mittgången är belagd med en röd matta. I koret ligger ett grålaserat trägolv, modernt, och i bänkkvarteren ligger ett gråmålat trägolv. VÄGGARNA är reveterade och vita, med en bröstning av trä inne i bänkkvarteren. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat i koret. Taket är ljust blåmålat. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, marmorerad. Tvärs över valvet går tvärbjälkar, av vilka den närmast läktaren ersatts med ett järnstag.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, Spegeldörrar med tre fyllningar, blåmålade med förgyllningar runt speglarna. Från senare tid. FÖNSTREN är halvhöga spröjsade träfönster med tresidig överdel, målade i vitt med blå omfattningar. Kopplade fönster, med färgade glas i blyinfattning. Sannolikt från 1927.

SAKRISTIA - På korets sydsida, byggd 1974-75, med samtida inredning.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Inredningen från 1974-75, även trappan.


INREDNING:

ALTARE - Rektangulärt altarbord med sidorna indelade i speglar. Speglarna målade i grönt, och med ett förgyllt korsmotiv i den mittersta. Altaret i övrigt målat i grått. Tillverkat 1795. Restaurerat 1927.
ALTARUPPSATS - En stor målning, placerad i altarets bakkant. Motivet är Kristi korsfästelse. Målningen har en rundad och något indragen överdel, och omges av ett skulpterat ramverk, marmorerat med en del förgyllningar. Under den stora målningen finns inom en egen ram en låg men bred nattvardsmålning. Båda målningarna är oljemålningar på duk, limmade på träfiberplatta. Målningarna är sannolikt äldre än kyrkan, troligen 1700-talets början eller mitt. Åsikten har framförts att målningarna är utförda av Christian von Schönfeldt omkring 1735. Restaurerad 1927 av Sven Gustafsson, konserverad 1959 av Thorbjörn Engblad och 1974 av Cornelius Carlberg (lagning av duk och upplimmning på spånskiva, retuschering med mera).
ALTARRING - Sluten rundad av smala svarvade dockor, målade gråvitt med ljusblå band. Överliggare och knäfall klädda i rött. Av äldre datum, möjligen från byggnadstiden, men senare ombyggd. Renoverad senast 1975.
PREDIKSTOL - Placerad på norrsidan. Består av korg och trappa. KORGEN är åttkantig med evangelistmålningar i speglarna på sidorna. Målningarna omgivna av enkelt med profilerat ramverk, målat i blått och med några förgyllningar. TRAPPAN har ett räcke, med en profilerad handledare på ett räcke av figursågade balusterdockor. Målat likt koger. Korg och trappa vilar på ett rakt underrede, i utförande som bänkskärmarna. Predikstolen tillverkad 1795. Restaurerad 1927 av Sven Gustafsson, ommålad 1974 av Cornelius Carlberg.
DOPFUNT - Framför södra bänkkvarteret, vid dörren till sakristian. Av ljusgrå granit i två delar. Sjukantig med skulpterat skaft. Tillverkad 1916. Samma typ som i Tjärnö, Naverstad, Resö, Klädesholmen och Klövedal.
BÄNKINREDNING - I två öppna kvarter utmed långväggarna. Rektangulära gavlar med enkla utanpåliggande fyllningar, så även på bänkskärmarna mot koret. Målad i rödbrunt med blå fyllningar och överliggare. Tillverkad 1927.
LÄKTARE - I väster, uppburen av rundade träpelare med fyrsidiga baser och kapitäl. Målade i blått med guldkanter, läktarens undersida ljusblå. Läktarbarriären är indelad i rektangulära speglar, med apostlamålningar i. Från byggnadstiden, troligen även apostlamålningarna. Apostlamålningarna restaurerade 1927, övriga läktaren ommålad senast 1974.
ORGEL - Nyklassicistiskt orgelhus, förhållandevis lågt på grund av takhöjden. Mittpartiet med tre mindre pipöppningar flankeras av två något högre tureller. Målad i blått och grönt med ljusblå fyllningar samt förgyllda kanter och kronskulptur. Byggd av Hammarberg 1911. Nuvarande orgelverk från 1985, med återanvändning av några av de äldre stämmorna, även detta byggt av Hammarbergs.
NUMMERTAVLA - En nummertavla, placerad på korets södra snedvägg. Vit rektangulär siffertavla, omgiven av en blå slät ram. Från 1927?
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den mindre även med ornament, gjuten i Jönköping 1797; den större klockan är gjuten 1955.