Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG MORUP 11:14 - husnr 1, MORUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MORUPS KYRKA (akt.)
2002-07-11
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS- GOLV- Obehandlat trägolv, troligen av fur under bänkraderna samt i mittgången, lagt från V-Ö. I mittgången ligger en matta av ull i rosa, lila och blå kulör. I söder finns en tvärgång. I norr ligger keramiska plattor i gul kulör där kaminen tidigare var placerad.
VÄGG- Slätputsade och målade i bruten vit kulör. De är rollade och troligen målade med plastfärg. I N och S finns en bröstpanel. Väggen har en utstickande träsockel som är täckmålad i grå kulör med pärlspåntspanel och en bred överliggare med profilerade lister. Samtliga är täckmålade i grå kulör.
PORTAL- Pardörr av trä, slät, täckmålad i gråblå kulör. Enkelt foder av trä. Modernt lås samt äldre kopparhandtag.
INNERDÖRRAR- I väster finns en svängdörr av trä med två släta spegelfyllnader i den nedre delen. Övre delen har fönster med tio spröjsade rutor. Den är täckmålad i ljusgrå kulör. Dörren har ett profilerat foder av trä samt räcke av mässing. Mellan dörrbladen finns ett sammetstyg. Dubbla knoppgångjärn. Tröskel av trä, lackad med smal list av metall. Dörren sitter i en slätputsad, stickbågeformad nisch. En svängdörr återfinns i söder lika den i väster. Dörren har en utbyggd omfattning av trä täckmålad i ljusgrå kulör. Denna smyckas av kannelerade pilastrar av trä med bas och kapitäl och är täckmålad i grå kulör. Sockel och överliggare är profilerade och täckmålade i grå kulör.
Bakom dörren finns ett vindfång. Här ligger ett grått stengolv med sten lagd i mindre rektangulära rutor. Dörrmatta av plast. Golvlist av trä, grå kulör. Väggarna består av en spåntad panel, målad i ljusgrå kulör. Även taket består av en spåntad panel, dock är detta täckmålat i vit kulör och har en enkel vit trälist.
FÖNSTER- Fyra rundbågeformade sexluftsfönster med mittpost samt två tvärposter. Den nedre luften är indelad i sex spröjsade rutor och de översta i fyra rutor. De är täckmålade i gråblå kulör. En del sprickor finns i färgen. Fönstren är tvåglasfönster. De har fönsterhaspar från 1900-talets början. Fönstren sitter i slätputsade nischer och har grunda fönsterbänkar som är penselmålade i ljusgrå kulör.
TAK- Reveterat tunnvalv med vass och hönsnät som sedan är putsat. Bakom finns en träpanel. Taket är målat i en ljusblå kulör och en del sprickor finns. Vid takkronornas infästningar finns fyra små takmålningar. De består av två olika stjärnmotiv målade i gult, blått, rött och brunt. Takfoten består av profilerade lister av trä, vilka är marmorerade i gråblå kulör samt en mörk brun röd list och en list i grå kulör samt en rak list i mörk grå kulör.
ÖVRIGT- Ett votivskepp med smidesstänger med förgyllda kulor. I sydväst vid läktarunderbyggnaden finns trähyllor för psalmböcker, målade i grå kulör. Vid koret finns en handikappramp av trä.

LÄKTARUNDERBYGGNAD- En i norr och en i söder. Mot taket är de öppna. De är uppförda med träväggar, smyckade med rektangulära speglar med avfasade kanter, täckmålade i ljusgrå kulör. Ramverket är i korsform och täckmålat i mörkgrå kulör. Sockeln har också en avfasad kant och är täckmålad i brun-röd kulör.

RUM I NORR- Rummet är öppet utan dörr. GOLV- Golvet består av en plastmatta i beige kulör och här finns en kvartstavslist.
VÄGG- Insidan av väggarna är lika utsidan, dock är de ej smyckade med speglar utan endast målade i ljusgrå kulör. I väster finns mässingshängare monterade på väggen. Här finns också en bröstning med pärlspåntspanel lika långhuset.
ÖVRIGT- I norr finns en garderobsvägg, målad i ljusgrå kulör med släta speglar och runda handtag. Här finns även en klotlampa.

RUM I SÖDER- GOLV- Golvet är lika rummet i norr.
VÄGG- I väster är väggen en skivvägg, rollad i grå kulör.
INNERDÖRRAR- I söder finns en enkeldörr med mässingsknopp och nyckelskylt samt modernt lås.
TAK- I taket finns en nödutgång.
ÖVRIGT- I söder finns garderober samt vask. Här finns också ett skrivbord samt en taklampa lika den i norr.

KOR- Tresidig koravslutning. Koret är upphöjt med ett trappsteg.
GOLV- Trägolv, obehandlat, lagt från N-S. Golvlist av trä med avfasad kant, täckmålat i mörk grå kulör. Vid dörren till sakristian i norr finns trappsteg.
VÄGG- Lika långhuset. I söder finns en stickbågeformad nisch.
INNERDÖRRAR- En enkeldörr av trä i norr med tre släta spegelfyllnader som är täckmålade i ljusgrå kulör. Ramverket är av trä och målat i en något mörkare grå kulör än speglarna. Handtag och nyckelskylt av mässing. Dörrfoder av trä, profilerat, målat i en mörkgrå kulör. FÖNSTER- Ett i norr och ett i söder lika långhuset, dock med färgat glas i lila, grön samt beige kulör.
TAK- Lika långhuset samt tredelad tårtbitsindelning i öster.
ÖVRIGT- I söder finns ett sidoaltare i en nisch. Det är av trä med tre släta speglar målade i bruten vit kulör och smyckas av förgyllda lister samt kors. I nischen finns en målning förställande dopet. Här återfinns även: Ett piano, en ambo, två trästolar samt spotlights fästa i taklisten. Golvur av trä målat i bruten vit kulör med förgyllda lister. Under fönstren finns el-element.

VAPENHUS- GOLV- Stengolv av grå Kinnekullemarmor, lagd i rektangulära rutor med grå fog. Rak golvlist av trä, täckmålad i mörkgrå kulör.
VÄGG- Lika långhuset.
FÖNSTER- Ett tvåluftsfönster i söder, täckmålade bågar i mörk grå kulör med spröjsade rutor. Enkla fönsterglas. Sitter i en slätputsad nisch med fönsterbänk rollad i bruten vit kulör. PORTAL- Hög, rundbågeformad pardörr av trä. Täckmålad i mörkgrå kulör. Den är indelad i sex rektangulära, släta utstickande speglar i varje dörrblad, totalt 12 st. Kopparhandtag.
INNERDÖRRAR- En svängdörr av trä i väster som är indelad i sex släta speglar i varje dörrblad, totalt 12 st. Dörren är täckmålad i mörkgrå kulör. Mellan dörrbladen finns ett sammetstyg i gul kulör. Dörren har två dörräcken av mässing samt gångjärn med knoppar. Rundbågeformat överljus, indelat med spröjsade rutor. Dörrfoder av trä med rundad kant, mörkgrå kulör. Vid dörren finns ett vindfång med en nisch. En skåpsdörr av trä, täckmålad i grå kulör i norr. En pardörr leder upp till vinden. Täckmålad i mörkgrå kulör med sex släta spegelfyllnader. En nisch med svängdörr lika långhuset.
TAK- Pärlspåntspanel, täckmålad i mörkgrå kulör med profilerad taklist i mörkgrå kulör.
ÖVRIGT- Taklampa av glas med delar av mässing. El-element. Ett äldre träskåp med bibliskt motiv, utskurna nischer m.m. En tavla med kraftig förgylld ram. Två stenhällar med inskription, den ena är från 1804. En äldre Series Pastorum tavla med profilerad ram. En modern Series Pastorum-tavla. En ekkista från 1734 med järnbeslag. Svängd trappa av trä med steg täckta med grått filttyg. Skyddsräcke målat i grå kulör och handledsräcke av trä i mörkgrå kulör.

TOALETT- I vapenhuset under trappan i norr finns även en toalett med golv täckt med plastmatta i röd-brun kulör, väggar av skivmaterial, rollade i bruten vit kulör och tak av skivmaterial även det rollat i vit kulör med en profilerad taklist av trä. Här återfinns en klotlampa, vask, WC samt spegel.

SAKRISTIA- Sakristian är belägen i norr. GOLV- Lackat trägolv av furu. Gråmålad profilerad golvlist av trä.
VÄGG- Skivmaterial samt murad vägg täckta med strukturväv i bruten vit kulör.
PORTAL- Täckmålad i grå kulör, profilerad ram.
FÖNSTER- Två rundbågeformade fönster i norr. Det är tvåluftsfönster, englas med lunettbåge. Fönstret har ytter- och innerbåge. Innerbågen är blyspröjsad med färgat glas i blå och gul kulör. Bågarna är profilerade och täckmålade i mörkgrå kulör. Fönstren sitter i nischer och har sluttande fönsterbänkar som är täckt med en vit strukturväv.
TAK- Hållist i taket. Täckmålad i grå kulör. Även taket är täckt med en strukturväv lika väggarna.
KORRIDOR- I söder finns en korridor med garderob i öster och i väster en enkeldörr med släta ljusgrå speglar samt mörkgrått profilerat foder och ett handtag av mässing. Bakom denna dörr finns en toalett.
TOALETT- GOLV- Toalettutrymmet har ett golv lagt med kakel, marmorliknande med grå fog, grå, slät golvlist av trä.
VÄGG- Väggarna och taket är klädda med en strukturtapet.
TAK- Taklisten är en hållist som är täckmålad i grå kulör.
I toalettutrymmet finns WC, handfat, spegel och en varmvattenberedare.
I öster finns även en enkeldörr av trä, täckmålad i ljusgrå kulör med 4 st släta speglar. Handtag och nyckelskylt av mässing. Nederst har dörren uppborrade hål. Enkelt dörrfoder av trä, mörkgrå kulör. Vid dörren finns ett vindfång. På golvet ligger en heltäckningsmatta i grå kulör.
ÖVRIGT- I sakristians västra del finns garderober i bruten vit samt ljusgrå kulör med rosa-lila målat ramverk. Dörrknoppar av mässing. Ett altare med murat tegel och träskiva finns i söder. Bord och stolar av trä. Garderob i öster. En tavla. Fönsterbräda av trä målad i grå kulör.

TORN- VÅN 2- En trappa av obehandlat trä med enkel handledare av trä leder upp till vån 2. GOLV- Obehandlat trägolv.
VÄGG- Norra väggen består en obehandlad träpanel. I övrigt är väggarna vitputsade och har en ojämn yta där man skymtar en del sten. I norr finns även ett tillbyggt rum vars väggar består av masonite.
INNERDÖRRAR- En enkeldörr leder till rummet i norr. En rödmålad plåtdörr i öster. Denna finns ½ trappa upp.
FÖNSTER- Ett fyrluftsfönster med mitt- och tvärpost. Det är spröjsindelat och är ett englasfönster. Bågar och spröjs är täckmålade i bruten vit kulör. Fönstret sitter i en nisch. I fönsterbänken ligger sten.
TAK- Kraftiga bjälkar och träpanel. Obehandlade.

TORN- VÅN 3- Klockvåning med klockbockskonstruktion, stor- och lillklocka med inskription. Lillklockan är från 1723. Storklockan göts senast om 1814. En trappa av obehandlat trä leder upp till denna våning.
GOLV OCH VÄGG- Samma utförande som i vån 2.
FÖNSTER- Parluckor av trä med stående träpanel med raka gångjärn. En lucka i varje vädersträck. De sitter i stora rundbågeformade nischer med fönsterbänkar.

TORN- VÅN 4- En brant trätrappa leder upp till vån 4.

LÄKTARE- Läktarutsmyckning av Axel Andersson från 1938. Bärs upp av totalt 18 raka pelare av trä, täckmålade i ljusgrå kulör. De är smyckade av kapitäl med profilerade lister i guld samt brun-röd kulör. Basen markeras genom en mörkgrå, målad list. Taket består av en mjukare pappskiva, rollad i vit kulör.
Uppe på läktaren: Upphöjd golvplatta indelad i tre etapper med lackat trägolv av gran samt en filtmatta. Här står enkla träbänkar med sittdel målad i aprikos kulör medan resten av bänken är målad i bruten vit kulör. Vid fönstren finns skyddsräcke med liggande träpanel målad i bruten vit kulör. Dessutom finns ett galler. Vid orgeln ligger en heltäckningsmatta i blå-grön kulör. Här står även enstaka trästolar och på väggen finns vägglampetter av mässing. En kista. Lucka i golvet.
LÄKTARBARRIÄR- Läktarbarriären är marmorerad med en slät underliggare målad i beige och vit kulör. Den har tre släta ytor som är täckmålade i rosa-lila kulör och utskurna träfigurer, obehandlade samt i vitt och guld, vilka föreställer de 12 apostlarna. Mellan de släta partierna finns kannelerade pilastrar målade i vitt samt guld. Överliggaren är lika underliggaren. Ett skyddsräcke av mässing finns överst.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- Tre öppna kvarter med totalt 42 bänkrader. Fronten är av trä och har en smal golvlist, täckmålad i mörkgrå kulör. Fronten är indelad i sex släta enkla speglar, täckmålade i ljusgrå kulör med ett ramverk i mörkgrå kulör. Överliggaren är enkel och rak. Sidostyckena har kannelerade träpartier målade i mörkare och ljusare grått samt en snidad övre del av trä. Dessutom finns en välvd sidodel som är indelad i mörkare och ljusare gråmålade delar. Insidan har en sluttande psalmbokshylla målad i ljusgrå kulör samt en rak hylla målad i lila-rosa kulör. Frontens insida består av en liggande träpanel målad i lila-rosa kulör. Här finns även hängare av mässing. Sitt- och ryggytan är täckmålade i lila-rosa-röd kulör med en mörkgrå överliggare. Tygdynan är i en vinröd kulör.

PREDIKSTOL- Från 1856, nyklassicistisk stil. Den är tillverkad av organisten i Ullared, Carl Nilsson. Runt korgen löper balusterdockor och på vulsten finns utskurna blomstergirlanger. Nedtill avslutas korgen av en pinjekotte. På predikstolens bokbräde finns symbolerna för tron, hoppet och kärleken. Vid predikstolen finns en svängd trappa av trä, täckmålad i mörkgrå kulör. I trappan ligger en matta med grått mönster. Sidopartiet är indelat i sex släta speglar, täckmålade i ljusgrå kulör med lister i mörkgrå kulör. Ramverket är täckmålat i mörkgrå kulör. Insidan är täckmålad i bruten vit kulör. Tavla med marmorerade och kannelerade pilastrar i beige, vitt och guld. Tavlan har en blå botten med förgyllt strålmotiv av snidat trä samt två tavlor med latinska siffror.
LJUDTAK- Ljudtakets insida består av ett himmelsmotiv målat i blå kulör. Här finns en vitmålad duva med förgylld näbb, fötter och ögon. Lister av trä, vita. Här sitter även en spotlight. Utsidan av ljudtaket är marmorerat med snidade lister med förgyllda motiv. Överst pryds den av en silvermålad urna med röda flammor och svepduk. Ljudtaket är tillverkat av Carl Nilsson.

ORGEL- från 1978 med fasad från 1859. Orgeln har en enkel klassicistisk fasad med en slät nedre del som är täckmålad i bruten vit kulör. Den smyckas av fyra marmorerade pilastrar i beige och vit kulör med kapitäl och bas samt förgyllda lister. Pipöppningarna är rektangulära. Orgelfasaden har två liggande rektangulära speglar målade i ljusgrå kulör med en list i terrakotta samt förgylld list och en list i lila kulör. Överliggaren är profilerad och målad i ljusare och mörkare lila kulörer samt har förgyllda delar. Överst pryds fasaden av en tempelgavel och två urnor samt en snidad lyra och bladornamentik. Sidostyckena är indelade i dörrar och skåp, samtliga täckmålade i bruten vit kulör. Baksidan har en kraftig bjälke målad i vit kulör. Här finns också en enkeldörr som är målad i vit kulör med tre släta speglar, handtag av mässing och profilerat foder. Två lampetter är monterade på orgeln.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT- Enkelt utformad dopfunt i sten med delar från 1200-talet. Dopfat i koppar.

ALTARE OCH ALTARUPPSATS- Altare av trä med stående spåntad panel, täckmålad i ljusgrå kulör. Sockel av trä, täckmålad i grå kulör. Altaret pryds av släta speglar med förgyllda ramar. I mitten finns ett målat kors. Två knäpallar av trä hör till altaret. De är täckmålade i grå kulör med tyg i guld och grått.
Nyklassicistisk altartavla och altaruppsats från 1863 utförd av Carl Nilsson, Ullared. Den har kopplade marmorerade kolonner med förgyllda knoppkapitäl samt bas med förgyllda lister. Överst finns en tempelgavel med förgyllda lister, en fris som smyckas av förgyllda akantusblad. I mitten finns ett fält med strålmotiv på en mörkgrå bakgrund. Corpus i mitten består av en träram i guld, vitt och terrakotta. Tavlan är målad med ett bibliskt motiv och nederst finns fyra gotiska fönster. Bakgrunden är täckmålad i mörkgrå kulör. Här finns också en meanderlist i guld med bakgrund målad i terrakotta. Två spotlights finns monterade på altaruppsatsen. I arkitraven finns en inskriptionstext som lyder: Joh 13:31.
ALTARRING- Halvcirkelformad, öppen altarring. Slät sockel av trä, täckmålad i brun umbra kulör. Knäfall med tyg i guld och grårandigt. Svarvade balusterdockor, täckmålade i bruten vit kulör med förgylld ram samt fot i pistagegrön kulör. Överliggare av trä, täckmålad i ljus brun umbra samt har en grönmålad list. Överst finns ett tyg lika knäfallet.

ÖVRIGT- Nummertavla från 1910 i nyklassicistisk stil. Med vitmålade pelare och brunmålade kanneleringar samt lister målade med guldockra. Tavlan har en profilerad ram av trä, målad i guld och vit kulör. Överst finns en tempelgavel. Tavlan har en svartmålad botten.
Triumfkrucifix: På södra väggen i långhuset hänger ett krucifix från 1500-talet. Kristus huvud är böjt och har törnekrona. Kroppen är fastnaglad med tre spikar på ett enkelt träkors. På korset finns texten 1699, vilket kan vara tillverkningsåret för korset. Kroppens form och det förgyllda höftklädets drapering och knut vittnar om att skulpturen bör ha tillkommit under sengotiken eller början av 1500-talet. Kista: I vapenhuset står en kista från 1744 med tre lås och järnbeslag. På andra våningen i vapenhuset står en mindre kista som omnämnes första gången 1740. Den restaurerades 1935 av konservator C.O. Svensson, Långedrag.
Votivskepp: Skänkt 1750. Prytt med hästhuvud.