Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG KLOCKAREBOLET 1:8 - husnr 1, ALFSHÖGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ALFSHÖGS KYRKA (akt.)
2001-01-12
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - GOLV - Trägolv, lagt från V-Ö och täckmålat i grå kulör. På sidorna finns ett lackat furugolv. Profilerad golvlist av trä, grå kulör. Beige heltäckningsmatta i mitt- samt i de smala sidogångarna i N och S.
VÄGG - Slätputsade, rollade, målade bruten vit kulör. Från taket går det ner anfanger i hörnen med dekorerade tandsnittslister. Mellan varje fönster finns en putsad del med arkitrav samt tandsnittslist. Dessutom finns putsade rundade lister.
FÖNSTER - 3 st fönster i V och 3 st i Ö. De är trekopplade, spetsbågeformade gjutjärnsfönster, täckmålade i brun kulör och är indelade i 18 rutor. Fönstren har en slätputsad spetsbågeformad omfattning med rundade kanter. Starkt sluttande slätputsad fönsterbänk målad i bruten vit kulör. V-formad avrinningslist samt vattenlucka av plåt. Ytter- och innerbåge. Fönstren sitter i nischer.
INNERDÖRRAR - I den lilla gången på sidan om läktaren i söder finns 1 st äldre enkeldörr av trä i Ö och 1 st i V. Ramverket är laserat i ljus grågrön kulör. Dörren är utsmyckad med utsnidade detaljer samt har marmorerade detaljer av trä. Dekorativ list med tandsnittsrad samt äggstavslist. Den nedre delen av dörren består av en fyllnad dekorerad med blomstermotiv samt pilastrar med kapitäl. Äldre smideshandtag. Insidan har 3 st släta speglar med profilerade lister och är målad i grå kulör. Insidan är täckt av en senare tillkommen del. Dörrfodret har lister och är laserad i grågrön kulör.
TAK - Taket består av ett något spetsbågeformat tunnvalv. Tidigare fanns ett kassettak i kyrkan. Man har satt upp masonitskivor, målade i ljus beige kulör. Dessutom finns träbjälkar som löper längs valvet som stöd och går ner mellan fönstren samt hörnen där de är utsmyckade. I mitten av taket finns en ventilationslucka med utsmyckat galler, täckmålat i beige kulör.
ÖVRIGT - Högtalare, placerade i fönsternischerna. 1 st votivskepp av trä, "Anna.Catharina".
1 st äldre träkista med järnbeslag. Under fönstren sitter långa rader av element.

LÄKTARUNDERBYGGNAD- Detta utrymme används som sakristia.
VÄGG- Väggarna består av skivmaterial med en putsad yta. Sockeln är av trä och profilerad, målad i grågrön kulör. I hörnen finns marmorerade pelare målade i grågrön kulör, med markerade kapitäl.
FÖNSTER- På varje sida om dörren finns även kapitäl samt högsmala fönster med profilerad list, bågarna är målade i grågrön kulör. På sidorna finns 3 st spetsbågeformade, moderna fönster med träbåge som består av 4 st raka lister, täckmålade i grågrön kulör och spröjsverk i spetsbågeform. Glaset är ett isolerglas. På väggen finns mässingshängare.
INNERDÖRRAR- Dörren i söder är en svängdörr, pardörr av trä. Den är laserad i grågrön kulör och har 4 st släta speglar i varje dörrblad. Grå bottenfärg och i mitten ett rundmotiv med strålar. List i grått samt i beige kulör. Handtag med snidade detaljer. Rosa sammetstyg mellan dörrarna. Raka foder i grågrön kulör.

ÖVRIGA RUM- Golven är av furu, lackade med profilerad sockel. Väggarna består av en strukturväv. 3 st fönster åt öster. Tak av skivmaterial med raka brädor i hörnen. 1 st enkeldörr med 3 st släta speglar, täckmålade i beige-grön kulör, profilerade lister, ramverket är täckmålat i grå-grön kulör. Enkelt mässingshandtag. Fodret är målat, stöpplat samt har raka lister i grågrön kulör. I sakristian finns skrivbord, altare stolar, röd heltäckningsmatta, garderobsinredning.
Det västra rummet har samma utformning. Här finns även en nödutgång från läktaren samt en toalett med plastmatta, profilerad list i grå kulör, strukturväv på väggar och tak, toalettstol, handfat, spegel, enkeldörr lika de övriga.
I mellanrummet mellan de båda rummen hänger en äldre, stor lampa av järn. På väggen finns en tavla med träram med snidade detaljer. Den visar den gamla kyrkan interiört. Även den tavla som visar den gamla kyrkan exteriört finns här. Dörrfoder utan dörr. 1 st stickbågeformad svängdörr finns mot vapenhuset. De 2 översta fyllnaderna består av ett antikglas sedan finns 4 st speglar med utåtgående slät spegel, täckmålade i beige kulör, profilerad list. Ramverket är täckmålat i grå kulör. Handtag med inskription. Fodret är stöpplat i gråblå kulör.

RUM I SYDVÄST- I sydväst finns ett litet beredningsrum. Golvet har en plastmatta i beige kulör. Väggarna har en strukturtapet i vit kulör. Taket är av skivmaterial, rollad i vit kulör. Lysrörslampa i taket. Här finns 1 st fönster lika det i sakristian. Modern skåpsinredning, garderober, varmvattenberedare m.m.

RUM I SYDOST- Är idag oanvänt. Väggarna är putsade men den mesta putsen har trillat ner. Golvet är murat. Mot tornet finns en halvcirkelformad vägg som är del av trappan upp till läktaren. 1 st fönster lika det i det sydvästra rummet. Dock har detta en enkel putsad fönsterbänk. 1 st pardörr i söder, täckmålad i beige kulör med ramverk med avfasade kanter, äldre nyckelskylt, smideshandtag.

KOR - Femsidigt kor med en stentrappa med två steg som leder upp till koret. Koret är smalare än långhuset. Ett stort spetsbågeformat valv finns vid koret. Detta är målat i grå kulör och har en rundad list både i den främre och bakre delen. Ett räcke finns i den östra delen.
GOLV- Vid predikstolen är golvet murat och målat i en grå, blank färg. Golvet är i övrigt rutindelat med kakelplattor i terra-cotta kulör samt en list med rutmönster i kanterna.
VÄGG - Lika långhus. Det finns en trälist lika den i långhuset. Relativt omfattande skador, saltutfällningar i södra hörnet.
INNERDÖRRAR- 1 st enkeldörr i väster som är rikt utsmyckad med övre fyllnad med rundbågemotiv med ornamentik. Nedre delen har ett liknande rundbågemotiv som bänkgavlarna har. Ramverket är marmorerat i blått samt laserat i beige kulör. Handtag av smide med en liten nyckelskylt. Omfattning av trä med utskuren träornamentik med blomstermotiv m.m. i blå kulör. Övre delen är en trekantsgavel med lister i beige samt trekant i blått samt ytterligare listverk. Insidan är indelad i 4 st utåtgående släta speglar som är marmorerade i blått och grått. Ramverket är laserat i en gulbeige kulör. Foder av trä, laserat i gulbeige kulör.
FÖNSTER - 3 st högsmala tvåkopplade gotiska fönster. De är av gjutjärn och indelade i smårutor. Glaset är färgat samt blyinfattat, lila, blå, grön och orange kulör. Fönstren sitter i spetsbågeformade nischer. Tidigare fanns även 1 st fönster i norr. Endast den övre delen finns av ett 2-kopplat fönster i norr. Under detta sitter en profilerad list samt en nisch som går ner till golvet. Sammanlagt finns 4 fönster. De har sluttande fönsterbänkar lika de i långhuset.
TAK - Stjärnvalv indelat i 5 st tårtbitar. Det är indelat av putsade rundade ribbor med utsnidade knoppkapitäl. Blomstermotiv. Taket är målat i en terra-cotta kulör.
ÖVRIGT - I koret står en liten äldre brudbänk av trä, laserad i bruten vit kulör med rödmålade hjärtan samt blomsterkransar. Tygdyna täckt med röd sammet. 1 st piano, ambo.

RUM I VÄSTER- Bakom dörren i väster finns ett rum som tidigare användes som sakristia. Idag fungerar det som förvaringsrum. Här finns ett laserat blått skåp, stolar, hatthylla, spegel, taklampa från 70-talet m.m.
GOLV- Golvet är täckt med en röd heltäckningsmatta. Golvlist lika långhus.
VÄGG- Väggar är lika långhus.
FÖNSTER- 1 st fönster i väster som sitter i en nisch med avfasade kanter. Fönsterbänk av slipad sten. Putsen har starka saltutfällningar. Fönstret är liksom övriga av gjutjärn och indelat i spröjs. Inner- samt ytterbåge.
PORTAL- Ytterdörren har ett ramverk med avhuggna hörn samt släta speglar. Den är laserad i gul-beige kulör. Kraftigt smideshandtag med äldre 1700-tals nyckelskylt.
INNERDÖRRAR- Dörren mot koret sitter i en slätputsad, rektangulär nisch. 1 st hög dörr finns som leder ut till predikstolen. Det är en enkeldörr av trä, laserad i gulbeige kulör. 4 st släta speglar marmorerade i gul-beige samt grå kulör, profilerade lister och enkelt litet smideshandtag. Profilerat foder av trä, laserat i gulbeige kulör. Utsidan av dörren är målad i vit kulör. 1 st dörr lika den mot predikstolen finns i öster. Denna är dock mindre. Här finns ett vindfång.
TAK- Taket består av skivmaterial indelat i mindre delar, rollat i bruten vit kulör.

VAPENHUS- GOLV- Stengolv, lagt i rutor, troligen kalksten. Innanför dörren finns ett järngaller samt dörrmatta.
VÄGG - Slätputsade i bruten vit kulör med relativt omfattande skador i V och Ö.
DÖRR - 1 st stickbågeformad dörr i Ö och 1 st i V. Av trä, täckmålad i grå kulör. Kraftiga raka bandgångjärn samt smideshandtag med utsmyckning. Enkelt dörrfoder täckmålat i mörkare grågrön kulör. Bakom dörren i V finns ett förvaringsrum med bl a elskåp och bakom dörren i Ö finns en svängd stentrappa som leder upp till läktaren.

TRAPPHUS - VÄGG- Väggarna är murade, nedre delen är målad i beige kulör och den övre delen är målad i bruten vit kulör. Mellan dessa finns en målad list i brun kulör. Handledsräcke av lackat trä. På väggen hänger en tavla i lika utformning som bänkgavlarna.
FÖNSTER - 1 st V och 1 st i Ö som sitter i djupa nischer med avrinningslist samt kondenslucka. Fönsterbänken är putsad och målad i bruten vit kulör.
TAK - Skivmaterial lagt i rektangulära mönster. Taklist av trä, målad i bruten vit kulör.

TORN - VÅN 1- GOLV - Trägolv, obehandlat. Profilerad list målad i beige kulör.
VÄGG - Putsade, stora skador. I öster finns pärlspåntpanel, täckmålad i beige kulör.
TRAPPA - Trappan till nästa våning är täckt med en pärlspåntpanel i beige kulör.
Det är en trätrappa med skyddsräcke samt handledsstång av trä.
FÖNSTER - 1 st rundfönster i norr som sitter i en nisch.
DÖRR- 1 st enkeldörr uppe i trappan , täckt med pärlspåntpanel och med en liten nyckel. 1 st dörr vid nedre trappan till vapenhuset, stickbågeformad med pärlspåntspanel, övre liten glasruta, mässingshandtag samt kraftiga raka gångjärn. 1 st dörr i norr med pärlspåntpanel utan överljus. Bakom denna finns ett litet rum med obehandlade golv, putsade väggar med mycket skador samt ett litet fönster som sitter i en nisch. Det har isolerglas. Gjutjärnsfönster. Taket är av skivmaterial.
TAK - Träpanel.
ÖVRIGT - I norr mot läktaren finns 2 st smala gångar. Väggarna består av en pärspåntspanel. En liten smal trädörr finns med 2 st släta speglar, täckmålad i beige kulör.

TORN - VÅN 2- Den äldre fottrampen till klockorna förvaras här. En trappa av trä med handledsstång av trä leder vidare upp till vån 3.
GOLV - Obehandlat trägolv. 1 st lucka med järnkringla.
VÄGG - Putsade, dock mycket skador.
FÖNSTER - 2 st fönster i S och 2 st i Ö och 2 st i V. Spetsbågeformade gjutjärnsfönster med 2-glas. Sprickor i glasen. I ett av spröjsverken finns en ventilationslucka av nät. Fönstren sitter i djupa nischer.
TAK - Järnbjälkar, samt masonitskivor i vit kulör.

TORN - VÅN 3- Klockvåningen. Med stor- och lillklocka i en klockbockskonstruktion av trä.
GOLV - Trägolv.
VÄGG - Tegel, rött som sedan är putsat. Skador.
LJUDLUCKOR - Spetsbågeformade, av trä, täckmålade i brun kulör. Ramverk. De är trekopplade.
DÖRR - I norr finns endast 1 st plåtdörr målad i rött med en trappa. Över denna finns en parlucka av trä målad i brun kulör.
TAK - Spåntad träpanel.

LÄKTARE - Läktarbarriären är från 1600-talet och föreställer Jesus och hans 12 apostlar. Den är dekorerad och delvis snidad. Namnen på apostlarna är utsatta. Sniderierna på ramarna och dess mönster är samma som de på altaruppsatsen, predikstolen och dopfunten. Det är flätmönster, tandsnitt och beslagsornamentik i s.k. plattskärning. De 13 målningarna inramas av en bågformad ram utskuren i slingor. Mellanstyckena har blomstermotiv. Kulörerna är i rött, blått, vitt och brunt. Utskurna lister. Läktarbarriärens övre del har ett skyddsräcke av mässing.
UPPE PÅ LÄKTAREN- Smal läktare, ca 3 m bred. Den har tre st avsatser med obehandlat trägolv. Läktaren går inte ända ut i V och Ö. Insidan av läktarbarriären är täckmålad i grågrön kulör. På läktaren står äldre träbänkar målade i en grågrön kulör med gotiska sidostycken, med 4-pass och 3-passmotiv samt rundade lister. Ryggytan har en pärlspåntspanel.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING - Delvis anskaffades nya bänkar vid restaureringen 1932. bänkgavlarna som är målade av konstnären Dietlef Ross är från 1700-talet men sattes in 1932. Dessa räckte endast till varannan bänkgavel. Totalt finns 26 bänkar i kyrkan. Bänkarna är av trä med en front som består av en slät träpanel, grågrön kulör. På denna sitter 4 speglar i Ö med profilerad trälist i grå kulör samt äldre blomstermotiv i röda och blå kulörer. Enkel, rak sockel i svart kulör. Överliggare i svart kulör. Sidostyckena smyckas av äldre blomstermotiv i rosa och grön kulör, som är målade på en botten målad i bruten vit kulör. Längre bak i långhuset är vissa sidostycken endast marmorerade i beige och blå kulör med en profilerad list i orange kulör. Bänkfronten i V har 3 st speglar med en kraftig ram med utskurna dekorationer i trä. I mitten finns en rundbåge med blå trälist, samt blomstermotiv i rött och grönt. Insidan är slät och laserad i orange tierra kulör. Likaså framsidan med sluttande psalmbokshylla, laserad i beige kulör. Fotbräda av trä i grå kulör.

PREDIKSTOL - Från mitten av 1600-talet, utförd i barock. De bevingade änglabilderna på baldakinen och på altaruppsatsen är lika och är troligen är tillverkade av samma skulptör år 1653. Upp till predikstolen leder en svängd trappa täckt med brun-grå heltäckningsmatta. På trappan finns målningar av de 4 sädesslagen och ginst. Mellan dessa fält finns svarvade kolonner, täckmålade i blå kulör. Fälten är målade i beige kulör med mörkröda lister. Insidan av väggen mot V är täckmålad i grå kulör, likaså insidan av predikstolen. Trappan har ett profilerat räcke, marmorerat i rött och grått.
Baldakinen är 6-kantig, och på insidan är den indelad i 6 st rutor med lister. Den är målad med troligen oljefärg i blå kulör och har profilerade lister som är marmorerade i rött, grått och vit. På varje hörn finns änglafigurer. En duva av trä från 1600-talet hänger i baldakinens tak.
Predikstolen är målad i blått, rött och guld. Den har profilerade lister, marmorerade i rött och gråvit kulör. Dörren vid predikstolen har en nisch med profilerad överdel samt ett sluttande tak. I de olika fälten finns de 4 evangelisterna med sina attribut, samt Salvator Mundi som konung i mitten. De står i små nischer med dekoration i form av ett musselskal bakom huvudet och runt dem en utskuren ram i broskornament. I hörnen mellan nischerna står 5 st hermer och karyatider, varannan är kvinna, varannan man. På övre delen finns evangelisternas namn målade på en slät list. Danska texter har tidigare funnits men de övermålades på 1700-talet. Predikstolen har ett timglas från 1757. Räcket sattes upp 1775, och är dekorerat.

ALTARE OCH ALTARUPPSATS - En av de bäst bevarade altarprydnaderna från 1600-talet i Halland. Utförd i barock 1653, tillverkad i 24 delar. Ett mycket rikt skulpterat arbete. Kulörerna är i brunt, rött, grönt och guld. Corpus, centralmotivet, föreställer Nattvardens instiftelse. I nederkant läses Anno 1653. Tavlan omges av en rundbågeformad ram som vilar på två karyatider. Dessa har överst en änglakropp och nederst ett utskuret människohuvud samt ornament. Mellan pelarna finns till vänster evangelisten Matteus och under honom Marcus. Till höger finns Lucas och under honom Johannes. De har sina attribut i nischer. Vid varje sida har altaruppsatsen en rikt skuren vinge. I mitten syns en mansperson med skägg och gloria samt utsträckta armar. Ytterst finns en kvinnofigur som håller i ett kors och en bok. Nederst på varje vinge finns ett förvrängt människohuvud och överst ett drakhuvud. Underdelen har en inåtvälvd, snidad bred list och under denna en tandsnittslist. Under de fyra pelarna finns utskurna ansikten. Ovanför corpus finns en dansk nattvardstext: Vi hafwa ett påskalamm som är Christuas offrad för oss. I Cor 5 kap, vers 5. Överst avslutas uppsatsen med en avhuggen trekantsgavel med tre skulpturer. Under trekantsgaveln finns ett riksvapen med bokstäverna CRS, Christina Regina Suecia. 2 st lister höjer upp altaruppsatsen, de sattes dit 1932. Uppsatsen restaurerades 1981 av Anders Darwall.
Altaret är av trä och på sidorna finns 1 st spegel med profilerad list. Täckmålat i beige kulör. Fronten består av en stor spegel. Framför altaret står två st knäfall täckta med rosa tyg. Altaret är upphöjt och står på en skiva.
ALTARRING - Består av en gråblå sockel av trä, täckmålad, knäfall med ett rosa sammetstyg. Den är indelad i 5 delar med marmorerade balusterdockor i rosa och vit kulör, samt guldmålade lister. Mellan varje del finns 2 st släta speglar, marmorerade med guldlist. Överliggaren är täckmålad i blå kulör och överst ett rosa sammetstyg.

ORGEL - Byggd 1903 av Thorell och Eriksson i Göteborg. Den har 12 stämmor på 2 manualer och pedal. Pneumatisk väderlåda med mekanisk överföring. Täckmålad i en gråblå kulör. Överst finns tre st spetsgavlar med 4-passmönster samt utskurna blomstermotiv på gavlarna som kröns av knoppkapitäl. Mellan pipdelarna finns även runda kolonner med knoppkapitäl. Stilen är nygotisk med färger i guld, blått och vitt. Sidostycken med enkla dörröppningar.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT - Dopfunt av ek från första hälften av 1600-talet. Målad i rödbrun samt mörkare brun kulör. Den är sexkantig och bärs upp av tre kraftiga, liggande lejon med tassarna framsträckta och med utsträckt tunga. I överkantens sidor finns utskurna mansöverkroppar i vartannat hörn och kvinnokroppar i de andra. Dessutom finns bladmotiv.

ÖVRIGT- Brudbänk från 1732. Golvur troligen från 1800-talet. Täckmålat i blågrön kulör.
Nummertavla placerad i söder. Träram med guldlist. Pryds av ett stort snäckskal i rosa kulör, nederst en guldkrans med röda bär. Vita siffror, mörkblå bottentavla. Mosaiktavla från 1964, Leonard Gyllenborg. Placerad vid dopfunten. Piscina av koppar från 1982. Som dekoration har den en triquera, 3 spetsovaler och en cirkel som symbol för treenigheten. I varje oval finns bilden av en fisk. Votivskepp Anna Catharina, England, 1817. Kyrkklockor: Stor- och lillklocka, omjutna 1913 med text: Venite! Venite!, M & Olsson, Lübeck. Primklocka i koret.