Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD STENINGE 13:1 - husnr 1, STENINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STENINGE KYRKA (akt.)
2002-08-14
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - GOLV - Genomgående grangolv, obehandlat, lagt från V-Ö. I mittgången ligger en matta av naturfiber.
VÄGG - Riven puts i bruten vit kulör. Mot läktarunderbyggnaderna består väggen av 3 spegelfyllnader i S och 3 i N. Ramverk av trä laserat i ockragul kulör, speglarna är laserade i en brun kulör. I S är väggens nedre del klädd med en stående, bred träpanel täckmålad i grå kulör och i N finns en liggande träpanel målad i grå kulör. Grå, enkel golvlist.
INNERDÖRRAR - I väster mot vapenhuset finns en pardörr av trä med tre spegelfyllnader i varje dörrblad. Ramverket är laserat i gulockra-kulör, medan speglarna är lasrade i rödbrun kulör. Profilerat dörrfoder.
FÖNSTER - 3 st rundbågeformade fönster i N och 3 i S, som sitter i inåtfasade, putsade nischer, enluftsfönster med ytter- och innerbåge, Ytterbågen är ett gjutjärnsfönster täckmålat i vit kulör. Löstagbar innerbåge. Fönstren är indelade i 4 rutor med överdel som ett lunettfönster med 3 st strålspröjs. Fönsterbåge av trä, täckmålad i grå kulör. Bred putsad fönsterbänk, målad med halvblank färg i grå kulör. Fönstren i mitten av långhuset har en bredare fönsterbåge i den nedre delen.
TAK - Välvt innertak av trä, avfärgad i vit kulör. Brädorna är lagda från V-Ö. Vid takfoten finns en bård i gotiskt spetsmönster med en stiliserad fransk lilja. Målad i grått, rött och ockragult. Takfoten sticker ut från väggen.

ÖVRIGT- 2 st takkronor av mässing med elbelysning samt levande ljus. Dessa hänger i smidesstänger med kulor av guld. 1 st basunängel av trä. 3 st lampetter av mässing på norra väggen och 3 st på södra väggen. 1 st Pietá-skulptur i nordvästra hörnet, härstammar från 1400-talet.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Bärs upp av två kannelerade pelare med kapitäl, laserade i rödbrun kulör. Taket är av trä och lagt i N-S riktning, täckmålat i bruten vit kulör, synliga spikskallar. Vägg beskriven från långhuset. I gången mellan vapenhuset och långhuset består väggarna av skivmaterial, rollade i bruten vit kulör, troligen plastfärg. Golvlist och dörrfoder av trä, täckmålade i grå kulör. Taklisten är en rundstavslist, täckmålad i vit kulör. Klotlampa av glas.

FÖRVARINGSUTRYMME I N- Ett förvaringsrum med skrivbord och hyllor m.m. In till detta rum leder en trädörr med tre spegelfyllnader och profilerade lister. Dörren är täckmålad i grå kulör, handtag i mässing. I rummet finns ett obehandlat trägolv av gran, lagt från V-Ö. Väggar av skivmaterial, täckmålade i bruten vit kulör, troligen plastfärg. Ett fönster med oljad träkarm sitter i en nisch i N. Blyinfattat antikglas, enluftsfönster. Utanför detta sitter ett rundbågeformat fönster likt dem i långhuset.
Taket är ett trätak med synliga spikskallar, täckmålat i bruten vit kulör. Kvartstavslist samt slätlist, täckmålade i bruten vit kulör. Två klotlampor av glas hänger i taket. Ett element sitter under fönstret i norr. Ett kassaskåp finns i rummet samt två inbyggda garderober i nordväst.

Pelare i S samt i N lika dem beskrivna tidigare. Golv: Genomgående grangolv, obehandlat. Väggarna är inklädda med oljad lockpanel. Taket är ett äldre trätak, obehandlat. Mot väster har hela väggen garderober av trä. Fönster lika det i det norra rummet. Altare av trä med krucifix mot öster. Skrivbord samt tre trästolar. Dörren är lika den in till det norra rummet.

KOR - GOLV - Trägolv lika långhus. I söder finns en kvadratisk cementplatta målad i bruten vit kulör. Altaret har ett förhöjt golv som ingår i altarringens rundning. Slät, enkel golvlist av trä, täckmålad i grå kulör. I söder mellan fönster och dörr saknas golvlist.
VÄGG - Riven puts lika långhus. Rundavslutat kor.
PORT- I S finns ett vindfång med ett trappsteg, samt golv av natursten. Träväggar i bruten vit kulör. Även innertaket är av trä, täckmålat i vit kulör, rundad taklist, täckmålad i bruten vit kulör. Ytterdörren har samma utformning som innerdörren, dock modern och täckmålad i brun kulör.
INNERDÖRR - I S 1 st pardörr av trä täckmålad i grå kulör. Varje dörrblad har 3 st spegelfyllnader med profilerade lister. Den översta fyllnaden i varje dörrblad har ett fönster. Enkelt handtag av mässing. Profilerat dörrfoder av trä, täckmålat i grå kulör. På insidan av dörren har speglarna ett utåtgående pyramidmönster.
FÖNSTER - 1 st i N, lika de i långhuset.
TAK - Trätak likt långhuset, dock halvcirkelformat och indelat i trekantsformade bitar med kortare bräder. Synliga spikskallar.

ÖVRIGT- 2 st element sitter på väggen, ett i nordost och ett i sydost. 1 st klotlampa av glas sitter på östra väggen. 1 st takkrona av mässing för levande och elektriskt ljus.
1 st kalvariegrupp i söder föreställande Kristus på korset med Maria på den ena sidan och Johannes på den andra. Skuren som friskulptur, snidad i hög relief.
I söder står ett piano med pall, en ambo, golvur från 1970 i trä, i norr står en minnesljusstake av smidesjärn. Votivskepp från 1971 samt en träkista.

VAPENHUS - I Söder leder en trappa av trä upp till läktaren. GOLV - Tegelgolv utan fog i rektangulära samt kvadratiska rutor.
VÄGG - Mot N och S putsade väggar lika långhus. Vid överbyggnaden sitter en pärlspåntspanel och under denna en spåntad panel, båda täckmålade i bruten vit kulör.
PORT - Stickbågeformad pardörr av trä, täckmålad i grå kulör. Tre spegelfyllnader i varje dörrblad med profilerade lister. Överst sitter ett fönster i varje dörrblad. Handtag av mässing. Kraftiga, enkla gångjärn täckmålade i grå kulör.
INNERDÖRRAR - I N sitter en fyllnadsdörr med fyra speglar, täckmålad i grå kulör. Profilerat dörrfoder. I Ö sitter en pardörr av trä lika den beskriven från långhuset, dock täckmålad i grå kulör. Klädd med skinn på långsidorna. Dörrfoder av trä.
TAK - Trätak täckmålat i vit kulör.

SAKRISTIA - Se läktarunderbyggnad.

TORN - En smal trätrappa leder upp i tornet.
VÅN 1- Våningsplanet är snarare ett halvt plan. Här förvaras sidostycken till bänkar, orgelpipor m.m. Härifrån ser man långhusets takstol av trä. GOLV - Bjälkkonstruktion av trä. VÄGG - Nedre delen har murade väggar med större naturstensblock. Över dessa består väggarna av ett tak av liggande träpanel med ett flertal synliga spikar, troligen från ett tidigare spåntak. TAK - Synlig takstol med bjälkar av trä.

VÅN 2- Lanterninen med klockvåning. GOLV- Enkelt trägolv. VÄGG- Stående lockpanel, obehandlad. FÖNSTER- 2 st fönster i N. Eluftsfönster med rundbågeform, indelat i spröjs. Täckmålade i vit kulör. 2 st rundbågeformade ljudluckor i varje väderstreck. Dessa är av tjärad, stående träpanel som sitter i rundbågeformade öppningar. TAK- Avsmalnande spira med liggande träpanel.

FAST INREDNING- ALTARE - Av skivmaterial, täckmålat i grå kulör, enkel smal golvlist täckmålad i mörkgrå kulör. Altarskivan är också av skivmaterial men marmorerad i gröna färger. Grönt antependium samt vit linneduk.
BÄNKINREDNING - Renässansinspirerade bänkgavlar från 1932, Harald Wadsjös restaurering. Skulptören Eric Nilsson i Harplinge skar bänkarnas överstycken, kronlister i äggstavsornamentik.
Bänkarna är indelade i två öppna kvarter, 12 i S, 13 i N. I söder är den sista bänkraden borttagen, dock står sidogaveln kvar. Längs väggen i N och S löper en liggande träpanel, täckmålad grå kulör. Frontstyckena består av åtta fyllnadsspeglar med slätlist laserad i grön kulör, spegeln är lasrad i brun kulör. Ramverket är av trä, oljat. Överliggaren är profilerad, laserad svart kulör. Ett större kraftigt gångjärn smidesjärn sitter på båda kvarterens frontstycke. På sidorna ut mot mittgången finns ett förhöjt parti med en dekorerad pelare med joniskt kapitäl. På dessa satt tidigare de snidade träfigurerna som nu sitter på altarringen.

Insidans framstycke är av trä täckmålat i grå kulör med psalmbokshylla, hängkrokar av mässing samt fotbräda av trä. Rygg- och sittyta av trä, täckmålade i grå kulör. Ryggytan har en överliggare i något mörkare kulör. Sittdyna av tyg, grön kulör. Under bänkarna sitter ett värmesystem. Sidostyckena har en spegel lik de på bänkfronten, dock med något ljusare spegelfyllnad, samt överliggare med äggstavslist.

PREDIKSTOL - Placerad i nordost med senare tillkommet sidostycke. Detta är indelat i kvadratiska och rektangulära spegelfyllnader, laserade i rödbrun kulör, lister i grå kulör, överstycket är marmorerat i grön kulör. Upp till predikstolen leder en obehandlad trappa av trä. Innerdelen av sidostycket är täckmålat i grå kulör.
Predikstolen är från 1639, utförd i ren renässansstil. Runt predikstolskorgen i rundbågiga fält med beslagsornament, är de fyra evangelisterna målade. Mellan evangelistbilderna står kolonner med joniska kapitäl och snidade änglabilder vid basen. Under respektive bild har namnen på evangelisterna målats i separata spegelfyllnader. De svarvade kulorna och voluterna i predikstolens underkant är i barock och inte ursprungliga. De tillkom troligtvis 1759. Över predikstolen hänger en baldakin, ljudtak som kröns av en glob och ett kors.

Predikstolen flyttades från södra väggen till dess nuvarande plats 1826. På väggen sitter ett trästycke med nederdel med pärlspåntspanel, täckmålad grå kulör, över detta finns en fyllnad målad som ett draperat tygstycke i rödkulör. På sidorna finns kannelerade pilastrar med kapitäl. Insidan av baldakinen har en strålgloria med Jahve skrivet på hebreiska. Foten på predikstolen är troligtvis senare tillkommen.

ORGEL - Från 1992 uppförd i trä av Åkerman & Lund i Knivsta. Flera komponenter från 1901 års orgel inryms i denna. Orgelfasaden har ett rundbågeformat mittparti samt rektangulära sidostycken. Fasaden är dekorerad med pilastrar, knoppar, voluter m.m. och laserad i brun samt gulockra-kulör.
Sidostyckena i N och S är indelade i fem enkla dörrar, täckmålade i beige kulör med gråmålade enkla lister. Insidan av läktarbarriären är slät, av trä, täckmålad i grå kulör. Skyddsräcket är av metall och brunmålat.

LÄKTARE - Läktarbarriär av trä med sex spegelfyllnader, laserade i brun kulör. Dessa omges av ett ramverk målat med gulockra. Profilerad över- och underliggare.
GOLV- Trägolv av furu, obehandlat, lagt från N till S.
VÄGGAR- Putsade, lika långhus.
FÖNSTER- Lika de i långhuset, ett i N och ett i S med skyddsräcke av smidesjärn och dekorerad överlist.
TAK- Trätak likt långhus.
DÖRR- I nordväst en enkeldörr av trä, täckmålad i grå kulör, troligen från 1940-talet. Enkelt foder av trä. Bakom dörren finns ett förvaringsrum. I sydväst sitter en likadan dörr som den i norr och till höger om denna en trappa till en något smalare dörr, dock med samma utformning.
ÖVRIGT- Spelbordet är placerat på den norra sidan. 2 st klotlampor av glas.

SPECIFIKA INVENTARIER- ALTARTAVLA OCH ALTARUPPSATS - Stilen är i barock och ornamentiken består framförallt av broskverk med rundade utskärningar. Corpus, centralmotivet framställer nattvardens instiftande. Nattvardsmålningen har en bred ram med rankmönster. På vardera sida om målningen står en utsirad kolonn med korintiska kapitäl som bär upp altaruppsatsens övre del. Utanför kolonnerna finns till vänster och till höger målningar av apostlarna Paulus och Petrus. Utanför dessa står en med broskverk rikt skulpterad herm med sina attribut och lejonmasker.

På flygelpartierna står en ängel, putti med basun. I nedre delen finns en enhörning utskuren. I övre delen av altaruppsatsen ingår två målningar föreställande Kristi korsfästelse och uppståndelse. Till vänster står som friskulptur på arkitraven, Moses med lagens tavlor och till höger Johannes med lammet. Krönpartiet har en kunglig krona och under denna Karl XI: s monogram. Över kungakronan sitter ett kors. Kronan är från restaureringen 1932. På kronan återfinns rester av en äldre bemålas text som ej kan tydas. Tidigare stod altaruppsatsen i Veinge kyrka.

ALTARRING - Altarringen har en sockel av trä och är täckmålad i grå kulör, knäfallet är täckt av ljusbrunt skinn. Balustraden har snidade kolonner som är marmorerade i grågrön kulör samt överliggare av skinn. I början och slutet av altarringen står på marmorerade pelare i grön kulör med profilerade överstycken, de snidade friskulpturerna, Paulus och Petrus.

DOPFUNT - Från 1666, funten är av trä och laserad i brunt och gulockrakulör med gröna lister. Den är dekorerad med fruktknippen i utskuret trä samt änglahuvud i den sexkantiga funtens övre hörn. Ett lock av trä med knopp. Foten med sexsidig fotplatta samt voluter tillkom 1899. I funten ligger en slät dopskål i försilvrad metall, inköpt 1884.

NUMMERTAVLA - I korets sydöstra hörn hänger en nummertavla inköpt 1896. Profilerad träram, mörkgrå kulör samt röd list. Svart bottentavla. Tavlan kröns av en utskuren lyra med bladornamentik.