Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD ELDSBERGA 46:1 - husnr 1, ELDSBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ELDSBERGA KYRKA (akt.)
2001-09-09
Interiörbeskrivning
HELHET - Kyrkan härrör från äldre medeltid och är murad av sten. Den har en romansk planform med ett rektangulärt långhus i tre travéer och ett smalare kor i en travé försett med absid i öster. Med ingång från långhusets västra travé, ligger en sakristia från 1954 mot norr. I väster finns ett kvadratisk torn från 1892. Tornet ersatte ett äldre trätorn och har ett trapphustorn/en turell mot norr. Kyrkans tredje travé mot väster antas vara tillbygd under senmedeltiden.

VAPENHUS
I turellen löper en gjuten trappa upp till tornrummet. Här sitter sex stycken rundbågeformade fönster av järn.
GOLV - Golvet utgörs av ett kalkstens golv. Mot söder står en äldre kyrkklocka (lillklocka från 1698) samt en kista beslagen med svart smide.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Längst i öster, i gången mellan vapenhus och kyrksal, hänger i något fördjupade nischer, täckmålade, oprofilerade fyrfyllnadsdörrar i grå kulör, vilka leder upp till orgelläktare. I norra väggen finns två rundbågenischer med utskjutande putsdragna lister. I nischerna sitter rundbågeformade dörrar. Den västra är slät och leder till torntrappen. Den östra är en fyrfyllnadsdörr till en toalett.
FÖNSTER - Mot söder sitter ett rundbågeformat, kopplat, spröjsat, fönster i ljust, gråvit, kulör. I toppen sitter en spröjsad rundel.
TAK - Taket är ett kryssvalv av fyra rundbågeformade valvkappor.

TOALETT
Golv av svart- och gråvit rutigt klinker. Vitt, fyrkantigt kakel på väggarna från 1999, där ovan vitmålat.

SAKRISTIA
Sakristian är en tillbyggnad från 1954. I sydöstra hörnet finns en rundbågeformad dörröppning till ett litet förrum och en dito rundbågeformad ytterdörr mot öster. I förrummet, söder om entrédörren, sitter ett litet, rundbågeformat fönster med rombisk spröjsindelning och fönsterbänk av granit. I det sydvästra hörnet ett lågt hörnskåp.
GOLV - Trägolvet i sakristian är ett spontat, lutat, furugolv som ligger i nord-sydlig riktning. En ljust, grå, låg, profilerad, sockel löper runt hela rummet.
VÄGGAR - Väggarna är slätputsade och avfärgade med en matt latexfärg i vit kulör bruten åt grön-gult. I sakristian, mot söder, finns en rundbågeformad nisch med ett altare av natursten vilande på en putsad, ur muren utskjutande, konsol. I nischen står ett litet trärent krucifix. Framför altaret, en liten, tygklädd, gråmålad bönpall. En piscina av granit sitter infälld i en rundbågeformad nisch mot väster. Inbyggda i östra väggen finns textilskåp med ramverk i ljust grå kulör, fyllningar med ljust gråvita marmoreringar och listverk i mörkt grått. Luftning i nederkant.
PORTAR/INNERDÖRRAR - I sydöstra hörnet finns en rundbågeformad dörröppning.
FÖNSTER - Sakristian har ett rundbågeformat fönster mot väster. Båge och karm är av ek, bågen är kopplad och har blyinfattat glas i rombiskt mönster. Fönsterbänken är av granit.
TAK - I taket sitter ett spontat trätak med fasat hålkäl vid sponten. Taket är täckmålat i en matt vit kulör, bruten mot beige. Taklisten är av trä, profilerad och täckmålad i mörk beigegrå kulör.

LÅNGHUS
GOLV - I långhuset ligger ett spontat, lutbehandlat, trägolv i öst- västlig riktning. I golvet under dopfunten en lucka av trä. Mattan i mittgången utgörs av en roströd heltäckningsmatta.
VÄGGAR - Väggarna är slätputsade och avfärgade med en kalkfärg i vit kulör bruten åt varmt gult. Vid andra fönstret från väster, finns en inristning i muren efter en ingång från ett f d vapenhus i söder. Mot långhusväggarna under fönstren hänger vita varmluftselement från 1999, när jordvärme drogs in.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Dörrarna mellan vapenhus och kyrksal är släta, omålade, fanerdörrar, med trähandtag och sammets inklädd kant. Troligen från 1954. Valvbågsöppningen mot koret är rundbågeformad.
FÖNSTER - Långhuset har tre fönster mot norr och tre mot söder. Fönstren längst åt väster delas av orgelläktaren. Fönsternischerna är fasade inåt och segmentformade i överkant. Fönstren utgörs av dubbla bågar med luftspalt. De inre fönstren har tre lufter. Varje luft har tre på höjden avlånga och blyinfattade rutor. Översta bågen har ett segmentformat överstycke och spetsbågeformad spröjsindelning. Blyspröjsningen utgörs av romber av bubbligt gulvitt glas i mitten och rektanglar i ljust, turkos, kulör, utmed sidorna. Bågträ och karm är täckmålad i ljus, gråvit, kulör. Fönsterbänkarna är av mörkrött, oputsat, sågat, tegel från 1954.
TAK - Långhuset har spetsbågeformade kryssvalv i samtliga tre travéer. Valvkapporna är avfärgade med lika färg och kulör som väggarna. Ribborna är bemålade med vinkeldekorationer i grått, rött och vitt med gråa kanter. Pigmenten är järnoxidrött och kimrök/träkol i laserande strykning. I toppen på den främsta sitter en blomma tecknad i rött. Kryssvalvens hörnfundament utgörs av något utbuktande naturstenar. I valvkappan mot orgelläktaren sitter ett s k "skvallerhål" med en omålad trälucka i rödmålad karm.
LÄKTARUNDERBYGGNADER - Saknas

KOR
GOLV - Golvet i koret och ända in i absiden är av rött, hårdbränt, tegel från 1954. Golvnivån är en tegelstens bredd högre än i långhuset. Mönstret är ett förskjutet fiskbensmönster.
VÄGGAR - Väggarna är slätputsade, men med en mer oregelbunden muryta än i långhuset. De är avfärgade i en vit kulör. På norra och södra korväggen finns kors framtagna och konserverade. I absiden finns fragment av medeltida måleri, vilket troligtvis hör från två olika perioder eller skolor framtaget och konserverat både på vägg och i tak. Hörnfundamenten till takvalven är i oputsat tegel.
TAK - Taket i koret utgörs av ett spetsbågeformat kryssribbvalv, lika långhusets, dock något mer "tryckt". Valvribborna är dekorerade för att se ut att vara slagna av rödbrända och gråa stenar. Valvkapporna är dekorerade med olika typer av mönster. Absiden har ett s k hjälmvalv och tak och vägg med tillhörande målningar "går i ett".

FAST INREDNING

ALTARE - I koret finns ett tegelaltare från 1954, dock framflyttat till nuvarande läge 1999.

ALTARRING - Altarringen från 1999 är uppbyggd av rundstavar. Ljust gråvita stolpar och mörkt, varmgrå, överliggare. Knäfallet är klätt med ett ljust, vit-beige, tyg. Bönpallar, två stycken, med lika kläde, står mot altaret.

PREDIKSTOL - Predikstolen i senrenässans tillkom 1614. Danskt arbete, tillverkad av ek med de fyra evangelisterna som friskulpturer. Den är placerad längst fram i långhuset, på södra sidan. Korgen har rundbågeformade nischer med beslagsornamentik runt om och änglahuvuden i tympanongavlarna. I varje hörn står en fristående marmorerad kolonn med snidade figurer vid basen samt joniska kapitäl. I botten av predikstolen hänger ett ekollon. Trappen upp är av nygotisk karaktär och täckmålad i mörkt brunviolett kulör. Baldakinen bärs av kannelerade pilastrar. I taket finns treenighetssymbolen. Taket pryds av en förgylld kula med ett kors i toppen.

BÄNKINREDNING - Långhuset har tolv bänkrader mot norr och tolv mot söder, de sista raderna är borttagna vid restaureringen 1999. Bänkkvarteren är slutna, med dörrar mot mittgången. Bänkarna har slutna sidostycken mot ytterväggarna, dock indragna och livande med valvbågarnas fundament. Bänkarna är på insidan laserade med en något mörkare gråbrunkulör på ljust grå botten. Överliggaren är täckmålad i mörkt, varmgrå, kulör. Utsidans ramverk är målad i ljust grå kulör. Fyllningarna har rundade hörn och är marmorerade i mörkt brungrått på ljus botten, med mörkt, varmgrå, ramfyllning. På sätena ligger löstagbara dynor med rostrött tyg.

ORGEL - Orgelverket är tillverkat av Fredriksborg orgelbyggeri Troels Krohn, Hilleröd 1952. Orgeln är frontspelad. Orgelfasaden är utsmyckad med tandsnitt och bladornamentik.

LÄKTARE - Fyra marmorerade kolonner med åttkantiga höga baser, i gråbrunt på vit botten, bär läktaren. Ursprungligen ej synliga, eftersom de då stod i bänkkvarteren. Doriska kapitäl i mörkgrått med en förgylld kant. Läktarens undersida utgörs av brädor med synliga spikskallar, dock täckmålade i en vit kulör, bruten med grönumbra. Trapplöp till bottenvåningen har fernissade steg och täckmålade vagnsstycken och stigsteg i grå kulör. Läktargolvet utgörs av ett smalt, spontat, fernissat, trägolv i öst-västlig riktning. LÄKTARBARRIÄREN - Läktarbarriären skjuter i mitten ut i en segmentformad båge. Barriären är gråmålad på insidan. Över- och underliggaren samt övrigt listverk är i mörkgrå kulör. Ramfyllningarna utgörs av ljusgrå marmoreringar på vit botten, lika bänkinredning, med förgyllda innerkanter. I mittpartiet sitter en rundel med en äldre, förgylld, lyra i mitten. På norra och södra sidan sitter vapensköldar.

SPECIFIKA INVENTARIER

DOPFUNT - Längst fram i långhuset finns, på norra sidan, en dopfunt i malm från 1619, på en fot av granit.

NUMMERTAVLA - Mot nordöstra hörnet hänger en nummertavla i nygotisk stil med en förgylld stjärna i toppen.