Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ VÄSTRA BRUDBADET 1:2 - husnr 1, SKOGSKAPELLET

 Byggnad - Beskrivning

SKOGSKAPELLET (akt.)
2011-12-13
Interiörbeskrivning
Kapellrummet har en kvadratisk plan och saknar markerat kor. Altaret är placerat vid södra väggen. Längs övriga väggar står kopplade stolar i ljus furu i tre rader. I nordöstra hörnet står en flyttbar orgel och ett elpiano. Ingången är belägen i väster, förskjuten åt norr. På motsvarande sida i öster förbinds kapellet med norra längan. Mellan kapell och längor är korta passager. Kapellrummet domineras av de fyra böjda limträbalkar som både bär taket och utgör byggnadens stomme. Dessa är lackade och hålls ett stycke under nock samman av fyra hanbjälkar. Golvet utgörs av mönsterlagt rött tegel med en fris av hyvlad grå kalksten längs väggarna. På väggarna sitter liggande skivor av furuplywood som svagt laserats i vitt. Mellan fönstren sitter tunna vertikala band. På jämna avstånd är mässingslampetter monterade, vilka dels ger ett indirekt elektriskt ljus, dels har hållare för levande ljus. Istället för nummertavlor sitter enkom spikar för upphängning av siffrorna. Taket som är öppet till nock är mellan bjälkarna klätt med samma skivor som väggarna.

Altaret i tunt smide bär en skiva av polerad brun kalksten. Som altarprydnad och blickfång fungerar ett stort rosettfönster i gjutjärn, övertaget från det gravkapell från 1894 som stod på Sankt Lars begravningsplats fram tills nuvarande kapell byggdes. Fönstret har en glasmålning utförd av arkitektens bror, Tore Bergh. Orgeln är en så kallad kistorgel med en manual och fyra stämmor, byggd 1979 av orgelbyggaren Klaus Becker i Kupfermühle utanför Hamburg. Fodralet är av omålad ek.

Entrén är kombinerad med ett rymligt och ljust väntrum som är avsett att kunna användas för borgerliga begravningar. Rummets form är svagt rundad. Entréns vindfång i lackad furu sticker in något i rummet. Väggarna är klädda med glasfiberväv som vitmålats. Golvet är belagt med samma tegel som i kapellet, men här i mindre kvadrater som inramas av kalksten. Det svagt sluttande taket har omålade limträbalkar mot vilka ett mörkt blåmålat undertak av sågad granspont kontrasterar. På bjälkarnas sidor sitter fyrpassformade mässingsarmaturer. I söder är kapprum med toaletter, samtalsrum och sakristia. Golv och tak har samma utförande här, men dörrarna är släta ljusgrå lamelldörrar.

Bisättningsrummet används idag huvudsakligen som urnutlämningsrum, men har en kapelliknande utformning. Rummets plan är kvadratisk med egen ingång utifrån och från längans korridor. Golvet har kvadratiska plattor av hyvlad grå kalksten. Väggarna är påmurade med rött tegel. På regelbundet avstånd är nischer med mässingsplåtar för levande ljus. I nordvästra hörnet är ett fönster i hela rumshöjden med pelare av tegel som infattar en altarskiva av limmad och lackad furu. Taket är målat i ljusblått.