Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVEDALA TÖRRINGE 14:10 - husnr 1, TÖRRINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TÖRRINGE KYRKA (akt.)
2013-05-14
Interiörbeskrivning
Kyrkan är enskeppig och har långhus täckt av fyrdelade ribbvalv medan koret har stjärnvalv och absiden har hjälmvalv. Kalkmålningarna i tribunbågen tillskrivs Everlövsgruppen och dateras till 1400-talet. De har varit överkalkade. Långhuset har två slutna bänkkvarter indelade av mittgången och gången till sakristian. Vapenhuset har väggfasta, murade bänkar tillkomna i samband med uppförandet på 1300-talet. Långhusets, korets och nuvarande vapenhusets golv har brunrött klinkerl. I koret och bänkkvarteren är det lackat trägolv. I det gamla vapenhuset är golvet belagt med sten och tegel och ger ett ålderdomligt intryck.

Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altaret är murat i tegel och vitputsat. Altarskiva av kalksten med skråhuggen nederkant och relikgömma. Altaret står troligen på ursprunglig plats men har skadats vid brand och återuppmurats. Det har under period varit träinklätt.
Altaruppsatsen är från 1700 första hälft och tillverkad av bildhuggare Johan Ullberg i barockstil. Den är utformad som ett tempelgavel med kolonner och ett rikt skulpterat överstycke. Mittpartiet upptas av en målning utförd 1873 av Nils Bergengren. Motivet är Kristus på korset. Uppsatsens understycke har förgylld text, som anger att altaruppsatsen tillkom på kyrkans egen bekostnad då ryttmästare Otto Thott var patronus och magister Petrus Wåhlin var kyrkoherde. Altaruppsatsen har blivit ändrad, bl.a. togs de skulpterade sidostyckena bort 1873 och en ommålning har gjorts.
Altarundeln är rundad med barriär av vitmålade balusterdockor.
Dopfunt från 1942 i sten med fot med huggna kannelyrer och slät rund cuppa. Placering i korets norra del.
Predikstolen, från 1585, är utförd i ek med skuren dekor i renässansstil. Den mångkantiga korgen har triumfbågefält med växtornamentik Korgen saknar bemålning. Sentida trappa med smidesstolpar. Placering i långhusets sydöstra del.
Kalkmålningarna i tribunbågen uppvisar ett figurmåleri i röda och gula toner med inslag av grönt. De framställer S:t Lars och en biskop. Målningarna tillskrivs Everlövsgruppen och dateras till 1400-talet. De togs troligen fram 1942. Fragmentariska kalkmålningar togs fram 1966 och överkalkades därefter.1989 konstaterades ytterligare spår av kalkmålning.
Bänkinredningen från 1942 är ritad av arkitekt Simon Janfelt. Bänkinredningen är sluten med väggfasta bänkar och luckor med spegelfyllning. Den är målad i två grå färgtoner med en rödbrun dekorrand på luckorna