Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR ALUNDA 2:1 - husnr 1, ALUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Alunda kyrka (akt.), ALUNDA KYRKA (akt.)
2007-10-09
Interiörbeskrivning
Även invändigt är kyrkan ett gott exempel på nyklassicismens stilideal. Kyrkorummet präglas av väggarnas rytmiska indelning med pilastrar som bär upp de höga, vitkalkade kryssvalven och av sin klassicerande, fasta inredning. I östra korsarmen har två av de senmedeltida kryssribbvalven bevarats. Vid en restaurering år 1937 togs de på 1700-talet överkalkade målningarna fram igen och konserverades. Målningarna är daterade till 1465. Enligt en avskrift av Rhezelius och Peringskiöld på 1600-talet har målningarna i koret utförts av Johannes Iwan som dog och begrovs i Alunda samma år, 1465. Vid 1937 års restaurering tillkom även den nuvarande bänkinredningen med sina slutna bänkkvarter. Bänkinredningen är målad i grått med blåmarmorerade fyllningar. På orgelläktaren i västra korsarmen finns dock ett antal äldre kyrkbänkar kvar, troligen tillkomna vid 1890-talets restaurering. Orgelläktaren i västra korsarmen bärs upp av träpelare och har en träbarriär målad i grå nyanser. Kyrkan fick sin första större orgel på 1780-talet, och den nuvarande orgeln tillkom år 1880. Predikstolen tillverkades av f.d. stadskassören i Uppsala Johan Westberg, och placerades centralt nordöst om korsmitten.

Altaret av trä är fristående. Altartavlan föreställer Kristus på korset. Den köptes in 1862 sedan det gamla altaret med altaruppsats och altartavla förstörts i en eldsvåda 1859. Tavlan har en ståtlig inramning med kolonner som bär upp en klassisk tempelgavel. Altarringen av trä är marmoreringsmålad i gröna, grå och blå nyanser med förgyllda lister. Norr om altaret står en kororgel som tillverkades 1978.

Dopfunten från 1400-talet, placerad i koret, är ett av kyrkans få medeltida föremål. Den är tillverkad av kalksten och har en tiosidig cuppa. Både foten och cuppan är försedda med huggen ornamentik. Det finns även en medeltida patén av förgyllt silver med emaljinläggningar.

Av äldre gravminnen finns tre gravstenar från 1600-talet bevarade vilka sedan 1890-talets restaurering sitter inmurade i korsarmarnas väggar. I norra korsarmen finns även ett begravningsvapen från 1600-talet.

Alunda kyrka har flera förnämliga ljuskronor, bl.a. en tolvarmad ljuskrona av malm som köptes in 1641. Den är prydd med en bild av madonnan som håller Jesusbarnet och ett kors.