Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR FILM 8:1 - husnr 1, FILMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Films kyrka (akt.), FILMS KYRKA (akt.)
2004-11-24
Interiörbeskrivning
Man träder in i kyrkan genom den västra portalen. Omedelbart innanför ytterdörren finns en uppgång till vänster. Den leder upp till västra läktaren, som var orgelläktare fram till 1895. Från förrummet öppnar sig ett par dubbeldörrar in mot kyrkorummet. Det är en något heterogen interiör, som möter. De medeltida valven med sina nät av ribbor tar stöd mot långväggarnas sköldbågar. På fälten mellan ribborna verkar målningarna något otydliga, men man upptäcker snart myllret av figurer. Under sköldbågarna är väggarna milt tonade i en vit kalkfärg med dragning åt grågrönt. Det hela ger ett lätt och ljust intryck, men mot detta kontrasterar takkronornas, altarets, predikstolens och epitafiernas tyngd och barocka överdådighet och i golvplanet de slutna bänkkvarteren.
Kyrkan får sitt dagsljus från sju fönster. Två på vardera syd- och nordväggarna i långhuset, rundfönstret på västväggen och två i nykyrkan. Rundfönstret på sydväggen i nykyrkan döljs av orgeln och fönstret i den gamla sakristian i nordväst bidrar knappast till ljusvärdet i kyrkorummet.
Valven är olika i kyrkans olika delar. I koret är det ett Sturevalv, i mellersta delen en Vadstenastjärna i bakre travén ett åttadelat kryssvalv. Den gamla sakristian har ett enkelt kryssvalv och nykyrkan ett stickvalv. Men inte ens valvkapporna är enhetliga, utan i den mellersta är hela södra kappan slät. Och man får förklaringen, när man några steg längre fram upptäcker nykyrkans 1700-talsenkelhet. Efter en kraftig slät båge öppnar sig det välvda rummet, som får sitt ljus av de två fönstren, det västra med sin 1800-talsromantiska bild av ”Den gode herden” och det mer enkla östra. Rakt fram i nykyrkan löper läktarbarriären med sina balusterdockor tvärs över rummet och där ovanför ståtar Grönlundsorgelns fasad.
Mot väggarnas och valvets grågrönvita står i nykyrkan träinredningens dämpade, grågröna ton, som dock lättas upp av förgyllda ornament på läktarbarriär och orgelfasad.
Den rikt ornerade och förgyllda predikstolen har sin plats på långhusets nordvägg vid övergången mellan mellersta travén och koret. Den är daterad 1732, medan den mäktiga altaruppsatsen bär årtalet 1734. Båda är liksom bänkpyramiderna utförda av skulptören Olof Gjerdman och Johan Öhrn har svarat för bemålnings- och förgyllningsarbetena. På nordsidan av koret finns den gamla sakristian, som numera har funktion som förvaringsplats för kollekthåvar o d. Nykyrkan från 1767 har separat ingång på sydgaveln. Portalen har en rusticerad omfattning, som lyser vitkalkad mot den gula väggytan och den grågröna dörren, som är skålformigt försänkt i murlivet. Under nykyrkans läktare inryms uppgången till läktaren och den nuvarande sakristian på västra sidan och på den östra toalett och kapprum samt intill ytterdörren nedgång till ett källarutrymme.