Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR HARG 13:1 - husnr 1, HARGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hargs kyrka (akt.), HARGS KYRKA (akt.)
2004-09
Interiörbeskrivning
Man träder in i tornets bottenvåning i ett rum med tegelgolv, putsade väggar och ett omålat brädtak av modern typ. En trappa leder upp i tornet varifrån man når orgelläktaren. Utrymmena högre upp i tornet är oförändrade sedan tornet byggdes med ålderdomliga trappor och gamla vitkalkade putsytor. Dörren till läktaren är en ålderdomlig fyrfyllningsdörr av karolinsk typ med plattgångjärn från 1700-talet.

Långhuset täcks av rikt utformade stjärnvalv från senmedeltiden. Valven, knektarna och den övre delen av väggarna är fyllda med kalkmålningar som härstammar från 1514. Denna del av kyrkan står i kontrast mot det ljusa koret byggt på 1700-talet som har vitkalkade valv och väggar. Kyrkans golv täcks av tegelplattor. I bänkkvarteren ligger brädgolv. De slutna bänkkvarteren är sammansatta av delar från olika epoker. Bänkarna är från 1904 års restaurering, medan dörrar och gavlar är från 1700-talets bänkinredning. Bänkkvarteren återfick sin slutna 1700-talsform vid 1953 års restaurering. I koret finns bänkar mot norra och södra väggen med skärmar från 1700-talet. Bänkinredningens skärmar och dörrar är målade i grågröna toner.

I koret finns en klassicistisk altaranordning från 1758-59 donerad av brukets ägare Oxenstierna. Den består av ett altarbord och en rikt utsmyckad altaruppsats i trä. Altartavlan, i olja på duk, föreställer Kristus i Getsemane och inramas av två pilastrar som kröns av ett gavelstycke i rokoko med ett förgyllt ornament. Konstnären bakom altaranordningen är troligen den kände arkitekten Jean Erik Rehn. Allt är målat i marmoreringsteknik liksom altarringen.

Predikstolen uppsattes i kyrkan 1710 och flyttades till nuvarande plats 1775. Den har en sexsidig korg som är rikt utsmyckad med skulpturer och ornament. Predikstolen kröns av ett ljudtak och är målad i ljusgrå marmorering med förgyllda detaljer.

I koret finns två gamla nummertavlor från 1700-talet med förgyllda ramar och rikt utsmyckade över- och understycken. Där finns även ett dopställ från 1768 i strikt nyklassicistisk stil, grönmarmorerat med förgyllda ornament. Den är även den troligen ett verk av Jean Erik Rehn. På den står en dopskål i silver från 1796.

Läktaren restaurerades 1953 till sitt ursprungliga 1700-talsutseende. Barriärens fyllningar avskiljs av pilastrar. Den är marmorerad i grågrönt. Orgelverket är från 1905. Fasaden är från 1778 och i nyklassicistisk stil.

Det finns ett antal medeltida skulpturer bevarade i kyrkan. Det är bland annat en kristusbild från ett 1300-talskrucifix och i sakristian ett processionskrucifix från mitten av 1300-talet. På sydväggen i långhuset hänger ett Mariaskåp från 1400-talets slut.

Sakristian har golv av tegel och täcks av ett tunnvalv. Den förbinds med koret genom en år 1752 utbyggd förbindelsegång. Där finns även uppgången till predikstolen. Den ursprungliga medeltida sakristiedörren finns ej kvar.