Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR VALÖ 2:1 - husnr 1, VALÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Valö kyrka (akt.), VALÖ KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Vapenhuset har tegelgolv och putsade väggar. Det är välvt med ett senmedeltida kryssribb-valv försett med målningar. I valvet hänger en medeltida ljuskrona i smide. Porten till långhuset är försedd med tre rätvinkliga språng försedda med medeltida dekormåleri. I porten sitter en dubbeldörr med speglar och ramverk målad i blått. Den inre dörren är den ursprungliga medeltida dörren tillverkad av mycket grova och breda plankor med smidda beslag. På insidan av dörren finns två ansikten i konturteckning som troligen är samtida med kyrkans kalkmålningar.

Kyrkorummet har karakteriserats som ett av de vackraste i Uppland. Det är ovanligt rikt utsmyckat med välbevarade kalkmålningar, ett stort antal medeltida skulpturer samt en praktfull fast inredning från 1700-talet. Golvet är av tegel i mittgång och kor samt av trä i bänkkvarteren. Korgolvet och golvet i västra travén under läktaren ligger två trappsteg över mittgångens golv. Väggarna är putsade och vitkalkade. Kyrkorummet är välvt med rikt utformade stjärnvalv som vilar på knektar. Valv och knektar är rikligt försedda med målningar som framställer berättelser ur bibeln och helgonens liv och inramas av bårder och rankverk. I söder finns en fönsternisch som är igenmurad utifrån. Det är det enda bevarade av de ursprungliga medeltida fönstren.

Bänkinredningen med slutna kvarter tillkom 1770 liksom altarbordet, altarringen och korbänkarna som står mot korgaveln. Bänkkvarteren har en rik utformning med dekorerade barriärer, gavlar och dörrar. Även altarbord och altarring har dekoration i rokokoliknande stil. Predikstolen är från 1719 och har även den en praktfull och rikt utsmyckad form. Läktaren byggdes på 1690-talet och förstorades 1770 när bänkinredningen tillkom. Hela den fasta inredningen är målad i blå marmorering med förgyllda detaljer. Mot korets sydvägg står en rad omålade korstolar av medeltida ursprung.

Kyrkan har ett stort antal medeltida skulpturer varav den värdefullaste är det antwerpska altarskåpet på koraltaret. Det finns även två mindre medeltida altarskåp i kyrkan, ett mot korets norra vägg och ett i långhuset, rakt fram från ingången sett. Där har man ordnat en mindre andaktsplats i bänkkvarteret. Ett krucifix från 1400-talets slut hänger i valvbågen mellan kor och långhus. Kyrkan har också en medeltida dopfunt i gotländsk kalksten som står i koret. Nummertavlorna som flankerar korbänkarna har rikt utsmyckade förgyllda ramar.

Orgeln på läktaren är från 1831. Den har en tidstypisk fasad i nyklassicistisk stil målad i grått med förgyllda dekorationer. I kyrkan finns ett antal begravningsvapen i trä från stormaktstiden med bevarad orginalmålning samt gravstenar i korgolvet. I långhuset hänger tre mässingskronor från 1600-1700-talet.

Sakristian är även den försedd med valv och putsade väggar. Dörren till sakristian är klädd med smidesplåtar.

Kyrkorummet präglas idag av den restaurering som ägde rum 1926 under ledning av arkitekt Ärland Norén och konservator Alfred Nilsson. Medeltidsmålningarna rengjordes och de på 1760-talet överkalkade väggmålningarna togs fram. Den fasta inredningen restaurerades och äldre färglager skrapades fram.