Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR ÖSTHAMMAR 46:2 - husnr 1, ÖSTHAMMARS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Östhammars kyrka (akt.), ÖSTHAMMARS KYRKA (akt.)
2004-09-22
Interiörbeskrivning
Entrén sker genom tornets bottenvåning där man kommer in i ett vapenhus med trappa upp till läktaren. Rummet har dubbeldörrar med ramverk och fyllningar av 1920-talsmodell med tillhörande foder i nybarock. Mot söder har byggts en toalett. Golvet är belagt med tegel. Entrén till kyrksalen flankeras av två putsade halvkolonner som är ett minne från den tid då tornet ännu ej fanns och denna port var kyrkans huvudingång.

Kyrkorummet har idag bevarat den prägel det fick vid 1925 års restaurering som utfördes enligt förslag av arkitekt Sven Brandel. Syftet var då att återställa kyrkans sena 1700-talskaraktär. Kyrksalen är ljus tack vare de stora fönstren och de vitkalkade putsade väggarna. Väggarna avslutas uppåt av en profilerad, putsad taklist. Rummet täcks av ett flackt tunnvalv med plant hjässparti. Valvet är målat i ljusblått. Det flacka hjässpartiet inramas av en list och är vitmålat. Golvet i mittgången täcks av en blå heltäckningsmatta. Korgolvet täcks av kvadratiska kalkstensplattor. Bänkkvarteren samt utrymmet innanför altarringen har brädgolv. Den fasta inredningens färgsättning tillkom vid en renovering som genomfördes 1961 efter arkitekt Jörgen Fåks åtgärdsbeskrivning. Bänkarna är tillverkade 1925 och uppställda i två bänkkvarter. Under läktaren är några bänkrader borttagna. Bänkarna har gavlar med ramverk och fyllning i blå respektive brunröda toner, målat i marmoreringsteknik.

Predikstolen är placerad på väggen mot norr. Den är utförd av bildhuggaren Olof Gerdman omkring år 1740. Den är utförd i praktfull barock med en grönmarmorerad korg vars fyllningar upptas av förgyllda bladornament på blå botten. Fyllningen mot söder har en förgylld relieftavla. Över predikstolskorgen hänger ett ljudtak från samma tid. På väggen nedanför ljudtaket hänger ett i trä imiterande draperi i blått med förgyllda detaljer.

Orgelläktaren i väster har kannelerade pelare med kvadratiskt snitt och kapitäl med äggstavsprofil. Läktarbarriären är täckmålad i ljusgrått. På en hög slät fris har den ett räcke med ramverk och enkla, rektangulära fyllningar. Orgeln har en nyklassicistisk fasad i ljusgrått med förgyllda detaljer från 1875. Det nuvarande orgelverket tillkom 1952. Några av stämmorna i den gamla orgeln från 1875 återanvändes i den nya.

Altarringen av trä är täckmålad i vitt och har tätt stående svarvade balustrar och ett knäfall med ljusblå tygklädsel. Altarbordet är tillverkat 1957. Det kompletterades med en förgylld relieftavla som föreställer nattvarden och fyra volutpilastrar som härrör från kyrkans 1600-talsaltare. Delarna har konserverats och återfått ursprunglig färg. Altartavlan är och altaruppsatsen i barock är från 1696. Den flankeras på bägge sidor av två skulpturfigurer. På södra långhusväggen hänger en tavla från 1890-talets restaurering som på den tiden stod uppställt på altaret. De omfattningar och överstycken som hörde till 1890-talets altaruppsats förvaras idag uppe i tornet. I koret finns även en kororgel som tillkommit på senare år. Den står uppställd mot södra väggen.

Två nummertavlor med förgyllda ramar tillverkade på 1700-talet hänger också i koret. Korfönstren som flankerar altaret är försett med glasmålningar föreställande Moses respektive Jesus som den gode herden. Kyrkan har tre gamla malmkronor som hänger i långhuset. De är skänkta till kyrkan på 1600-talet och 1700-talet.

Sakristian har en plåtklädd bräddörr mot koret med ett rombmönster i barockstil. Sakristian har separat utgång till kyrkogården i sin östra vägg. Rummet har putsade vita väggar och täcks av ett flackt tunnvalv. En hög trappa leder upp till predikstolen.