Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR EKEBY 6:1 - husnr 1, EKEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ekeby kyrka (akt.), EKEBY KYRKA (akt.)
2006-11
Interiörbeskrivning
Kyrkans interiör fick sin nuvarande karaktär vid en stor restaurering som ägde rum år 1927. Då togs kalkmålningarna på väggar och valv fram. Kyrkans målningar är tillkomna omkring 1520 vilket gör dem till några av de yngsta medeltidsmålningarna. De målade figurernas klädedräkter bär renässansdrag även om målningarna har en klart medeltida karaktär.

Vapenhuset har tegelgolv. Rummet har putsade väggar och täcks av ett putsat kryssribbvalv. Väggar och valv är prydda med målningar som bl.a. framställer evangelistsymbolerna i stora röda djurbilder. En putsad, tvåsprångig spetsbågsportal leder in till långhuset. Den är försedd med en pardörr marmorerad i grågröna toner. Från valvet hänger en ljuskrona av järnplåt.

Långhuset, inklusive koret, är tre travéer långt och är välvt med tegelribbvalv som är rikligt utsmyckade med målningar. Även de putsade väggarna täcks till stor del av medeltida målningar. Åke Nisbeths analys av målningarna visar att de är utformade närmast som kopior av illustrationer i dåtida bildverk med bibliska motiv. Målningarna togs som nämnts fram år 1927 vid en restaurering då även kyrkans övriga inredning ställdes i ordning. Gränsen mellan långhus och kor markeras av en triumfbåge. Bågens södra sida uppvisar spår av en avsågad bjälke som troligen är en rest av ett korskrank. Kyrkans golv är belagt med tegel. Trappan till läktaren och vinden är inrymd i valvpelaren i sydvästra hörnet. Bänkinredningen i slutna kvarter fyller hela långhuset. Gavlar och dörrar är marmorerade i grå nyanser medan dörrfyllningarna och bänkskärmarna mot koret har en fantasifull marmorering i grå och gröna toner. Troligen är bänkinredningen till stor del nybyggd 1927 med återanvändande av äldre delar. Kyrkan har även korbänkar i norr och söder i slutna kvarter. Altarrundeln är nytillverkad 1927 med återanvändande av delar från en äldre altarrundel från 1730. Altaret är murat och vitputsat. Altaruppsatsen är en gåva till kyrkan från år 1707. Den representerade på sin tid en ny typ av altaruppsats med klassiska, romerska förebilder. Den har formen av två postament med mellanliggande sockelparti försett med förgyllda ornament. Altartavlan har en skulpterad, förgylld relief av Kristus. På postamentern står två förgyllda änglaskulpturer. På norra korväggen hänger en tavla av Kristi förklaring. Den hängde från 1891 till 1927 ovanför altaret. Talvan är en kopia av Fredrik Westins kända målning i Kungsholms kyrka i Stockholm.

Predikstolen på norra väggen är samtida med altaruppsatsen. Den har en korg marmorerad i grått med förgyllda ornament. På ljudtaket står en förgylld änglaskulptur. På den platsen stod tidigare den lilla vapensköld som nu hänger på södra långhusväggen och som framställer hovmarskalken Johan Teets och hans hustru Hedvig Schönbergs vapen. Teet var en betydande donator till kyrkan. Makarnas initialer finns också målade på det främsta bänkparets dörrar. Predikstolen är även försedd med en trappa. Den innehåller fragment av en äldre bänkinredning med målningar av renässanskaraktär.

Dopfunten i koret är en enkel, outsmyckad kalkstensfunt från 1200-talet. Dopfatet av mässing är från 1927. I koret finns två nummertavlor med enkla, förgyllda ramar.

Orgelläktaren i väster har en sluten barriär målad i gråtoner med inslag av rött och grönt samt med förgyllda listverk runt fyllningarna. Orgelverket är tillverkat 1922, men orgelfasaden i nyklassicistisk stil är från 1841. Läktaren har ett ålderdomligt brädgolv och på läktaren finns även rester av en äldre bänkinredning kvar, bänkar av ett slag som var vanliga på 1700-talet.

Sakristian har en mycket ålderdomlig karaktär med sitt låga tunnvalv. Väggar och valv är putsade och vitkalkade. Golvet är belagt med bräder. Mot norra väggen står ett skåp för textilförvaring. Ett glasskåp på södra sakristiväggen inrymde tidigare ett altartäcke från 1600-talet som nu tagit ut för konservering. Diskussioner pågår om ny förvaringplats för altartäcket i kyrkan.