Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR ÖREGRUND 7:163 - husnr 1, ÖREGRUNDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Öregrunds kyrka (akt.), ÖREGRUNDS KYRKA (akt.)
2008-08
Interiörbeskrivning
De invändiga väggarna i kyrkan är putsade och vitkalkade. Några äldre kalkmålningar finns ej. Långhuset täcks av ett trätak med hålkäl samt profilerade, marmorerade listverk av trä. Golvet är täckt av kalkstensplattor. I bänkkvarteren ligger det brädgolv. Bröstpanelen i kyrkan utgörs av gavlar och bänkskärmar från 1700-talets slutna bänkinredning, som återanvändes på detta sätt när de nuvarande bänkarna tillkom på 1890-talet. Bänkinredningen har den för det sena 1800-talet typiska öppna karaktären. De främre korbänkarna är dock kvar sedan 1700-talet. Den nuvarande färgsättningen som domineras av blått tillkom vid 1914 års restaurering. I väster finns en orgelläktare från 1760-talet med en orgel vars fasad bevarats sedan 1830-talet, då en ny orgel byggdes av Pehr Gullbergsson, Lillkyrka. Det nuvarande orgelverket tillkom 1914. Läktarbarriären har skurna pilastrar och marmorerade ramverk som omger blåmålade fyllningar. Även bänkinredningen är målad i blått med förgyllda detaljer.

Predikstolen av snidat och målat trä, med förgyllda ornament, tillverkades 1729 av bildhuggaren Johan Pouset. Den är placerad mot norra korväggen och är försedd med ljudtak samt trappa med en klassisk portal vilken kröns av en segmentformad fronton.

Altarringen har en komposition liknande läktarbarriärens. Den tillkom på 1760-talet. Altaruppsatsen har en arkitektonisk uppbyggnad med pilastrar som flankerar korfönstret. Den kröns av en båge med en förgylld strålkrans och Jehovas namn bland moln som omges av putti. Vid sidan om pilastrarna står två skulpturer symboliserande tron och hoppet. Altartavlan har en förgylld relief av Jesus i Getsemane. Nummertavlorna på sidan om altaruppsatsen, har förgyllda ramverk i sirlig rokoko och skänkte till kyrkan 1764.

Kyrkans enda medeltida inventarium är ett altarskåp som hänger på södra väggen. Skåpet är fyllt av snidade och förgyllda träskulpturer. Mittpartiet visar Maria som himladrottning med Jesusbarnet. Skåpet, som är tillverkat i mitten av 1400-talet, skänktes till Öregrunds kyrka från S. Klara i Stockholm år 1664.

Kyrkan har två votivskepp från 1731 respektive 1774, vilka hänger från taket. Vidare finns ett flertal ljuskronor av mässing varav två skänktes till kyrkan på 1700-talet. Det finns även ljusarmar och ljusstakar från 1600-1700-talen. Dopfunten av granit tillverkades på 1960-talet.

Sakristian i norr har en låg ingång från koret försedd med en järndörr. Sakristian är välvd med ett tunnvalv. År 1914 tillbyggdes sakristian åt väster med en ny värmekammare som blåste in varmluft i kyrkan. Varmluftsanläggningen ersattes senare av elektriska bänkvärmare och radiatorer vilka i skrivande stund ska ersättas av ett nytt system med värmepump och bergvärme. I den gamla värmekammaren finns wc. Även i anslutning till vapenhuset finns wc sedan 1991.