Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVALÖV ASK 35:1 - husnr 1, ASKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Asks kyrka (akt.), ASKS KYRKA (akt.)
2015-06
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset i tornets bottenvåning har golv av kalkstensplattor lagda i fallande längder. Tak och väggar är vitmålade. Fönstren har innerfönster med bågar av varmförzinkade stål med fyra rutor.

Från vapenhuset nås kyrkorummet genom en raktäckt pardörr med kvadratiska speglar. Längst ner i långhuset finns orgelläktaren, som bärs upp av sex träpelare med kapitäl. Trätrappor på båda sidor om mittgången leder upp till orgelläktaren vars golv är täckt med plastmatta. Läktarbarriären är tät och utformad med marmorerade speglar omgivna av profilerade listverk i ovan- och nederkant.

Läktaren är underbyggd på ömse sidor om mittgången med samlingsrum mot söder, kapprum, förråd och toalett mot norr. Inbyggnaden har väggar med gulmarmorerade speglar med grå plana lister i övre delen och en mörkare marmorering med gröna lister i nedre delen. Samlingsrummet och kapprummet har brädgolv och ytterväggar lika långhusets och innerväggar vävspända och målade.

Långhusets golv består av gjuten cement i terrazzoteknik i svart och vitt med en schackrutig bård och ett svart fält längs kanterna mot bänkarna. I mittgången ligger en grön matta. Bänkarna på ömse sidor om mittgången står på ett brädgolv.
Långhusets, korets och sakristians väggar är putsade och målade beige med en horisontell ådring och indelade i målade kvadrar med vita linjer. Längs bänkkvarteren finns en gråmålad bröstning.
Taket är brutet, tredelat, med vitmålade skivor indelade i fält med rundade lister.

Koret avskiljs från långhuset med en rundbågad triumfbåge, med inskription, stående på imposter. Golvet i koret, som ligger två trappsteg högre, har samma cementmosaik som i långhuset. Predikstolen står på norrsidan och dopfunten på södersidan i koret. Innanför altarringen ligger brädgolv täckt med textilmatta. Fönstren i koret har gröntonat antikglas.

Ett korskrank med två dörrar avdelar sakristian från koret. Skranket, målat i mörk träimitation, har profilerade speglar och i ovankant en fris med fyrpass inskrivna i en cirkel. Överst finns ett krön av en utsågad uppochnedvänd rundbåge med spetsar av liljor och trepasskors. Sakristian har golv av omålade brädor, tak och väggar är lika långhus och kor. En dörr leder ut till kyrkogården.

Tornets övre våningar nås via en gråmålad trätrappa i vapenhuset, som har ett öppet räcke med profilerade spjälor. Tornets andra och tredje våning samt klockvåningen har brädgolv och putsade, målade väggar. Tredje våningen används för förvaring, bl a finns här orginalschablonerna till kyrkans yttre listverk. Klockvåningen med klockstolen är öppen upp mot tornets taklag. Vinden ovan långhuset nås från tredje våningen genom en lucka i väggen. Långhusets- och korets taklag är utfört med dubbla sparrar, hanband, lejd, tassar och stödben.

Inredning och inventarier

Altaret är från 1877 av trä, målad i mörk träimitation, med speglar på sidorna.

Altaruppsatsen från 1877 av trä, målad i mörk träimitation, är sammanbyggd med altarskranket. Altaruppsatsen har ett bakstycke som en tempelgavel.
I mitten finns en altartavla av Jesu uppståndelse, målad av Mattis Taube 1905. Jesus har vid sina sidor knäböjande änglar. Bilden är omgiven av en förgylld rundbåge och spiralvridna kolonner. En rikt dekorerad trekantsgavel kröner uppsatsen. Mattis Taube var skådespelare, konstnär och kusin till Evert Taube.

Altarringen är från 1877 av gråmålat trä. Barriären består av kolonetter som bär en rundbågig arkad med en överliggare i trä. Knäfallet är klätt med tyg.



Dopfunten av sandsten är medeltida men renoverad och förvanskad på 1870-talet. Cuppan är nedåt rundad, i ovankant finns en repstav och en vulst nedtill. Foten, som är sekundär, är fyrsidig, nästan pyramidformad med inhuggen dekor.


Predikstolen är från 1877 med målningar från 1951. Målningarna är gjorda av Kaj Siesjö efter förlagor av Pär Siegård. Korgens fem sidor har rundbågiga arkadöppningar med målade pannåer. Arkaden är uppbyggd av spiralvridna kolonetter och en förgylld rundbåge. Sidorna delas av pilastrar med svarvade knoppar nederst. I korgens överkant finns flerfärgade lister och i nederkant finns en list med utsågade klöverblad. Den gråmålade predikstolen står på en åttkantig pelare.
En gråmålad baldakin i trä hänger över predikstolen. Baldakinen har en list av fransar i utskuret förgyllt trä. En duva hänger under ljudtaket.

Bänkinredningen är från 1877. Bänkarna målades om 1951. Bänkarna är slutna med sidostycken med rundad överdel. Dörrarna är gröna med marmorerade speglar. Bänkarna har gröna bakstycken med profilerade gråmålade speglar.

Orgeln, byggd 1877 av orgelbyggare Lundahl, Malmö. 1952 skickades orgeln till Fredriksborgs orgelbyggeri, Danmark för total ombyggnad och orgeln bör räknas som nybyggd vid denna tid. Instrumentet står bakom den ursprungliga orgelfasaden från 1877, indelad i tre gråmålade fält med förgyllda detaljer och synliga pipor. Fälten delas av pelare krönta med miniatyrtorn. Mittpartiet kröns av en trekantsgavel med blinderingar.
Orgeln kompletteras av ett piano som står vid predikstolen.

Klocka av malm som är gjuten 1751. Den är dekorerad med akantusfriser, inskriptioner och människofigurer.
Klocka av malm som är gjuten 1961 av M E Ohlsson klockgjuteri, Ystad. Klockan har inskriptioner.

Övrigt
Krucifix av trä från 1500-talet, utfört i romansk stil. Korsarmarna avslutas med fyrpass. Kristus är naivt utförd med ländkläde och törnekrona och parallella fötter.

Träskulpturer av fyra evangelister från 1500-1600-tal. Eventuellt har de bemålade skulpturerna suttit på en äldre predikstol. Skulpturerna hänger nu på långhusväggen.