Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LANDSKRONA CITADELLSTADEN 5:1 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2015-05
Interiörbeskrivning
Interiör S:t Johannes kyrka
Genom den höga kopparklädda ytterporten kommer man in i ett vindfång med hyvlad kalksten och tegelväggar. Släta ekdörrar leder på båda sidorna till kapprum med kalkstensgolv och vitmålade väggar. Dörrarnas karm av ek är infälld i väggen utan foder. Rakt fram leder en pardörr av ek med smala vertikala glasslitsar in till kyrkorummet. Vid sidan om dörren sitter glasslitsar i koppar.

Kyrkorummet är kvadratiskt med hög takhöjd. Rummet är ljust trots mörka väggar. Ljusinsläppen sitter högt med sju smala, höga fönster i djupa nischer mot vardera öster och väster. Altaret och altartavlan är inte som traditionellt i öster utan är infällda i söderväggen. Predikstolen står på västra sidan, orgeln på östra sidan. Stolarna är flyttbara men står diagonalställt på ömse sidor om mittgången. Ett löst altarbord på hjul finns mitt i rummet och flyttas bort vid begravning.
Hela golvet är belagt med kvadratmeterstora slipade kalkstensplattor, med en liten diagonalställd kvadrat i hörnen mellan plattorna. Vid altaret är golvet upphöjt ett steg.
Väggarna är murade av mörkt hårdbränt tegel med ljusgrå fog. Stenarna står på högkant med sina smala sidor utåt. Ett reliefmönster bildas genom att en del stenar är utskjutande. Två stenar är utkragande, en in, två utkragande osv. Ventilationsspringorna är dolda och luftning sker genom öppna fogar i teglet. Inga radiatorer finns på väggarna.
Söderväggen är helt tegelklädd, medan teglet på övriga väggar slutar i fönstrens nederkant. Därovanför är väggen vitmålad.
Takhöjden är sju meter och innertaket är av laserad panel. I taket hänger tio lampor bestående av en rund kopparring med utstansade kors och invändigt klädda med glas hängande i dubbla metallstag.
I rummet finns dörrar till sakristia, korridor, vänthall och vindfång. Dörrarna är ekdörrar som sitter i nischer klädda med ek. Dörrarna har vertikala spår i eken. Handtagen är av svart mässing.
På den upphöjda altarplatsen och i mitten av rummet ligger mattor formgivna av Barbro Nilsson. På väggarna i bakre delen av rummet hänger två större gobelänger också av Barbro Nilsson från Märta Måås Fjätterström AB.

Vid sidan om kyrkorummet finns vänthallen som efter en vattenskada var under renovering vid inventeringen. I anslutning till kyrkorummet ligger sakristian med trägolv, vitmålade väggar och en vägg klädd med ekpanel, som har dolda dörrar i ekpanel till klädskåp och toalett.

Interiör S:t Jakobs kapell
Rummet är femkantigt och ljuset är dämpat. Golvet är av hyvlade kalkstensplattor. Fyra av hörnen är glasade med blyinfattat glas, vid det femte hörnet står stenaltaret. Ett av de glasade hörnen är omgjort till en dörr med utgång till den överglasade gården. Mitt i rummet står en katafalk klädd med slipad kalksten. Mot öster står orgeln. Väggarna täcks till 3/4 av stående ekpanel, därovan är väggarna vitmålade. En sockel av kalksten finns i underkant. Ventilationen är dold genom springor i panelen. Ett träraster i väggpanelen är kvar sedan orgeln var inbyggd i ett intilliggande rum. Tekniken till klockringningen är dold i ett skåp infällt i väggen med panellucka. All belysning är uppljus, dold i ovankant av panelen. Taket är ett femdelat vitmålat pyramidtak. Dörrarna är ekdörrar med vertikala spår, entrédörren med infällt glas i smala slitsar.

Till Græbes ursprungliga delar hör ett rum vid sidan om kapellet som tidigare var körrum men numera fungerar som barnrum. Rummet har kalkstensgolv, vitmålade tegelväggar och tak av träpanel med synliga balkar. En vägg är glasad från golv till tak med vertikala indelningar i trä. Glasväggen är vinklad så att rummet är smalt i ena änden och brett i andra. Utanför finns en kringbyggd gård.

Interiör ”Livets rum”
Från kapellet nås den tidigare utegården som sedan 2003 är överbyggd med ett glastak. Gården ligger mellan kyrkan och kapellet. Taket bärs av fyra limträpelare som står i runda cementcirklar med stora växter. Glastaket har ljusgröna spröjsar. På golvet ligger rödgula Höganäs klinkerplattor med ett trägolv i mitten. De tidigare tegelytterväggarna är putsade och gulfärgade. Mot ett kapprum är en fönstervägg byggd. Mellan förbindelsegången och gården finns en pelargång av räfflade cementpelare som står på likaså räfflade cementblock. Rummet är möblerat med bänkar och stolar längs väggarna. I mitten av rummet står ett altare och en dopfunt. Vid väggen finns en fontän gjord av gamla gravstenar.

Förbindelsegången mellan kyrka, gård, kapell, församlingsgård har väggar av tegel, fd ytterväggar, delvis med en sockel av svart skiffer och golv av grå klinker.

Johannesgården med tillhörande rum har golv av plast, linoleum, klinker och vävspända målade väggar.

Krematoriedelen kan nås med trappa inifrån eller utifrån från södersidan. På nedre plan finns bårhus med kylrum och frysrum, svepningsrum, tvagningsrum, visningsrum av den döde och krematorieugn. Golven är belagda med betong eller klinker. Väggarna är målade eller klädda med kakel. Krematorierummet med ingång till ugnen är vackert utformat med väggen runt ingångshålet klädd med kalkstensskivor. Övriga väggar har blåglaserat kakel och golvet har röda oglaserade klinkerplattor.
Över ugnen finns en glaslanternin.

Inredning och inventarier S:t Johannes kyrka

Huvudaltare, från 1961, är väggfast och av polerad kalksten, troligen ritat av Eiler Græbe. Det består av en 18 cm tjock skiva som skjuter ut från väggen, under skivan står en bred rektangulär väggfast platta, som bildar altarets framsida på vilken finns ett stort inhugget Kristusmonogram.

Altarbord, från 2006, modell Kumla, är inköpt från Gotlandsbyggen AB. Altaret av massiv ek har fem inskurna kors i skivan. Benen är försedda med hjul.

Altartavla, från 1961, är en oljemålning på duk målad av konstnären Martin Emond, Landskrona. Målningen är infälld i kyrkans södra vägg ovanför altaret. Bilden visar Jesus i helfigur klädd i färgrik dräkt, Tavlan är uppbyggd av fläckar av färg i klara färger. Bilden är 3,6 m x 1,85.

Dopfunt, från 1961, av slipad kalksten, tillverkad av AB Komstasten, Gärsnäs. På en rund fot står en tresidig pelarform med insvängda sidor. Cuppan är halvklotformad med plan blankslipad översida och skålformad nedhuggning för dopskålen. Huggmärken i skålen bildar ett dekorativt element. Troligen ritad av Eiler Græbe.

Predikstolen är från 1961, troligen ritad av Eiler Græbe. Predikstolen har en sockel av kalksten och en tresidig korg av lackad stående ekpanel med en gråmålad sarg överst med en lutande pulpetskiva. Predikstolen är ansluten till väggen.

Bänkinredningen är stolar från 1978. Stolarna är i ljust trä med sits av flätad sadelgjord. Mellan stolarna finns kopplingsbeslag som även fungerar som psalmbokshylla.

Orgeln, från 1963, är byggd av Paul Ott, Göttingen, Tyskland. Orgeln var tidigare inbyggd i ett rum bredvid kyrkans östra sida. 2008 flyttades spelbordet ut till kyrkans östra sida på ett podium med trappa på båda sidorna. Orgeln byggdes om av orgelbyggare Ugales Ergelbuvs Drabrica från Lettland. Spelbordet omges av en halvcirkel klädd med stående ekpanel.
Orgelfasaden, ritad av Eiler Græbe, av lackat trä är inbyggd i kyrkans östra vägg och försedd med träraster och synliga pipor ut mot kyrkan. Överkantens avslutning ovan piporna är trappstegsformad av trä.
Orgeln kompletteras av piano.

Klockorna från 1960 är båda gjutna av malm av M.&E. Ohlssons Klockgjuteri i Ystad. Klockorna har inskriptioner. De hänger i en öppen klockstapel av tegel ovanför S:t Jakobs kapell.

Övrigt
Mattor, ”Stjärnflossa” och ”Strålknippen” och Gobelänger, från 1960-talet. De är formgivna av Barbro Nilsson och vävda hos Märta Måås-Fjetterström AB i Båstad.
Gobelängerna är deponerade från Örja kyrka 2005.

Inredning och inventarier S:t Jakobs kapell
Altaret, från 1961, är av slipad kalksten. Altarskivan är sexkantig varav den bakre sidan är svängd. Skivan vilar på två vinkelställda stöd i sidorna, vars överdelar följer skivans kanter. Förmodligen ritat av Eiler Græbe.

Bänkinredningen från 1961 består av lösa stolar i ljust trä med flätad sits av sadelgjord. Oklätt ryggstöd av trä. Psalmbokshylla finns under stolen. Stolarna har enligt kyrkvaktmästaren tidigare haft sits av rep, en sådan stol finns kvar.

Orgeln, från 1962, är byggd av Paul Ott, Göttingen, Tyskland. 2005 flyttades orgeln in till kapellrummets östra sida av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Den har öppningsbara luckor, synliga pipor och rak avslutning överst.

Inredning och inventarier ”Livets rum”
Altaret, från 1994, är av ljus ek med infällda partier av mörkare trädslag. Ett tunt latinsk mässingkors är infällt på framsidan av skivan och korset fortsätter ner på det främre av de fyra benen. Ritat av arkitekt Alan Morrall.

Dopfunten, från 1899, är av norsk slipad marmor. Halvklotformad cuppa med slät ovansida och rund urgröpning för dopfat. Klotformat skaft, nedåt rund profilerad på åttkantig fot.