Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÖPING STICKLINGE 11:1 - husnr 1, HIMMETA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HIMMETA KYRKA (akt.)
2005-10
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är täckt med tre stjärnvalv på kraftiga väggpelare och över koret ett kupolvalv. Valvens och väggarnas putsytor är slätputsade, avfärgade i en gråvit, lätt flammig ton. Där medeltida muralmålningar kunnat spåras har de frilagts och restaurerats. Mest framträdande är kvadermålningen runt sakristians portal och de två avbildade apostlarna i bågen över densamma. På valvens slutstenar ses målade ansikten, vilka motsvarar de relieffigurer som förekommer i andra, samtida kyrkor. Pelarbaserna har dekorerats med cirklar och rutmönster.

Fönstren har inre bågar från 1908, vars stora rutor endast indelas med tvärposter som målats med grågrön oljefärg. Fönsterbänkarna är av slipad, glättad cement. I gångar, kor och mittgång ligger sedan 1908 skurat trägolv av kantade, skråspikade bräder. Lika gammal är den öppna bänkinredningen med ornerade gavlar i grågul nyans. Predikstolen i norr går i nyklassisk stil - 1853 - med sexsidig korg målad likadant som bänkinredningen och prydd med förgyllda bildhuggeriarbeten. På motstående sida finns en liten dopplats. Funten höggs 1953 av sten från trakten och i fonden är ett medeltida altarskåp med enkla flygeldörrar.

Koret ligger tre steg ovanför kyrkorummet och upptas av en stor altaruppsats från 1788, liksom predikstolen med klassicistiska former. Altarets front består av hyvlat, marmorerat trä med kannelerade hörn och på framsidan en förgylld krans. Altarprydnaden är också marmorerad, har ett förgyllt kors med törnekrona som huvudmotiv och kröns av lammet med de sju inseglen. Framförvarande altarring är sluten och spegelindelad, ådrad i grågul nyans och med förgyllda lister. Knäfallen har stoppning av röd sjagg. Orgelläktaren i väster är tillgänglig via en trappa från kyrkorummet. Orgeln byggdes 1857-58 av firman Åkerman & Setterquist.