Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LANDSKRONA SÄBY 19:1 - husnr 1, SÄBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Säby kyrka (akt.), SÄBY KYRKA (akt.)
2015-04
Interiörbeskrivning
Vapenhuset i tornets bottenvåning i väster har golv av svarta och gula cementplattor, sk viktoriaplattor. Plattorna är lagda i diagonalmönster med en meandermönstrad fris
längs väggarna. Större delen av golvet har dock en infälld kokosmatta efter senaste renoveringen. Väggarna är putsade och målade. Rummet har innerdörrar i djupa nischer till elcentral, till tornets övre våningar och till långhuset. Dörrarna till torn och elcentral är ramverksdörrar med kraftiga bandgångjärn.

Från vapenhuset kommer man genom en gråmålad pardörr med spiralvridna handtag in i långhuset under orgelläktaren. Denna är underbyggd med förråd, sakristia, trappuppgång till läktaren, sakristia och väntrum. Dessa rum avskiljs från långhuset med väggar klädda med profilspontad, vitlaserade furupanel.

Långhuset är tunnvälvt med relativt låg takhöjd och enkel nyklassicistisk karaktär. På ömse sidor om en bred mittgång finns slutna bänkkvarter. Predikstolen står i långhusets sydöstra hörn och dopfunten i nordöstra hörnet. All inredning är målad i vitt, grått och rosa. Långhuset har ljus från två stora fönster på vardera långsidan.

Golvet i mittgången är lagt med svarta och gula viktoriaplattor, under bänkarna ligger lackat brädgolv och framför de främre bänkarna ligger kalkstensgolv.
Långhusets väggar är putsade och målade med beige limfärg i kvadermönster med grå fogar. Ovanför triumfbågen finns dekormålning från 1925 med symboler för de fyra evangelisterna. Tunnvalvet är målat i ljust blågrå färg. Mellan valv och vägg går en kraftig, profilerad list. Alla fönster är försedda med innerbågar av gråmålat stål.
Belysningen utgörs av moderna hängande cylindrar.

Triumfbågen mellan långhus och kor är låg, bred, rundbågig och målad med geometriska fält och liljebladsdekorerade kors. I koret står altarringen och altaruppsatsen, den senare är integrerad i en skärmvägg. Bakom skärmväggen är inrett en liten bönplats. Koret täcks av ett kryssvalv vilande på två- respektive tresprångiga hörnpilastrar med kragband. Valvribborna är kraftiga och har rektangulärt tvärsnitt. I ribbornas skärningspunkt finns dekormåleri. Väggar och valv är slätputsade och målade med limfärg. Golvet i koret ligger ett steg högre än långhuset och är belagt med grå kalkstensplattor. De två fönstren i koret har färgat glas och fönsterbänkar av kalksten.

Orgelläktaren vilar i framkant på fyra pelare. Läktarbarriären består av ramverk med fyllningar och ett profilerat understycke. I mitten finns ett tresidigt framskjutet parti.
Barriären är målad i samma färger som kyrkans övriga fasta inredning, vitt, grått och rosa. Orgelläktaren har golv av målade brädor.

Sakristia och väntrum under orgelläktaren har lackat brädgolv, putsade, målade ytterväggar och laserade panelinnerväggar.

Från vapenhuset nås tornets andra våning med en spiraltrappa i trä. Tredje våningen är klockvåning och upptas helt av klockbocken. Taket över klockvåningen är nylagt av plywoodskivor på reglar. En stege leder upp till fjärde våningen, där det är öppet upp till spirans topp. Spirans taklag förnyades helt 2008 förutom hjärtstocken. Taklaget består av en hjärtstock i mitten, tolv högben av sågat virke och två bjälklag.
Långhusets vind nås med stege utifrån genom en lucka på korets östgavel. Vinden inventerades inte. Skiffertaket ligger på öppen läkt.

Inredning och inventarier
Altaret inklusive altarskivan är av trä. Bordet är en ramverkskonstruktion med en plan skiva buren av två kraftiga, rikt skurna kolonner. Altaret är målat i grått, vitt, rosa och förgyllning. Troligen från 1870-talet.

Altarskranket är en ramverkskonstruktion med fyllningar som avslutas uppåt av ett listverk. I mitten sitter ett förhöjt rundbågigt parti med altartavlan. Målat i vitt, grått och rosa. Före renoveringen 1978 innehöll altarskranket dörrar till den tidigare sakristian. Numera är dörrarna istället vända 90 grader mot korets östvägg och skranket minskat så att korets pilastrar är synliga. Skranket är skänkt av Justus Tranchell och troligen från 1870-talet. Ommålat 1962.

Altartavlan från 1925 är en del av altarskranket. Tavlan, målad av Georg Hansen från Landskrona, föreställer Maria vid sidan om den korsfäste Jesus.

Altarringen från 1901 har rak framsida och två korta, raka sidor. Räcket består av en rundbågsarkad med svarvade balustrar mellan över och underliggare. Det breda knäfallet är tygklätt.


Dopfunten av sandsten är samtida med kyrkan, dvs omkring 1200. Cuppans övre 2/3 har huggits bort, den övre kanten är maskinslipad, undre delen är dekorerad med bladskivor. Foten är fyrsidig, uppåt avsmalnande med vulst, dekorerad med bladskivor och ett lejon med svansen mellan benen. Foten avslutas nedåt med en fyrkantig platta med hörntappar. Funten står på en sentida gråstensplint.

Predikstolen är troligen från 1870-talet, i nyklassicistisk stil. Ommålad 1962. Underredet och trappan nytillverkades 1978. Korgen utgörs av fyra sidor av en sexsidig form. Korgens hörn markeras av kolonner vilande på postament. Sidorna är indelade med lister och speglarna är marmoreringsmålade. Ovanför predikstolen hänger en förgylld duva.

Bänkinredningen, är troligen från 1850-51, men byggdes om 1978 då bänkarna glesades ut. Vid ombyggnaden behölls dörrar, gavlar och framskärmar medan sitsar och ryggar nytillverkades. Bänkarnas gavlar vid ytterväggarna nytillverkades också eftersom bänkarna kortades för att stå fria från väggen. Dörrar, gavlar, ryggar och framskärmar är uppbyggda av ramverk med fyllningar. Den slutna bänkinredningen, har smala gavlar avslutade uppåt av en rundbåge. Bänkarna är målade i grått, vitt och rosa. Dörrarna har marmoreringsmålning. Bänkarna var tidigare målade i mörk kulör, sannolikt ekådring.

Orgeln, har två manualer med 13 stämmor och är tillverkad 1925 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Orgelfasaden i nyklassicistisk stil är från 1862, gjord till kyrkans föregående orgel. Fasaden har synliga pipor och är tredelad med ett fristående spelbord vänt mot församlingen. De tre rektangulära fälten delas av släta pilastrar och avslutas uppåt av en profilerad list. Mittpartiet kröns av ett rundbågigt fält dekorerat med en lyra omgiven av blad. Fasaden är målad i grått och svagt rosa med förgyllt listverk. Orgeln kompletteras av ett elpiano i långhuset.

Klockan av malm är gjuten 1889 av Joh A Beckman & Co i Stockholm. Klockan har akantus- och bladbårder och inskription.

Övrigt
Ljuskrona, från omkring 1890, av förgyllt trä tillverkad och skänkt av hemmansägaren och snickaren Per Hansson Wallin i Vadensjö.