Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KORTEDALA 66:2 - husnr 1, ALLHELGONAKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

ALLHELGONAKYRKAN (akt.), Allhelgonakyrkan (akt.)
2005-01-18
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är mycket medvetet gestaltat. De tolv höga apostlafönstren dominerar den södra fasaden medan den norra utmärks av den mjuka avtrappningen med predikstol och körläktare i två nivåer samt det indragna fasadparti som kröns av ett fönster med en ”änglatrappa”. Det indragna fasadpartiet tillsammans med läktarens olika nivåer och läktarbarriären i trä mjukar upp en i övrigt nästan helt sluten fasad.

Kyrksalen domineras av enkla former, rena linjer och av bruket av endast ett fåtal material – röd kalksten och mörkt tegel med inslag av ljust trä och omålad betong. Rummet har en ansenlig takhöjd och gestaltningen skapar ett rofyllt rum, där östväggens mosaik ges en framträdande plats.

God akustik var en av utgångspunkterna vid utformningen av kyrkorummet. De många nischerna, flera indragna fasadpartier och den snedställda norra väggen är alla beståndsdelar som syftat till att skapa en god ljudverkan i rummet.

Dagsljusinfallet i rummet är asymmetriskt. I den södra väggen finns förutom de tolv apostlafönstren även ett glasat dörrparti framme vid koret. Från norr faller ljus in genom ett fönster över änglatrappan vid koret samt genom höga slitsar och små nischer över läktaren.

Kyrkan har en utformning som är intimt förknippad med liturgin vid tiden för uppförandet. Kyrkorummet är oförändrat sedan byggnadstiden.
¬¬¬¬¬_________________________________________________

GOLVET är täckt med rektangulära plattor av röd kalksten, lagda i rummets längdriktning i långhuset och i motstående riktning i koret. Mötet mellan golv och vägg är inte markerat.
VÄGGARNA i rött tegel är murade i kryssförband med utsparningar i fogarna, för att bryta ljus och ljud. RUMMET är något asymmetriskt i planen. Mittenpartiet av den norra väggen är något utflyttat och snedställt och på ömse sidor om koret är väggarna indragna. Åt norr kröns det smalare partiet av en ÄNGLATRAPPA, åt söder smalnar rummet över ett glasat dörrparti.

Kyrkans FÖNSTER är i huvudsak uppbyggda med betongglas. Betongglasen sitter i de tolv apostlafönstren åt söder samt i höga slitsarna och små nischerna åt norr och väster. Fönstret över änglatrappan och i dörrpartiet åt söder är av klarglas.

DÖRRARNA är av omålat trä, eller har större glasytor i ramverk av trä. Glasdörrarna söder om koret har vitmålade ramverk.

INNERTAKET i kyrkorummet är ett öppet flackt sadeltak, med en kraftig bjälke längs takåsen. Taket och takbjälken är klädda med vitmålad träpanel, satt i rummets längdriktning. Mötet mellan tak och vägg är inte markerat.

KORET ligger tre steg över långhuset. Mosaiken över altaret får en framträdande roll i rummet, då korets inredning är uppbyggt av samma material som kyrkobyggnaden i övrigt. Inredningen är ursprunglig från 1956, med undantag för mosaiken som tillkom 1967 och dopfuntens cuppa, som är från 1500-talet.

ALTARET har raka, odekorerade sidor och är placerat mot den östra väggen. Det är murat i rött tegel och framsidan har ett förband med endast koppstenar. Bordsskivan består av en mycket kraftig mörkröd kalkstensskiva, som vilar på kraftiga träreglar.

Över altaret sitter en väggfast ALTARDEKORATION i en oregelbundet formad nisch. Den utgörs av en mosaik i blått, guld och beige, utförd år 1967 av konstnären Knut Irwe, Göteborg. Mosaiken avbildar den uppståndne Kristus, sittande med uppsträckta armar och nedböjt gloriaförsett huvud. Ovanför mosaikfältet sitter en törnekrona i smide.

ALTARRINGEN står på det nedersta trappsteget nedanför koret. Den är uppbyggd med en enkel smal överliggare i lackat trä som vilar på tunna metallstag, målade i rödbrunt. Knäfallet är stoppat och klätt i brunt tyg.

DOPFUNTEN står söder om koret. Den har en åttasidig spegeldekorerad cuppa i sand- eller kalksten, daterad till 1500-talet och med ursprung i en av kyrkorna i Nya Lödöse. I samband med att cuppan skänktes till kyrkan år 1956 nytillverkades foten och skaftet. De är av kalksten, enkelt utformade, åttasidiga med raka kanter.

PREDIKSTOLEN i rött tegel står norr om altaret, i mötet mellan kor och långhus. Sidorna är raka, formen är oregelbunden med ett avfasat indraget hörn. Överliggaren är av lackerat trä och sammanbyggd med läktarbarriären. Predikstolen nås via en trappa från koret. Korgen är även förbunden med läktaren via ytterligare ett trappsteg. Stegen och golvet är täckta med röd kalksten.

LÅNGHUSET har två bänkkvarter. BÄNKARNA av lackerad furu har en enkel och tidstypisk utformning. De har slutna ryggar, vilket ger bänkkvarteren ett lugnt och sammanhållet uttryck.

LÄKTAREN vid kyrkans norra vägg är uppmurad i tegel med en dold trappa av betong. Läktarbarriären är av stående lackerade brädor med en slät överliggare. Den bakre (västra) delen av läktaren ligger på en högre nivå och nås via en trappa i gjuten betong. Trappräcket är av metall med en överliggare i trä. Golvet är täckt med en brun heltäckningsmatta. I läktarens östra ände står ORGELN i ljust trä, byggd av Magnussons orgelbyggeri i Göteborg år 1963. Spelbordet är asymmetriskt placerat på den vänstra sidan. Fasaden domineras av synliga pipfält i olika storlekar. Ovansidan är oregelbundet V-formad. Orgelns enkla och tidstypiska uttryck stämmer väl överens med interiörens karaktär. Placeringen samverkar med rummets mjuka avtrappning mot kyrkans norra vägg.

ÖVRIGT

KYRKSALEN i väster skiljs från kyrkorummet genom ett lägre tak och en indragning i murverket. Längst i väster har ett rum avskiljts med en mellanvägg av glas i ljusa träomfattningar. I västfasaden sitter ett stort fönsterparti som räcker ända upp till taknocken.
Kyrksalens GOLV är detsamma som i kyrkorummet. Åt norr finns tolv små FÖNSTER, pendanger till kyrkorummets apostlafönster. I söder finns entrén via DÖRRAR med stora glaspartier i omfattningar av ljust trä. INNERTAKET är av liknande utformning som kyrkorummets.

Kyrkan har även ett litet KAPELL byggnadens nedre plan, med inredning från 1963. Den ena väggen utgörs av bearbetat berg, de övriga är murade av tegel. Golvet täcks av oregelbundna svarta skifferplattor. Bordsaltaret är fristående och uppbyggt av tre granitskivor. Altarringen består av lösa sektioner i trä med stoppade knäfall klädda i ljust konstläder.