Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKINNSKATTEBERG GUNNILBOBY 5:1 - husnr 1, GUNNILBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUNNILBO KYRKA (akt.)
2004-12
Interiörbeskrivning
Inträde sker i väster genom tornet, med rundbågig portal och plåtbeslagen dörr. Vapenhuset har golv av hyvlad kalksten och släta, vitkalkade väggar. Innanför är en liten förhall med panelklätt tak och dörrpartier av oljad furu - till WC, städskrubb och väntrum.

Kyrkorummet täcks av ett putsat tunnvalv med spänd väv, nedtill avslutat med en profilerad list som även delar den raka östra väggen i vägg och röste. Målning har skett med emulsionsfärg i en enhetlig, gråvit nyans. Altaret är av marmorerat trä, med öppen halvcirkelformig altarring framför. Bakom altaret är en grund nisch, som pryds av en monumental muralmålning föreställande Kristus på korset, gjord 1922 av Olle Hjortsberg. Vid förnyelse 1965-66 tillkom målningens inramande pilastrar och det bågformiga fältet ovanför. Kyrkans ursprungliga altarprydnad, ett förgyllt kors, är uppställt mitt på norra långsidan, i valvet till en igensatt dörröppning. I mittgången ligger kalksten med markant, hyvlad yta, i koret dessutom gravhällar och i bänkarna lackade brädgolv. Bänkinredningen från 1965-66 är traditionellt sluten, men fasaderna uppvisar dåtidens moderna former och ytorna är betsade. Framme på norra sidan finns en åttasidig predikstol, samtida med kyrkan, fast med en marmorering gjord 1965-66.

Läktaren i väster har en rak, spegelindelad barriär på räfflade kolonner. Orgelfasaden i nyklassisk stil byggdes 1869 av E A Setterquist. På läktarens norra sida finns ursprungliga slutna bänkkvarter kvar.

Sakristian bakom koret har ett plant, putsat tak, slätputsade, vita väggar och höga fönster med järnluckor. Golvet består av breda, oljade furubräder. Möbleringen är från kyrkans tillkomsttid.