Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SALA FLÄCKEBO KLOCKARBOL 1:3 - husnr 1, FLÄCKEBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FLÄCKEBO KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har väggar avfärgade i grå-gråbeige nyans, är över de bakre två tredjedelarna täckt med medeltida stjärnvalv och över den främre med två tunnvalv med avskiljande balk. Stjärnvalven förenas med murarna utan pelare eller sköldbågar, vilket avspeglar att valv och väggar byggts samtidigt. Valvstrålarna är skarpt markerade och stöttas symboliskt av atlasfigurer i relief. Valvkapporna har sedan 1926 målningar som avbildar evangelisterna samt änglar och lyror. De båda främre tunnvalven är rikare dekorerade med växtrankor, medaljonger och utdrag från de fyra evangelierna, allt genomfört efter arkitekt Agi Lindegrens anvisningar 1893-94. Korets väggar har kvaderindelats med fina linjer.

Lindegren ritade även den öppna bänkinredningen med gavlar i nygotik och det stora korfönstrets glasmålning. Altaret i trä är från 1773, men dess gröna marmorering och förgyllda sniderier tillkom vid ombyggnad 1832 efter ritning av C G Blom Carlsson. Denne ritade även den nyklassiska prydnaden som omger korfönstret, liksom förmodligen predikstolen med uppgång, korg och baldakin. En del sniderier från 1600-talets predikstol har sparats på annan plats och en del av den tidigare predikstolsstommen ingår i den nuvarande.

Långsidornas fönster har inre bågar med blyinfattat antikglas, insatta 1956-57. Golvet består i bänkar och mittgång av oljade furubräder från 1997, i koret av ett lackat furugolv från 1971.

Läktaren i väster bärs upp av fyrkantiga pelare i trä och har en stänkmarmorerad barriär med bukformig balkong i mitten. Orgelverket är byggt 1935, med bibehållande av en fasad från 1862. Läktarunderbyggnader gjorda 1971 har mot kyrkorummet klätts med paneler målade med grå äggoljetempera.

Vapenhuset och våningsplanet ovanför har i hög grad bevarat sin ursprungliga fasta inredning från 1877. Här ligger skurgolv av kilsågade bräder med smidda spikskallar. På båda sidor om gången finns två smala trapplopp med yttre beklädnad av handhyvlad och limfärgad panel. I fönstren sitter enkla bågar med smäckra spröjsverk, de översta formade som kronblad.

I sakristian finns en bevarad rörspis från 1813 och en grupp 1700-talsmöbler. Annars präglas utrymmet av den nyinredning 1961, då klinker lades på befintligt betonggolv och väggarna putsades med KC-bruk.