Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SALA KILA PRÄSTGÅRD 1:26 - husnr 1, KILA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KILA KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Vapenhuset som är i tornet består av två delar: ett yttre, ursprungligt vindfång och en hall som avdelades 1936. Genomgående ligger tegelgolv och i taket sitter en slät panel av handhyvlade bräder. En pardörr med blyinfattade rutor leder in mot kyrkorummet, täckt av två medeltida stjärnvalv med delvis bevarade kalkmålningar, mest i det västra. Över koret i öster är en slät valvkupol, slagen 1798. Fönstren fick 1936 sina inre bågar med blyinfattat antikglas. I mittgången ligger sedan 1969 ett enkelt brädgolv, täckt med nålfiltmatta. Samtida är de öppna bänkraderna, målade i skarpt grönt med terrafärgade detaljer. Längst i väster är en orgelläktare på fyrkantiga pelare, med spegelindelad, grön barriär, samt förgyllda sniderier. Orgeln har fasad från 1893 i nygotik, ljusgrå med förgyllda detaljer.

På norra sidan om triumfbågen är predikstolen från 1651, rikt smyckad med träsniderier och målning i grönt, rött och guld. Koret täcks av en vitkalkad valvkupol och är belagt med hyvlade kalkstensgolv. Altaret är murat och täckt med en träskiva. På denna står ett altarskåp med flygeldörrar, troligen ett svenskt arbete från omkring 1500. Framförvarande altarring är femsidig, spegelindelad, målad i gröna nyanser, samt dekorerad med förgyllda pilastrar. I korets södra och norra väggar finns fönster med glasmålningar, utförda 1938 av konstnären Hugo Gehlin.

Från koret leder en välvd dörr klädd med smidda, svartmålade plåtar mot sakristian. Den har slätputsade väggar, profilerad taklist och slätputsat, plant tak. De höga fönstren är på insidan försedda med smidda järnluckor. Skåpinredningen är från 1936, ritad av Arre Essén. På golvet ligger sedan 1969 en heltäckningsmatta. Vinden över sakristian är ett förråd med gamla bokskåp, åldrade eller uttjänta böcker och andra lösa föremål.

I tornkammaren två trappor upp blev ett litet kyrkomuseum iordningställt 1936. Där finns föremål och inredningsdetaljer, vilka tagits ur bruk, bland annat en altarpredikstol från 1828