Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SALA MÖKLINTA PRÄSTGÅRD 5:1 - husnr 1, MÖKLINTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MÖKLINTA KYRKA (akt.)
2005-06
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är täckt med tre höga stjärnvalv, som symboliskt bärs upp av ”gubbar” och atlasfigurer infogade i valvribborna. Valven saknar sköldbågar, vilket tyder på att de slagits samtidigt med murarna. Putsytorna är kvastade och hållna i en gråbruten vit nyans. Över norra sidans utbyggda kapell är ett avlångt kryssvalv med avfasade ribbor och här har målning skett med en varmare gul, mer täckande emulsionsfärg. Bänkraderna är öppna och blåmarmorerade, färdigställda 1894 med snidade gavlar i nyromansk stil. Ett tillägg från 1933 är de rektangulära gavlarna mot mittgången. I gångar och bänkrader ligger fernissade brädgolv. Predikstolen från 1633, med återstoden av en äldre inbyggd, är fyrsidig med avbildningar av evangelisterna. Läktaren är marmorerad i mer blågrön nyans.
Korets golv är upphöjt ett steg och belagt med kalksten. Invid östra gavelväggen är altaret, med en tegelmurad kärna från 1630-talet och en förgylld och vitmålad brädbeklädnad från 1830-talet. På altaret står ett tredelat altarskåp från omkring 1510, innehållande ett femtiotal figurer, snidade i ek och rikt förgyllda. Altarskåpet kröns av ett ur som sattes dit 1780.

Sidokapellet i norr blev iordningställt för dop 1947-50. Då lades nuvarande golv av polerad kalksten och en nytillverkad dopfunt placerades mitt i. Valv och väggar är sedan 2003 målade med emulsionsfärg, i en ljust ockragul nyans som valdes med hänsyn till äldre påträffade färgskikt. På södra väggen finns en målad inskription från 1633.

Över sakristian i nordost är två kupolformiga valv slagna. Rummet är ganska stort, avdelat av två inre, fristående valvpelare. Skåpinredningen är dels från 1892-94, dels från 2004. Källaren inunder grävdes 1777.

Vapenhusets valv och väggar är dekorerade med röda åttauddiga stjärnor, flätornament och figurer, samt kvaderdekor på portalen. I östra väggen finns en nisch, som möjligen varit avsedd för ett vigvattenkar.