Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SALA NORRBY KLOCKARGÅRD 1:3 - husnr 1, NORRBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Norrby kyrka (akt.), NORRBY KYRKA (akt.)
2004-10
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är treskeppigt, uppdelat av fyra pelare i gjutjärn, en konstruktion typisk för det sena 1800-talets byggande. På de numera marmorerade pelarna vilar ett högt tunnvalv slaget över mittskeppet och två lägre kvartcirkulära över sidoskeppen. De har ornerats med listverk och kassetter i gips. Valv och väggar är idag målade med plastfärg, svagt gul längst ner och över fönstren, vita i övrigt. Hyvlade grå kalkstensplaner ligger sedan 1960 i gångarnas och korets golv. De samtida bänkraderna är öppna men med gavlar och skärmar utformade för att i någon mån efterlikna äldre tiders slutna bänkkvarter. De har brun lasering och förgyllda lister.

Äldst i kyrkorummets fasta inredning är en med bildhuggeriarbeten prydd predikstol från 1641, högt placerad invid norrsidans främre pelare. Det andra äldre inslaget är altaruppsatsen från 1750-talet, med skulpturer och räfflade kolonner. I övrigt präglas koret av en omgestaltning 1960, då nuvarande femsidiga altarring och murat altare med brun kalkstensskiva tillkom, samt den kubistiska målningen på väggen ovan altaruppsatsen. Korfönstrets glasmålning med mättade färger är från 1937.

På västra sidan finns läktare med utskjutande, halvcirkelformigt mittparti, vilande på fyrkantiga pelare. Orgelverket är 15-stämmigt, med en fasad som stilmässigt ansluter till kyrkobyggnaden. Läktaren har sedan 1960 panelklädda underbyggnader som inrymmer brudkammare och förråd.

Sakristia med tillhörande arkiv ligger bakom koret. Vid ombyggnad 1937 fick den nuvarande tegelgolv och väggfasta skåp med betsade luckor.