Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SALA SALA KLOCKARGÅRD 1:2 - husnr 1, SALA SOCKENKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SALA SOCKENKYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Inträde till kyrkan sker genom vapenhuset som har ett kryssvalv med förkroppningar på ribborna och målningar av Albertus Pictor. Golvet består av hyvlade kalkstensplattor och i mitten ett fält gjutjärnsplattor. Mot västra väggen är den ursprungliga ingångsdörren idag uppställd, bestående av tjärade furuplank med avancerat, medeltida smide. Till kyrkorummet leder en marmorerad pardörr på balansgångjärn med spetsbågigt överljusfönster, insatt 1889-90.

Kyrkorummet domineras av tre stjärnvalv, slagna på 1460-talet och bemålade av Albertus Pictor, liksom väggarna. Längst upp i valven sitter skurna valvbrickor. På långhusets norra mur är de medeltida figurmålningarna delvis övermålade med kurbitsartade bladslingor från 1600-talet. I syfte att accentuera den medeltida atmosfären har fönstrens inre bågar blyinfattat nyantikglas. Bänkinredningen är sluten, tillverkad 1931 med rektangulära gavlar, numera målade i blågrått med tegelröda uppläggningar. Bänkinredningens golv består av spontade, fernissade furubräder. I gångar och kor ligger plattor av släthyvlad grå kalksten.

Koret ligger två låga trappsteg ovanför långhuset och fick 1931 sitt befintliga marmorerade altare och sluten altarring med spegelindelade fyllningar. På altaret är ett medeltida altarskåp från Bryssel uppställt. Bakom finns ett trekopplat fönster med bladmönstrad glasmålning.

Från koret leder en plåtklädd plankdörr till sakristian, byggd 1761 med vitkalkade väggar och två spetsiga kryssvalv. I nordöstra valvpelaren finns en öppen eldstad. Golvet består numera av skråspikade furubräder som oljats.

Norra korsarmen som utbyggdes 1756 har vitmenade väggar och kryssvalv utan ribbor. På norra väggen sitter en målad panel från 1648, vilken hört till en predikstol. Idag är denna del av kyrkan inredd till dopplats.