Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RÄTTVIK BINGSJÖ 2:14 - husnr 1, BINGSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BINGSJÖ KYRKA (akt.)
2006-02
Interiörbeskrivning
Inträde till kapellet sker på tornets västra sida, genom en bred bräddörr, klädd med fururomber. Strax söder om denna finns också en smal dörr, infälld i tornets spånfasad, för uppgång till klockvåningen.

Vapenhuset har skurgolv och en ursprunglig beklädnad av handhyvlade bräder i väggar och tak. Väggarna är strukna med tunn oljefärg i ljust röd nyans och taket är gråvitt. För övrigt består inredningen av enkla, väggfasta sittbänkar. Mot kyrkorummet leder en pardörr med ljusgrå ramstycken och utanpåliggande, gråblå fyllningar, samt överljusfönster.

Kapellrummet har till stor del handhyvlade, äldre eller ursprungliga snickerier, sedan 1963 dekorerade i allmogestil efter konstnären Jerk Werkmästers anvisningar. Genomgående ligger skurgolv av kilsågade bräder. Väggarna och ett relativt flackt tunnvalv har klätts med breda bräder, fästa med smidd spik och laserade med ljus tempera. Bänkinredningen är öppen, har rektangulära, gråmålade gavlar, samt mörkare grå/gråblå ryggar och sitsar. Längst fram finns spegelindelade bänkskärmar, ljust stänkmålade mot en mörkblå grund.

Läktaren över kyrkorummets västra del bärs i mitten upp av sex fyrkantiga, ljust laserade pelare. Läktarbarriären har framskjutet mittparti och består av ett ramverk med fyllningar. I mittpartiets tre och dess två på bägge sidor flankerande fyllningar finns målade motiv ur bibeln, troligen verk av tapetserargesäll Jon Andersson 1842-43. Barriärens överkant avslutas med en kraftig, profilerad list. Läktarorgelns fasad, tillverkad 1906 av lokale snickaren Jonas Nylander, består av ett mittparti med rundbåge och spetsbågar på var sida, dekorerade med sågad ornamentik. Målningen har skett i en gråvit ton, samt slagmetall på listprofilerna.

Det fullbreda koret ingår helt i kyrkorummet. Predikstolen på norra sidan tillverkades 1634, avsedd för Vika kyrka. Den tresidiga korgen är rikligt smyckad med sniderier, målade i starkt blått, grönt, rött och guld. Det enklare skurna ljudtaket tillverkades troligen på orten i slutet av 1700-talet, efter att predikstolen kommit hit.

Altaruppsatsen som ligger upphöjd ett steg har ett altare av stående, helt obehandlad panel. Ovanför altaret ses Jerk Werkmästers målning ”Jesu inridande i Jerusalem”. Målningen flankeras av svarvade, blåmålade och förgyllda kolonetter vilka bär upp en arkitrav med skurna och målade figurer. Framförvarande altarring är femsidig och spegelindelad, med blåmålat ramverk. Mitt- och sidostyckenas fyllningar har en röd stänkmålning, medan hörnfyllningarna marmorerats.

På båda sidor om altaruppsatsen leder breda, stänkmålade spegeldörrar in till sakristian, som är något smalare än kyrkorummet. Väggarnas paneler är här stänkmålade mot en ljusblå botten, medan taket är laserat med tempera. I nordost finns en vitkalkad öppen eldstad.